Ανθεί η παραπληροφόρηση στα κοινωνικά δίκτυα – Στις πρώτες θέσεις η Ελλάδα Ανθεί η παραπληροφόρηση στα κοινωνικά δίκτυα – Στις πρώτες θέσεις η Ελλάδα
Στην 4η θέση των ευρωπαϊκών χωρών που είναι πιο επιρρεπείς στη διάδοση θεωριών συνωμοσίας, βρίσκεται η Ελλάδα (μαζί με το Ισραήλ), σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από 19 Πανεπιστήμια,... Ανθεί η παραπληροφόρηση στα κοινωνικά δίκτυα – Στις πρώτες θέσεις η Ελλάδα

Στην 4η θέση των ευρωπαϊκών χωρών που είναι πιο επιρρεπείς στη διάδοση θεωριών συνωμοσίας, βρίσκεται η Ελλάδα (μαζί με το Ισραήλ), σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από 19 Πανεπιστήμια, επικεφαλής της οποίας είναι ο καθηγητής Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Γιάννης Θεοχάρης.

Σκοπός της έρευνας, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από 16 ευρωπαϊκές χώρες (συν το Ισραήλ), ήταν να μελετηθεί πόσο διαδίδονται θεωρίες συνωμοσίας στα κοινωνικά δίκτυα και ποιες χώρες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό.

Στην πρώτη θέση είναι η Ρουμανία, ακολουθεί η Πολωνία και 3η είναι η Ουγγαρία. Η χώρα μας ισοβαθμεί στην 4η θέση με το Ισραήλ.

Στην ερώτηση του Studio 4 «γιατί πιστεύει κανείς σε θεωρίες συνωμοσίας», ο κ. Θεοχάρης είπε ότι είναι δύσκολο να δώσει κανείς απάντηση καθώς αυτή «καθορίζεται κυρίως από πολλούς παράγοντες, υπαρξιακούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς, ψυχολογικούς, πώς κατανοεί κάποιος την θέση του στην κοινωνία, τη θέση της χώρας που ανήκει στο διεθνές στερέωμα, αν θεωρεί ότι είναι ασφαλής, ότι έχει έλεγχο του περιβάλλοντός του, αν εμπιστεύεται τις αρχές και τους θεσμούς στη χώρα του και βέβαια από τις πληροφορίες που υπάρχουν στο οικοσύστημα της ενημέρωσής του».

Ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι αυτοί που τείνουν να πιστεύουν σε αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας τείνουν να μην θέλουν να εμβολιαστούν, ενώ σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι πλατφόρμες που βρίσκει κανείς κυρίως αυτές τις πληροφορίες είναι το Facebook, το Whatsapp, το YouTube και το Messenger.

Δεν είναι τόσο πολύ το twitter, το οποίο τείνει να διαφέρει, σημειώνει ο κ. Θεοχάρης.

ertnews.gr

error: Content is protected !!