«Η συμβολή της νησιωτικής οικονομίας από το 1821 μέχρι σήμερα» «Η συμβολή της νησιωτικής οικονομίας από το 1821 μέχρι σήμερα»
18/11/2021 Δελτίο Τύπου Συμμετοχή στο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Η συμβολή της νησιωτικής οικονομίας από το 1821 μέχρι σήμερα» Στο επιστημονικό συνέδριο με θέμα... «Η συμβολή της νησιωτικής οικονομίας από το 1821 μέχρι σήμερα»

18/11/2021

Δελτίο Τύπου

Συμμετοχή στο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Η συμβολή της νησιωτικής οικονομίας από το 1821 μέχρι σήμερα»

Στο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Η συμβολή της νησιωτικής οικονομίας από το 1821 μέχρι σήμερα» που πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2021 από τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, παρευρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Βασιλική Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη.
Στόχος του συνεδρίου ήταν η ιστορική αναδρομή στις εμβληματικές μορφές της νησιωτικής οικονομίας εστιάζοντας στην δράση τους κατά τη διάρκεια της επανάστασης αλλά και αργότερα στα χρόνια της εθνικής ανασυγκρότησης που ακολούθησαν. Μέσα από τη συνύπαρξη όλων των σχετικών φορέων επιδιώχθηκε το άνοιγμα ενός εποικοδομητικού διαλόγου για την εξεύρεση λύσεων στα χρόνια προβλήματα της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη χάραξη ενιαίας εθνικής στρατηγικής για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της νησιωτικότητας.

Στην επιτροπή που ανέλαβε την επίβλεψη των εργασιών του συνεδρίου συμμετείχαν καθηγητές και επιστήμονες από πανεπιστημιακά ιδρύματα της επικράτειας, με πρόεδρο τον κ. Κότιο Άγγελο, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Στον χαιρετισμό της η Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στη συμβολή της νησιωτικής οικονομίας στην ανάπτυξη του Ελληνικού Κράτους, υπογραμμίζοντας πως ήταν νησιώτες αυτοί που δημιούργησαν εξ αρχής το νέο ισχυρό εμπορικό ναυτικό πριν την επανάσταση. Μέσα από την προσφορά των περιουσιών τους στον αγώνα, μετέτρεψαν μία χώρα παρηκμασμένη ,σε μία ισχυρή ναυτιλιακή δύναμη .Τα επόμενα χρόνια οι νησιώτες πέραν από τη ναυτιλία πρωταγωνίστησαν και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως η γεωργία, τα μεταλλεύματα, ο τουρισμός κ.α.
Επομένως ιστορικά, η ατμομηχανή της εγχώριας οικονομίας στηρίχθηκε στο μοντέλο εξωστρεφούς ανάπτυξης των νησιών.

Το παράδειγμα αυτό θα μπορούσαμε να το ακολουθήσουμε γόνιμα την επόμενη μέρα της πανδημίας.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στη σκληρή μάχη που δίνει η Περιφέρεια Αττικής για την ανάπτυξη των νησιών της επικράτειάς της και για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων τους ανακοινώνοντας ότι στο νέο πρόγραμμα του ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ ’21-‘27 για πρώτη φορά, θα χρηματοδοτηθούν δράσεις ΟΧΕ για τα νησιά, διότι πιστεύουμε ότι τα νησιά μπορούν να γίνουν η ατμομηχανή ανάπτυξης όλης της Ελλάδας.

error: Content is protected !!