Γνωρίζετε πότε πατάμε τα «αλάρμ»; Γνωρίζετε πότε πατάμε τα «αλάρμ»;
Η οδήγηση, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές χρειάζεται πάντα μεγάλη προσοχή, αφού το κακό μπορεί να γίνει μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Aν ο οδηγός στρέψει αλλού... Γνωρίζετε πότε πατάμε τα «αλάρμ»;

Η οδήγηση, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές χρειάζεται πάντα μεγάλη προσοχή, αφού το κακό μπορεί να γίνει μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Aν ο οδηγός στρέψει αλλού το βλέμμα του αντί να κοιτάζει το δρόμο (π.χ. στην οθόνη του κινητού) και ξαφνικά φρενάρει το προπορευόμενο όχημα, τότε ούτε το σύστημα αυτόνομης πέδησης μπορεί να μην προλάβει την σύγκρουση.

Οι κακές συνήθεις των οδηγών είναι πολλές, όπως και η μη σωστή, έως καθόλου χρήση των φώτων δεικτών κατεύθυνσης (φλας) και των φώτων έκτακτης ανάγκης (αλάρμ). Αυτό που κάνουν σχεδόν όλοι οι οδηγοί λάθος, γιατί έτσι έχει επικρατήσει στους ελληνικούς δρόμους και έχει περάσει από γενιά σε γενιά, είναι η χρήση των αλάρμ πριν από το παρκάρισμα. Ορισμένοι μάλιστα τα ανάβουν από νωρίς μέχρι να βρουν θέση, ενώ οι οδηγοί που ακολουθούν περιμένουν κάποιες φορές με υπομονή και άλλες φορές με κορναρίσματα και… γαλλικά.

Τα φώτα έκτακτης ανάγκης, ο γνωστός διακόπτης με το τρίγωνο που βρίσκεται στο μέσο της κεντρικής κονσόλας (παλαιότερα στην τελείως άβολη θέση πάνω από την κολόνα του τιμονιού), χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. μόνο όταν ο οδηγός θέλει έτσι να υποδηλώσει κάποιο κίνδυνο στους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Όπως κάνουμε στην εθνική οδό, όταν ξαφνικά τα μπροστινά οχήματα φρενάρουν. Έτσι προειδοποιούμε τους πίσω οδηγούς ότι υπάρχει κίνδυνος.

Η σωστή κίνηση που πρέπει να κάνει ο οδηγός πριν παρκάρει, είναι να ανάψει το φλας από την πλευρά που θα σταματήσει. Όμως, την ορθή αυτή κίνηση ελάχιστοι τη γνωρίζουν ή την αντιλαμβάνονται, αφού νομίζουν ότι το αυτοκίνητο θα στρίψει και όχι ότι θα σταθμεύσει. Το πιθανότερο είναι να ακούσουν κορναρίσματα και τη φράση «δεν έχεις αλάρμ;»

Από τους ελάχιστους οδηγούς που δεν πατάνε αλάρμ αλλά φλας, όταν είναι να σταματήσουν στο δρόμο, είναι αυτοί των λεωφορείων. Πιθανώς να έχετε δει ότι πριν από την στάση του λεωφορείου, ενημερώνουν τους οδηγούς που ακολουθούν ότι θα σταματήσουν, ενεργοποιώντας το δεξί φλας.

autogreeknews.gr

error: Content is protected !!