Άρχισε την αναδόμηση ο Ανδρουλάκης: Ορίζει μόνος του εκπρόσωπο στη Βουλή, αλλάζει Κεγκέρογλου Άρχισε την αναδόμηση ο Ανδρουλάκης: Ορίζει μόνος του εκπρόσωπο στη Βουλή, αλλάζει Κεγκέρογλου
Το πρώτο δείγμα γραφής ως νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε τη Δευτέρα ο θριαμβευτής των εκλογών Νίκος Ανδρουλάκης. Με το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου και... Άρχισε την αναδόμηση ο Ανδρουλάκης: Ορίζει μόνος του εκπρόσωπο στη Βουλή, αλλάζει Κεγκέρογλου

Το πρώτο δείγμα γραφής ως νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε τη Δευτέρα ο θριαμβευτής των εκλογών Νίκος Ανδρουλάκης.

Με το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου και τη διαφορά του 68% έναντι του 32% του Γιώργου Παπανδρέου, ο Νίκος Ανδρουλάκης καλείται τώρα να κάνει στο ΠΑΣΟΚ εκείνες τις αλλαγές που θα το επαναφέρουν στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, όπως έχει υποσχεθεί.

Η πρώτη σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας χωρίς να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις. Όμως, όπως έγινε γνωστό, αύριο το πρωί θα ανακοινωθούν στους βουλευτές, αλλά και στη Βουλή οι αποφάσεις του κ. Ανδρουλάκη για τα πρόσωπα της επιλογής του σε σχέση με τον επικεφαλής πρόεδρο της κοιβουλευτικής ομάδας αλλά και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

Επίσης, φέρεται ως ειλημμένη απόφαση η άμεση αντικατάσταση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, θέση την οποία κατέχει ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος ήταν αρχικά υποψήφιος στην κούρσα για τη διαδοχή της Φώφης Γεννηματά, ωστόσο στη συνέχεια αποσύρθηκε χάριν… διευκόλυνσης του Γ. Παπανδρέου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κεγκέρογλου έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον Ν. Ανδρουλάκη, μαζί με ευχές για καλή επιτυχία στο έργο του αλλά και για ενότητα.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Ένα λουλούδι για τη Φώφη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να ξεκινήσει την πρώτη του μέρα στην ηγεσία της παράταξης, αφήνοντας ένα λουλούδι στο μνήμα της Φώφης Γεννηματά, στο Α’ Νεκροταφείο. Μάλιστα στη συνέχεια έκανε το ίδιο και στον τάφο του ιστορικού ηγέτη και δημιουργού του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο ευρωβουλευτής και νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφθηκε το Α’ νεκροταφείο προκειμένου να αφήσει ένα μπουκέτο λουλούδια στο μνήμα της Φώφης Γεννηματά, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021.. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ/Alexandros Michailidis 

Αμέσως μετά μετέβη στη Χαριλάου Τρικούπη όπου τον υποδέχθηκαν ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο διευθυντής του κόμματος, Νίκος Σαλαγιάννης.

Κατά την είσοδό του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε: «Είναι μεγάλη μέρα σήμερα για την παράταξη. Προχωράμε δυναμικά να ανασυγκροτήσουμε την Κεντροαριστερά. Έχει ανάγκη ο τόπος μία ισχυρή φωνή προόδου, ρεαλισμού, μία ισχυρή σοσιαλδημοκρατική φωνή και ο στόχος μου είναι αυτό να το προσφέρει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη, διότι πρέπει και ο τόπος να αλλάξει σελίδα. Να πάμε σε μία εποχή όπου οι πολίτες να θεωρούν ότι τα κόμματα δίνουν λύσεις και όχι να είναι κλειστοί μηχανισμοί, πελατειακοί που διχάζουν και δεν βοηθούν να πάρει ο τόπος μπροστά. Οπότε έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας και θα ξεκινήσουμε από σήμερα τη δουλειά, ώστε όλα τα θέματα να τα απαντήσουμε σωστά και με προοπτική».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης (Δ) στα γραφεία του κόμματος για την παράδοση-παραλαβή καθηκόντων, από τον διευθυντή του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Σαλαγιάννη (Α), τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ μέσω ΚΥΠΕ

Συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι δεν περίμενε αυτήν τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. «Οι εκλογές τελείωσαν. Πάμε ενωτικά», σημείωσε και απέδωσε το πολιτικό γεγονός που προκλήθηκε με τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ σε τρεις παράγοντες. Στο γεγονός ότι η πανδημία δεν επέτρεψε να γίνουν σημαντικά πολιτικά γεγονότα και η εκλογική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστεί η βάση της παράταξης, στον τραγικό θάνατο της Φώφης Γεννηματά, καθώς και το ότι το πεδίο δράσης της Κεντροαριστεράς είναι μεγάλο.

Στη συνέχεια, ο κ. Ανδρουλάκης είχε σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του και την κομματική ηγεσία. Αύριο -κατά πάσα πιθανότητα- θα συνεδριάσει η ΚΟ για να διευθετήσει τη νέα δομή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα παραστεί στη προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου.

Εκ δεξιών και εξ ευωνύμων

Κομβικό στοίχημα του Νίκου Ανδρουλάκη αποτελεί το αύριο του Κινήματος Αλλαγής – που όπως όλα δείχνουν θα αλλάξει όνομα και σύμβολο και θα επαναφέρει το ιστορικό ΠΑΣΟΚ – αλλά και η αυτονομία του πολιτικού φορέα.

Χαρακτηριστικές άλλωστε είναι και οι πρώτες επινίκιες δηλώσεις του, που αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και έγιναν μπροστά από μία θάλασσα σημαίες με τον πράσινο ήλιο.

«Η αναμέτρηση τελείωσε απόψε, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Μόνοι κερδισμένοι είναι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Δεσμεύομαι να μετατρέψω την μεγάλη νίκη της παράταξης σε μια νίκη της πατρίδας γιατί ο ελληνικός λαός αξίζει περισσότερα» τόνισε, καταλήγοντας: «Η Δημοκρατική Παράταξη επέστρεψε, το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι εδώ, ενωμένο δυνατό».

Ο νέος πρόεδρος επεσήμανε ότι θα κινηθεί στη γραμμή της ενότητας και της πολιτικής αυτονομίας, αξιοποιώντας την «κληρονομιά» που άφησε πίσω της η Φώφη Γεννηματά, παραμένει ωστόσο να αποδειχθεί κατά πόσο μπορεί να καταλάβει τον ζωτικό χώρο της Κεντροαριστεράς και να επαναφέρει το κόμμα σε ποσοστά παρελθόντος και σε κεντρικότερη θέση στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Άλλωστε έχει εκ δεξιών και εξ ευωνύμων δύο «παίκτες» που δεν μπορεί να αγνοήσει, όπως και εκείνοι δεν μπορούν να τον αγνοήσουν: Τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.

Και οι δύο του εξέφρασαν τηλεφωνικά τα συγχαρητήριά τους, με τον κ. Τσίπρα να ενημερώνει τον νέο αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής για την πρωτοβουλία του να συναντηθεί με κοινωνικούς φορείς και κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης «για τη δραματική κατάσταση με τη πανδημία και τη κατάρρευση του ΕΣΥ».

Σύμφωνα με κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να τα πουν από κοντά το επόμενο διάστημα.

Το κόμμα αναδιαρθρώνεται

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι αποφασισμένος να δώσει το δικό του στίγμα στη στελέχωση του κόμματος αλλά και την εκπροσώπησή του στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο νέος πρόεδρος, εκτός από την απομάκρυνση του Β. Κερκέρογλου, αναμένεται ότι θα ζητήσει την παραίτηση του γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη (που συμπαρατάχθηκε με τον Γ. Παπανδρέου), όπως και των μελών του πολιτικού συμβουλίου. Για τη θέση του κ. Χριστοδουλάκη ακούγεται το όνομα του Ανδρέα Σπυρόπουλου, υπεύθυνου οργανωτικού και στενού συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη και επικεφαλής της καμπάνιας του.

Καθώς αύριο ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση του Προϋπολογισμού, ο κ. Ανδρουλάκης καλείται να ορίσει και τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι είτε ο Κώστας Σκανδαλίδης είτε ο Μιχάλης Κατρίνης, σήμερα κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ.

Στις κομβικές θέσεις του κόμματος, ο νέος πρόεδρος αναμένεται να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές. Στενοί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη που θα είναι παρόντες στις πρώτες συσκέψεις και αναμένεται να έχουν θέση στην επόμενη μέρα είναι: ο Στέφανος Ξεκαλάκης (πρώην γραμματέας του κόμματος και διάδοχος του κ. Ανδρουλάκη), ο συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη επί του Τύπου Βασίλης Πανάγου, ο πρώην γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Βλάχος, ο συνεργάτης του νέου προέδρου Βαγγέλης Τσόγκας, η εκπρόσωπος του στην ΕΔΕΚΑΠ Μάρα Κουκουδάκη και η συνεργάτης του από την Ευρωβουλή Ειρήνη Κωστάκη.

hellasjournal.com – Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

error: Content is protected !!