Εξάρθρωση συμμορίας που εξαπατούσε πολίτες μέσω αγγελιών πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών στο διαδίκτυο – Εξιχνιάστηκαν 34 περιπτώσεις απατών, κλοπή και ληστεία Εξάρθρωση συμμορίας που εξαπατούσε πολίτες μέσω αγγελιών πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών στο διαδίκτυο – Εξιχνιάστηκαν 34 περιπτώσεις απατών, κλοπή και ληστεία
Εξαρθρώθηκε, από την υποδιεύθυνση Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής, συμμορία που διέπραττε συστηματικά απάτες μέσω ανάρτησης αγγελιών πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών στο διαδίκτυο. Ειδικότερα, συνελήφθησαν, στο πλαίσιο... Εξάρθρωση συμμορίας που εξαπατούσε πολίτες μέσω αγγελιών πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών στο διαδίκτυο – Εξιχνιάστηκαν 34 περιπτώσεις απατών, κλοπή και ληστεία

Εξαρθρώθηκε, από την υποδιεύθυνση Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής, συμμορία που διέπραττε συστηματικά απάτες μέσω ανάρτησης αγγελιών πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών στο διαδίκτυο. Ειδικότερα, συνελήφθησαν, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης στη Γλυφάδα και στην Αγία Βαρβάρα, τέσσερα άτομα, τρεις άνδρες ηλικίας 19, 20 και 22 ετών και μια 26χρονη γυναίκα, ενώ ταυτοποιήθηκε και αναζητείται ένα ακόμη μέλος.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης συμμορίας, απάτες και πλαστογραφίες κατά συρροή, ληστρική κλοπή, παράβαση της νομοθεσίας περί αθέμιτου ανταγωνισμού, περί επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, περί προστασίας των καταναλωτών, εξαρτησιογόνων ουσιών και όπλων.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον περασμένο Ιούνιο, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική ομάδα, διαπράττοντας απάτες και πλαστογραφίες μέσω ανάρτησης αγγελιών πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών στο διαδίκτυο. Όσον αφορά τον τρόπο δράσης, τα μέλη της συμμορίας αναρτούσαν στη διαδικτυακή πλατφόρμα γνωστού μέσου κοινωνικής δικτύωσης, αγγελίες πώλησης συγκεκριμένων ηλεκτρονικών συσκευών μεγάλης καταναλωτικής απήχησης (κυρίως κινητά τηλέφωνα και παιχνιδομηχανές), σε χαμηλότερες τιμές συγκριτικά με αυτές της αγοράς, προκειμένου να προσελκύσουν τα υποψήφια θύματα.

Τις αγγελίες με τις φωτογραφίες των υποτιθέμενων προς πώληση προϊόντων, τις αναρτούσαν σε διαφορετικά εικονικά προφίλ που δημιουργούσαν για το σκοπό αυτό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Οι υποψήφιοι αγοραστές που ενδιαφέρονταν για αυτά τα προϊόντα, επικοινωνούσαν μέσω γνωστής εφαρμογής μηνυμάτων, προκειμένου να ενημερωθούν για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, τις τιμές και τον τρόπο παράδοσης.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, τα μέλη της συμμορίας παρείχαν εγγυήσεις για την ποιότητα του προς πώληση αντικειμένου, όπως αποστολή βιντεοληπτικού υλικού γνήσιων συσκευών και πλαστογραφημένες αποδείξεις αγοράς από επώνυμα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, ώστε να πείσουν τους αγοραστές ότι πρόκειται για ασφαλή αγορά. Σημειώνεται, ότι η παράδοση της ηλεκτρονικής συσκευής γινόταν πάντα σε σημείο που όριζαν οι παθόντες, με μέλος της συμμορίας να υποδύεται υπάλληλο μεταφορικής εταιρείας και η πληρωμή ολοκληρωνόταν με αντικαταβολή (μετρητά).

Παράλληλα, τα μέλη της συμμορίας, προκειμένου να διαμορφώσουν εικόνα αξιόπιστων πωλητών, τους παρέδιδαν μαζί με τη συσκευασία και πλαστό παραστατικό αγοράς από επώνυμες εταιρείες πώλησης ηλεκτρικών ειδών, ενώ επιπλέον απέστελλαν και φωτοαντίγραφα γνησίων και σε ισχύ δελτίων ταυτότητας που παρουσίαζαν ως δικά τους, τα οποία όμως ανήκαν σε έτερα πρόσωπα, άσχετα με την εγκληματική δραστηριότητα της συμμορίας. Στα προγραμματισμένα ραντεβού, τα μέλη της συμμορίας μετέβαιναν με τα οχήματα που είχαν στην κατοχή τους. Στην σφραγισμένη συσκευασία που περιείχε το απομιμητικό αντικείμενο που προσομοίαζε σε γνήσιο, τοποθετούσαν και μπουκάλια με νερό, ώστε να έχει το κατάλληλο βάρος η συσκευασία.

Αμέσως μετά την λήψη του χρηματικού ποσού, τα μέλη της συμμορίας απενεργοποιούσαν τα προφίλ τους, καθώς και τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων που τυχόν είχαν χρησιμοποιήσει. Μάλιστα, οι κατηγορούμενοι, για να ελαχιστοποιήσουν την περίπτωση σύλληψής τους, ενώ είχαν ήδη φτάσει στο σημείο παράδοσης, ειδοποιούσαν τηλεφωνικά τους παθόντες για ολιγόωρη καθυστέρηση, με σκοπό να δουν αν υπήρχαν τυχόν αστυνομικοί στο χώρο.

Από την προανακριτική έρευνα εξιχνιάστηκαν 34 περιπτώσεις απατών – πλαστογραφιών, κλοπή και ληστεία. Σε δύο περιπτώσεις, τα μέλη της συμμορίας, όταν οι αγοραστές αντιλήφθηκαν την απάτη και δεν ήταν διατεθειμένοι να ολοκληρώσουν την αγορά, τη μία φορά διέπραξαν κλοπή και τη δεύτερη χτύπησαν τον υποψήφιο αγοραστή με αυτοκίνητο κατά τη διαφυγή τους. Από τις αστυνομικές έρευνες στις οικίες των κατηγορουμένων, βρέθηκε και κατασχέθηκε μεταξύ άλλων, πλήθος στελεχών καρτών SIM, κινητών τηλεφώνων, θήκες και κουτιά συσκευών κινητών τηλεφώνων, πιστόλι ρέπλικα και μικροποσότητα κάνναβης.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, όλα τα μέλη της συμμορίας έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!