Ψηφιακή υποστήριξη σε μεγάλες επενδύσεις Ψηφιακή υποστήριξη σε μεγάλες επενδύσεις
Πολύτιμα εργαλεία για επενδυτές Πριν από περίπου έξι χρόνια, τουριστική επένδυση της τάξεως των 28 εκατ. ευρώ οδηγήθηκε σε ναυάγιο, επειδή, τότε, οι ξένοι επενδυτές διαπίστωσαν... Ψηφιακή υποστήριξη σε μεγάλες επενδύσεις

Πολύτιμα εργαλεία για επενδυτές

Πριν από περίπου έξι χρόνια, τουριστική επένδυση της τάξεως των 28 εκατ. ευρώ οδηγήθηκε σε ναυάγιο, επειδή, τότε, οι ξένοι επενδυτές διαπίστωσαν ύστερα από επιτόπια επίσκεψη ότι το ακίνητο, όπου θα αναπτυσσόταν το θέρετρο, συνόρευε με ένα έλος. Στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι για την αξιοποίηση της δημόσιας έκτασης ενημερώθηκαν για το ιδιαίτερο καθεστώς των βάλτων, των μη οριοθετημένων υγροτόπων στην Ελλάδα, που εάν είναι επιφάνειας άνω των 80 στρεμμάτων θα πρέπει να διατηρηθούν ως έχουν, όπως προβλέπει το άρθρο 20 του Ν. 3937/2011. 

Οι επενδυτές δηλαδή θα έπρεπε να αποδεχθούν το σχεδιαζόμενο τουριστικό θέρετρο να γειτνιάζει με το έλος, το οποίο θα συντηρούσαν με δικές τους δαπάνες. Ως αποτέλεσμα, το σχεδιαζόμενο έργο ναυάγησε, αλλά οι ξένοι επενδυτές είχαν ήδη ξοδέψει αρκετά χρήματα για να εντοπίσουν το ιδιαίτερο καθεστώς που επικρατούσε στην περιοχή. Πρόκειται για μία από τις δεκάδες ιστορίες επενδυτικής τρέλας, η οποία θα μπορούσε να μην είχε καν ξεκινήσει, εάν όλες οι πληροφορίες που χρειάζονταν ήταν διαθέσιμες διαδικτυακά. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την απλούστευση των επενδύσεων, όμως ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) εκτιμάται ότι θα βελτιώσει δραματικά την επενδυτική καθημερινότητα. Στόχος του συγκεκριμένου έργου, που βρίσκεται λίγο πριν από τη γραμμή εκκίνησης, είναι το σύνολο της πολεοδομικής γεωχωρικής πληροφορίας να είναι διαθέσιμο, ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται και ποιοι ειδικοί όροι επικρατούν σε κάθε περιοχή. Οπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη θα μπουν τα δεδομένα που υπάρχουν για όλη τη χώρα, όπως και δεδομένα από τουλάχιστον 12 παράλληλα και ασύνδετα μεταξύ τους πληροφοριακά συστήματα. 

Συμπληρωματικά με τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη –υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί σε μία διετία από την έναρξη υλοποίησής του–  η Κοινωνία της Πληροφορίας, που εποπτεύεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δρομολογεί ένα ακόμη έργο με στόχο τα δεδομένα απαραίτητα για τους επενδυτές να είναι εύκολα προσβάσιμα. Πρόκειται για το Geoportal, τη διαδικτυακή πύλη που θα περιλαμβάνει γεωλογικά γεωχωρικά δεδομένα της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), του πρώην ΙΓΜΕ. 

Τα γεωδεδομένα, όπως η γεωλογική δομή, το γεωδυναμικό καθεστώς, η υποθαλάσσια γεωλογία και τα γεωθερμικά πεδία, είναι απαραίτητα για την υλοποίηση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων, όπως θαλάσσια αιολικά πάρκα, μεγάλα ενεργειακά, μεταλλευτικά, τεχνικά και τουριστικά έργα. Μέσω του Geoportal, η πολύτιμη αυτή πληροφορία –το γεωχωρικό υπόβαθρο θεωρείται ως το πιο αναγκαίο μετά το τοπογραφικό– θα είναι διαθέσιμη διαδικτυακά, με το τεύχος διακήρυξης του έργου, ύψους 3,8 εκατ. ευρώ, να βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν περίπου 18 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο από τη συμβασιοποίησή του. 

Νέες εφαρμογές 

Δύο ακόμη έργα, συνολικού προϋπολογισμού της τάξεως των 536 εκατ. ευρώ, θα συμβάλουν στην απλούστευση των επενδυτικών διαδικασιών. Πρόκειται για την ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο (ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη), όπως και των αρχείων των πολεοδομιών, έργο του οποίου ο διαγωνισμός πρόκειται να προκηρυχθεί έως το τέλος της χρονιάς. 

Οσον αφορά τη σχεδιαζόμενη δράση για τα δεδομένα της ΕΑΓΜΕ, εκτός από τη δημιουργία της ψηφιακής πύλης, περιλαμβάνει τη δημιουργία δυναμικού γεωλογικού χάρτη, καταστροφικών φαινομένων και δεδομένων θερμοκρασίας και πίεσης, όπως και την ανάπτυξη εφαρμογών εικονικής περιήγησης. Ξεχωρίζουν αυτές που θα επιτρέπουν την εικονική πλοήγηση στα ηφαίστεια σε Μέθανα, Μήλο, Κίμωλο και Σαντορίνη, όπως και στα εκθέματα του μουσείου της ΕΑΓΜΕ. 

Λιγότερη γραφειοκρατία 

Οπως αναφέρουν στην «Κ» στελέχη μελετητικών γραφείων, σήμερα για την υλοποίηση μιας επένδυσης απαιτούνται έγγραφα από τουλάχιστον δέκα φορείς και υπηρεσίες, όπως το κτηματολόγιο, η Δασική Υπηρεσία, η Αρχαιολογία, οι υπηρεσίες ρεμάτων και δόμησης. Ωστόσο, μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες είναι ότι τα δεδομένα που λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι από τις διαφορετικές πηγές εμφανίζουν αποκλίσεις μεταξύ τους, επειδή, συνήθως, δεν έχει υιοθετηθεί κοινή κλίμακα αποτύπωσης.  Γι’ αυτό, όπως επισημαίνουν, είναι απαραίτητο, κατά την ψηφιοποίηση των συγκεκριμένων δεδομένων να εφαρμοστεί κοινή κλίμακα, όπως και οι γεωχωρικές πληροφορίες να έχουν ισχύ διοικητικής πράξης, κάτι που όμως έχει προβλεφθεί μέσω του σχεδιαζόμενου ενιαίου ψηφιακού χάρτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γειτονική Αλβανία έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία ενιαία πλατφόρμα όπου βρίσκονται διαθέσιμες όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται για μια επένδυση, όπως στοιχεία κτηματολογίου, ορθοφωτογραφίες, χρήσεις γης, γεωλογικά, μεταλλευτικά και ενεργειακά δεδομένα. 

moneyreview.gr

error: Content is protected !!