ΑΑΔΕ: Στενό μαρκάρισμα στους φοροφυγάδες από 6 νέα «στρατηγεία» σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη ΑΑΔΕ: Στενό μαρκάρισμα στους φοροφυγάδες από 6 νέα «στρατηγεία» σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη
Τι προβλέπει το σχέδιο της ΑΑΔΕ, πότε αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία Με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά στη δημιουργία έξι ελεγκτικών... ΑΑΔΕ: Στενό μαρκάρισμα στους φοροφυγάδες από 6 νέα «στρατηγεία» σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Τι προβλέπει το σχέδιο της ΑΑΔΕ, πότε αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία

Με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά στη δημιουργία έξι ελεγκτικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του ελεγκτικού μηχανισμού.

Πρόκειται για τέσσερα ελεγκτικά κέντρα στην Αττική και δύο στην Θεσσαλονίκη, στα οποία θα μεταφερθούν όλες οι υποθέσεις που έχουν οι κατά τόπους εφορίες. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, ενώ στο στόχαστρο των νέων ελεγκτικών κέντρων αναμένεται να βρεθούν όλες οι υποθέσεις φοροδιαφυγής, με τη μεγαλύτερη βαρύτητα να δίδεται σε μεγάλες υποθέσεις.

Αυτή την περίοδο αναμένεται να αποσαφηνιστεί εάν τα νέα ελεγκτικά κέντρα θα αναλάβουν και υποθέσεις που έχουν το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου. Λόγω της πανδημίας, τα τελευταία δύο χρόνια οι έλεγχοι περιορίστηκαν, αλλά πλέον οι «ράμπο» της εφορίας ξαναπιάνουν δουλειά, εστιάζοντας τους ελέγχους σε κλάδους που κατ’ επανάληψη σημειώνονται περιστατικά φοροδιαφυγής. Η απόκρυψη εισοδημάτων, η μη καταβολή ΦΠΑ, οι μεγάλες επιστροφές φόρων είναι μερικές από τις υποθέσεις στις οποίες θα εστιάσουν οι εφοριακοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα ελεγκτικά κέντρα θα στελεχωθούν με συνολικά 800 εφοριακούς που θα αναλάβουν τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής αλλά και με προσωπικό που θα αναλάβει την τεχνολογική επάρκειά τους.

Το σχέδιο

Αναλυτικότερα, τα ελεγκτικά κέντρα είναι περιφερειακές ελεγκτικές υπηρεσίες και ο επιχειρησιακός στόχος τους είναι ο εντοπισμός και η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και εν γένει κάθε μορφής απάτης σε βάρος των φορολογικών εσόδων.

Τα ελεγκτικά κέντρα ασκούν την καθ’ ύλην αρμοδιότητά τους, στα πλαίσια της χωρικής τους αρμοδιότητας:

  • Στο 1ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των ΔΟΥ Α’ Αθηνών, Δ’ Αθηνών και ΙΓ’ Αθηνών.
  • Στο 2ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής θα ενταχθούν οι αρμοδιότητες των ΔΟΥ ΙΖ’ Αθηνών, ΙΒ’ Αθηνών, Ηλιούπολης, Γλυφάδας, Καλλιθέας και Μοσχάτου.
  • Το 3ο Ελεγκτικό Κέντρο θα έχει τις αρμοδιότητες των ΔΟΥ Χολαργού, Ψυχικού, Νέας Ιωνίας, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Παλλήνης και Κορωπίου.
  • Στο 4ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής θα προσχωρήσουν οι αρμοδιότητες των ΔΟΥ Α’ Πειραιά, Σάμου, Ε’ Πειραιά, Νίκαιας, Αγίων Αναργύρων, Περιστερίου, Ελευσίνας και Αιγάλεω.

Αντίστοιχα για τη Θεσσαλονίκη ισχύουν τα εξής: 

  • Στο 1ο Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των ΔΟΥ Α’ Θεσσαλονίκης, Ε’ Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά, Κιλκίς και Ιωνίας Θεσσαλονίκης.
  • Το 2ο Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα έχει αρμοδιότητες των ΔΟΥ Δ’ Θεσσαλονίκης, Ζ’ Θεσσαλονίκης, Η’ Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς.

Κάθε ελεγκτικό κέντρο, με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) και του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), έχει αρμοδιότητα για φορολογούμενους που υπάγονται σε ΔΟΥ της χωρικής του αρμοδιότητας και για φορολογούμενους οι οποίοι υπάγονται ως προς την καθ’ ύλην αρμοδιότητα σε ΔΟΥ της χωρικής του αρμοδιότητας, καθώς και για φορολογούμενους που υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στις ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης κατά το μέρος που αντιστοιχεί στη χωρική του αρμοδιότητα, με βάση την τελευταία δηλωθείσα στο Μητρώο της Φορολογικής Διοίκησης έδρα ή μόνιμη εγκατάστασή τους.

imerisia.gr

error: Content is protected !!