Το μεγαλύτερο έργο της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων ο υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης της Αίγινας ολοκληρώθηκε Το μεγαλύτερο έργο της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων ο υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης της Αίγινας ολοκληρώθηκε
Το μεγαλύτερο έργο της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων ο υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης της Αίγινας ολοκληρώθηκε –Στην τελική ευθεία και η ολοκλήρωση υδροδότησης του νησιού η... Το μεγαλύτερο έργο της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων ο υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης της Αίγινας ολοκληρώθηκε

Το μεγαλύτερο έργο της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων ο υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης της Αίγινας ολοκληρώθηκε –Στην τελική ευθεία και η ολοκλήρωση υδροδότησης του νησιού η οποία αναμένεται να ξεκινήσει δοκιμαστικά τέλος Δεκεμβρίου

14/12/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το μεγαλύτερο έργο της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων ο υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης της Αίγινας ολοκληρώθηκε –Στην τελική ευθεία και η ολοκλήρωση υδροδότησης του νησιού η οποία αναμένεται να ξεκινήσει δοκιμαστικά τέλος Δεκεμβρίου

Γ. Πατούλης: «Ένα σημαντικό και καινοτόμο έργο, η υδροδότηση της Αίγινας, γίνεται πραγματικότητα. Ο υποθαλάσσιος αγωγός έχει ήδη ολοκληρωθεί και σύντομα θα ξεκινήσει η δοκιμαστική του λειτουργία» 

Ένα εμβληματικό έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής, ο υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης της Αίγινας,ολοκληρώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη από την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη ηδοκιμαστική λειτουργία θα ξεκινήσειμόλις ο Δήμος Αίγιναςολοκληρώσει και την επισκευή των ρωγμών που έχουν εντοπιστεί, με πιθανά αίτια σεισμούς και καθιζήσεις στην Κεντρική Δεξαμενή στην περιοχή Κυψέλη Αίγινας. Η αποκατάσταση των ρωγμών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2021 και η δοκιμαστική λειτουργία θα έχει ξεκινήσει μέχρι τέλος  Δεκεμβρίου.

Με το συγκεκριμένο έργο συνδέεται το νησί, της Αίγινας μέσω Σαλαμίνας με τον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ. Ο αγωγός 14,4 χιλιομέτρων είναι σε βάθη μέχρι και 95 μέτρων και αναμένεται να εξασφαλίσει ημερήσια παροχή νερού 21.500 κυβικά μέτρα. Το έργο, το οποίο θεωρείται μοναδικό στην Ελλάδα,  χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττική 2104-2020) με το ποσό των 23 εκ. €.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης και επίβλεψης του έργου στο Λεόντι Αίγινας  στα τέλη Οκτωβρίου ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης είχε ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών και είχε ζητήσει από το δήμο και τον ανάδοχο να προβούν το ταχύτερο δυνατό στις εργασίες αποκατάστασης των ρωγμών της δεξαμενής προκειμένου να αρχίσει κανονικά η υδροδότηση του νησιού από τον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ.  

Με αφορμή την ολοκλήρωση της σύνδεσης του αγωγού με το νησί της Αίγινας ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε τα εξής:

«Ένα σημαντικό και καινοτόμο έργο, η υδροδότηση της Αίγινας, γίνεται πραγματικότητα. Ο υποθαλάσσιος αγωγός έχει ήδη ολοκληρωθεί και με βάση την ενημέρωση που έχουμε το αργότερο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία. Δυστυχώς η πορεία υλοποίησης αυτού του δύσκολου εγχειρήματος ήταν με προσχώματα, δολιοφθορές  και καθυστερήσεις. Η ολοκλήρωση του αγωγού, είναι το σημαντικότερο βήμα για να φτάσει σε όλους τους πολίτες της Αίγινας το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό. Το έργο είναι έτοιμο και απόλυτα ασφαλές. Για να γίνει όμως λειτουργικό απαιτείται άλλο ένα βήμα, η αποκατάσταση των ρωγμών της Κεντρικής Δεξαμενής, κάτι που είναι θέμα ημερών. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, εγώ προσωπικά και η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη έχουμε πράξει ότι είναι αναγκαίο. Συνεργαζόμαστε στενά με το Δήμο και τον ανάδοχο προκειμένου να ολοκληρωθεί και το τελευταίο βήμα για να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία. Δεν θα αφήσουμε να πάει ούτε μέρα χαμένη.Πρόκειται για ένα έργο πρωτοποριακό και με πολλαπλά οφέλη, αλλά ίσως είναι ένα από τα πιο δύσκολα που έχουνε εκτελεστεί στη χώρα. Η Περιφέρεια Αττικής με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά προγράμματα και έργα θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη της Αίγινας, όπως και όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού».

Η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη υπογράμμισε:

«Ένα ταξίδι μέσα από δεκάδες προβλήματα φτάνει στο τέλος του. Μέχρι και δολιοφθορές αντιμετωπίσαμε για να φτάσουμε να το ολοκληρώσουμε. Ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετείχαν στο πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα της Περιφέρειας Αττικής.Ιδιαίτερες ευχαριστίες και στον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη που από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε την διοίκηση της Περιφέρειας προσωπικά ασχολήθηκε αρκετές φορές για να προχωρήσει το έργο.Η Περιφέρεια Αττικής πρώτη στα έργα υποδομής για μια Αττική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της χώρας μας».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

error: Content is protected !!