Έκλειψη σελήνης: H μεγαλύτερη των τελευταίων 580 ετών Έκλειψη σελήνης: H μεγαλύτερη των τελευταίων 580 ετών
Τη μεγαλύτερη έκλειψη σελήνης που έγινε εδώ και 580 χρόνια, η οποία θα βάψει κόκκινο το φεγγάρι, θα έχουν τη δυνατότητα να δει ένα μεγάλο κομμάτι της ανθρωπότητας. Η... Έκλειψη σελήνης: H μεγαλύτερη των τελευταίων 580 ετών

Τη μεγαλύτερη έκλειψη σελήνης που έγινε εδώ και 580 χρόνια, η οποία θα βάψει κόκκινο το φεγγάρι, θα έχουν τη δυνατότητα να δει ένα μεγάλο κομμάτι της ανθρωπότητας. Η έκλειψη συμπίπτει με την Πανσέληνο του Νοεμβρίου, που είναι γνωστή ως το «Φεγγάρι του Κάστορα».

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη σχεδόν ευθυγραμμίζονται (έχουμε συζυγία δηλαδή), με αποτέλεσμα το φεγγάρι να περνάει μέσα από τη σκιά της Γης και έτσι να παίρνει ένα κόκκινο χρώμα.

Σύμφωνα με τη NASA, η διάρκεια της έκλειψης ήταν 3 ώρες και 28 λεπτά, καλύπτοντας το 97% της Πανσελήνου και ήταν ορατή από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, καθώς και από την Αυστραλία αλλά και αρκετά μέρη της Ασίας και της Δυτικής Ευρώπης.

Το φαινόμενο ξεκίνησε στη 1.02 π.μ. ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ (EST) και έφθασε στο αποκορύφωμά του στις 2.19 π.μ. με τη σκιά της Γης να καλύπτει σχεδόν εξ ολοκλήρου τη Σελήνη. Στις 3.45 π.μ. η Σελήνη πήρε το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα, το οποίο ήταν ορατό μέχρι τις 4.20 π.μ.. Τυπικά το φαινόμεο ολοκληρώθηκε στις 7.04 το πρωί ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ.

Δυστυχώς η έκλειψη σελήνης δεν ήταν ορατή από Ελλάδα και την Κύπρο.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως δεν πρόκειται μόνο για τη μεγαλύτερη έκλειψη σελήνης που σημειώθηκε εδώ και 580 χρόνια, από το 1440, αλλά και η μεγαλύτερη που θα σημειωθεί μέχρι και το 2669, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Holcomb της Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Η μεγαλύτερης διάρκειας ολική σεληνιακή έκλειψη του 21ου αιώνα έως τώρα είχε συμβεί το 2018 και η διάρκειά της ήταν μία ώρα και 43 λεπτά.

Είχε προηγηθεί μια ολική έκλειψη Σελήνης στις 26 Μαΐου του 2021, ενώ θα ακολουθήσει μια ολική έκλειψη Σελήνης στις 15 Μαΐου του 2022 και άλλη μία στις 7 Νοεμβρίου του 2022.error: Content is protected !!