Εμβόλιο HPV: Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας κατά 90% Εμβόλιο HPV: Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας κατά 90%
Μια νέα αγγλική έρευνα υποστηρίζει πως οι νέες γυναίκες, οι οποίες έχουν εμβολιαστεί στην εφηβεία τους με ένα παλαιότερο σκεύασμα της GlaxoSmithKline κατά του... Εμβόλιο HPV: Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας κατά 90%

Μια νέα αγγλική έρευνα υποστηρίζει πως οι νέες γυναίκες, οι οποίες έχουν εμβολιαστεί στην εφηβεία τους με ένα παλαιότερο σκεύασμα της GlaxoSmithKline κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), το Cervarix, εμφανίζουν έως και 87% μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που συνδέεται με τον ιό.

Σε ηλικία περίπου 20 ετών, οι γυναίκες εκείνες που είχαν εμβολιαστεί σε ηλικία 12 με 13 ετών, εμφάνισαν ποσοστά νόσησης από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά 87% χαμηλότερα σε σχέση με τις ανεμβολίαστες, οι οποίες είχαν υποβληθεί σε εξέταση για να διαπιστωθεί η κακοήθεια.

Το ποσοστό εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου ήταν 62% χαμηλότερο όταν το εμβόλιο είχε χορηγηθεί σε έφηβες ηλικίας από 14 ως 16 ετών και μειωμένο κατά 34% σε γυναίκες εμβολιασμένες στην ηλικία 16 με 18, σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης The Lancet.

Τα ποσοστά μιας προκαρκινικής κατάστασης μειώθηκαν κατά 97% στις περιπτώσεις που τα εμβόλια χορηγήθηκαν σε ηλικίες 12 με 13, διαπίστωσε η έρευνα.

Τα ευρήματα «θα πρέπει να καθησυχάζουν πολύ όσες παραμένουν επιφυλακτικές σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού κατά του HPV», σχολιάζουν οι ερευνητές.

Ο HPV σε στοιχεία

Η έρευνα, την οποία χρηματοδότησε ο οργανισμός Cancer Research UK, εξέτασε μητρώα της περιόδου Ιανουαρίου 2006 με Ιούνιο 2019 που αφορούσαν γυναίκες οι οποίες είχαν εξεταστεί για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε ηλικίες από 20 ως 64 ετών, περιλαμβανομένων γυναικών που είχαν εμβολιαστεί με το σκεύασμα Cervarix αφότου έγινε διαθέσιμο το 2008.

Κατά τη διάρκεια των σχεδόν 13 αυτών χρόνων περίπου 28.000 διαγνώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και 300.000 διαγνώσεις μιας προκαρκινικής κατάστασης, που αποκαλείται ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία τραχήλου ή CIN3, καταγράφηκαν στην Αγγλία, όπως προέκυψε από τα στοιχεία.

Οι νεαρές γυναίκες, οι οποίες ήταν εμβολιασμένες, είχαν περίπου 450 λιγότερα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και 17.200 λιγότερα περιστατικά CIN3 σε σχέση με τις ανεμβολίαστες της ίδιας ηλικιακής ομάδας.«Ελπίζουμε αυτά τα νέα στοιχεία να ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό»

«Ελπίζουμε αυτά τα νέα στοιχεία να ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό καθώς η επιτυχία του προγράμματος βασίζεται, όχι μόνο στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά και στο ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού», λέει μια εκ των συγγραφέων της μελέτης, η Κέιτ Σόλνταν του UK Health Security Agency.

Το Cervarix, το οποίο παρασκευάζεται από την GSK, προστατεύει από δύο τύπους HPV, οι οποίοι ευθύνονται για σχεδόν 70% με 80% όλων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.

Από τον Σεπτέμβριο του 2012, το τετραδύναμο εμβόλιο της Merck & Co, το Gardasil, το οποίο προστατεύει από τέσσερις τύπους HPV, οι οποίοι συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο κεφαλής και αυχένα, χρησιμοποιείται στην Αγγλία αντί του Cervarix.

Η GSK σταμάτησε επίσης να διαθέτει το Cervarix στην αμερικανική αγορά εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης με το Gardasil να κυριαρχεί στην πιο προσοδοφόρα αγορά παγκοσμίως.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι σπάνιος σε νεαρές γυναίκες. Απαιτείται παρακολούθηση, καθώς μεγαλώνουν οι γυναίκες για την πλήρη αξιολόγηση της επίδρασης του εμβολίου.

giatros-in.gr

error: Content is protected !!