Η Ελλάδα βρίσκεται σε δυναμική πορεία ανάπτυξης Η Ελλάδα βρίσκεται σε δυναμική πορεία ανάπτυξης
Η Ελλάδα βρίσκεται σε δυναμική πορεία ανάπτυξης, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στην πρώτη κοινή υβριδική συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων... Η Ελλάδα βρίσκεται σε δυναμική πορεία ανάπτυξης

Η Ελλάδα βρίσκεται σε δυναμική πορεία ανάπτυξης, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στην πρώτη κοινή υβριδική συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής.

Στη συνεδρίαση, σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου, συζητήθηκαν θέματα προστασίας και λειτουργίας της αγοράς, ζητήματα του ΠΕΠ Αττικής και του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, ενώ εξετάστηκε η συνολική οικονομική εικόνα που διαμορφώνουν τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «στη συνεδρίαση καταγράφηκε ο έντονος προβληματισμός για την χρηματοδοτική υποστήριξη του ναυπηγικού-ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα, για σημεία του νομικού πλαισίου που επηρεάζουν – περιορίζουν τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας με αποκλεισμό των επιχορηγήσεων, ενώ τέθηκε σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τις λειτουργίες των επιχειρηματικών πάρκων, με έμφαση στην παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων για την ανάπτυξη των περιοχών της Αττικής, όπου υπάρχουν βιομηχανικές συγκεντρώσεις και, εν γένει, μεταποιητικές δραστηριότητες».

Στη συνεδρίαση, έλαβαν μέρος ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, η γενική γραμματέας Βιομηχανίας Θωμαΐς Ευτυχίδου, απηύθυνε μήνυμα ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, και αναφορικά με το ΠΕΠ Αττικής, τις παραμέτρους του παρουσίασε ο προϊστάμενος της ειδικής υπηρεσίας (ΕΥΔΕΠ) Δημήτριος Δρόσης.

Ο κ. Παπαθανάσης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, με αφορμή την έναρξη της συζήτησης για τις στρατηγικές επενδύσεις, περιέγραψε βασικές παραμέτρους των παρεμβάσεων που θα στοχεύουν στη δημιουργία ενός δυναμικού φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος. Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δυναμική πορεία ανάπτυξης, έκανε αναφορά στα διαρθρωτικά προγράμματα, τα αναπτυξιακά εργαλεία για τη στήριξη των επενδύσεων, για να τονίσει, ιδιαίτερα, ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται σχεδιασμός για τη μείωση της γραφειοκρατίας. Αναφορά έκανε, επίσης, και στον νέο χάρτη των περιφερειακών ενισχύσεων, αλλά και τη δέσμη των νομοθετημάτων που έρχονται και τα οποία θα προσδώσουν δυναμική στις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο και ιδιαίτερα στα βιομηχανικά πάρκα, αναφέρθηκε η κυρία Ευτυχίδου, αναλύοντας στοιχεία της πολιτικής ανάπτυξής τους, καθώς και τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στην εφοδιαστική.

Από την πλευρά της περιφέρειας Αττικής, ο κ. Δρόσης τόνισε ότι αποτελεί στοίχημα να αξιοποιήσει κατάλληλα, σύμφωνα με τις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, τα προβλεπόμενα από το ΕΣΠΑ 2021-27 κονδύλια, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παρουσίασε τους στόχους και τις παραμέτρους του νέου ΠΕΠ Αττικής που θα διαμορφώσουν μια «έξυπνη» περιφέρεια, σημειώνοντας τη σημασία συμμετοχής στη διαβούλευση των επιμελητηρίων στη διαμόρφωση των σχεδιασμών ανάπτυξης, ενώ εστίασε στο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία των επιχειρήσεων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Σχολιάζοντας το νέο πρόγραμμα, τόνισε, για μία ακόμη φορά, ότι, όσον αφορά στην απορρόφηση των κονδυλίων, απαιτείται έγκαιρος προγραμματισμός και εκπόνηση σχεδίων, ώστε να επιτευχθεί άμεση ενεργοποίηση και αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ.

Τέλος, όπως τονίστηκε από τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ Βασίλη Κορκίδη, η αγορά απεύχεται την επιβολή ενός γενικευμένου lockdown, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με τα μέλη και των δύο διοικητικών συμβουλίων να υποστηρίζουν σθεναρά ότι η ορθή τήρηση των νέων έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί θα αποσοβήσει για την ελληνική πραγματικότητα ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τις συνέπειες που θα επακολουθήσουν μίας τέτοιας εξέλιξης, καθώς η αγορά ευελπιστεί στην εορταστική αγορά, η «έναρξη» της οποίας ξεκινά επί της ουσίας με την black Friday. Η αγορά, σχολίασε ο κ. Βασίλης Κορκίδης, έχει εναποθέσει τις ελπίδες στην κίνηση των ημερών που απομένουν μέχρι την ανατολή του 2022, σημειώνοντας ότι επιβάλλεται να παραμείνει «ανοιχτή» και να προσεγγίσει τα νέα μέτρα με ενθαρρυντική διάθεση και όχι ανασταλτική αντιπαράθεση.

ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!