Κάρφωμα στην Εφορία μέσω κινητών για «μαϊμού» αποδείξεις έναντι αμοιβής! Κάρφωμα στην Εφορία μέσω κινητών για «μαϊμού» αποδείξεις έναντι αμοιβής!
Η ΑΑΔΕ μέσω ειδικής εφαρμογής που θα διατίθεται από το Play Store και το App Store θα επιτρέπει τον έλεγχο της νομιμότητας των αποδείξεων από... Κάρφωμα στην Εφορία μέσω κινητών για «μαϊμού» αποδείξεις έναντι αμοιβής!

Η ΑΑΔΕ μέσω ειδικής εφαρμογής που θα διατίθεται από το Play Store και το App Store θα επιτρέπει τον έλεγχο της νομιμότητας των αποδείξεων από τα smartphone

Τη δυνατότητα στους καταναλωτές να καρφώνουν στην Εφορία τους επαγγελματίες που εκδίδουν «μαϊμού» αποδείξεις δίνει σύντομα η ΑΑΔΕ, μέσω ειδικής εφαρμογής που διατίθεται από το Play Store και το App Store και θα εγκαθίσταται στα smartphone κινητά τηλέφωνα.

Για όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις που θα αποδεικνύεται ότι πράγματι υποκρύπτεται φοροδιαφυγή, θα προβλέπεται μπόνους μείωσης φόρου ή συμμετοχής σε κλήρωση με μεγάλα χρηματικά ποσά.

Με απόφαση της ΑΑΔΕ θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για την κατασκευή εφαρμογής με στόχο την ψηφιακή εφαρμογή ελέγχου των αποδείξεων λιανικής πώλησης.

Η εφαρμογή θα ενσωματώνει τη δυνατότητα σάρωσης του QR code, θα προβάλει τα αποτελέσματα και σε περίπτωση που υπάρχει ένδειξη παράβασης, θα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να υποβάλει τις σχετικές πληροφορίες στην Α.Α.Δ.Ε.

Η εφαρμογή θα διανεμηθεί από τα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play (Android) και App Store (iOS). Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής θα είναι τα ακόλουθα:

 1. Μηχανισμός σάρωσης του QR code των αποδείξεων λιανικής πώλησης.
 2. Αυτόματη αποστολή ερωτήματος στη σχετική βάση δεδομένων των Φ.Η.Μ.
 3. Προβολή του αποτελέσματος με εύληπτο και απλό τρόπο.
 4. Δυνατότητα φωτογράφισης της χάρτινης απόδειξης σε συνέχεια αποτελέσματος με ενδείξεις παράβασης.
 5. Αποστολή της απόδειξης (βασικά στοιχεία, φωτογραφία, αποτέλεσμα ελέγχου στην βάση δεδομένων) και προαιρετικά της γεωγραφικής θέσης του χρήστη (georeference) στο σύστημα λήψης και διαχείρισης πληροφοριών της Α.Α.Δ.Ε.
 6. Επιλογή για υποβολή πληροφορίας, είτε κατόπιν ταυτοποίησης του χρήστη (με κωδικούς taxisnet), είτε ανώνυμα.
 7. Δυνατότητα προβολής ενημερωτικών μηνυμάτων
 8. Περιβάλλον λειτουργίας σε ελληνικά και αγγλικά.
 9. Έκδοση στατιστικών στοιχείων για την παρακολούθηση της χρήσης της εφαρμογής
 10. Λειτουργία σε λειτουργικό σύστημα Android και iOS.
 11. Κοινό εικαστικό μέρος της εφαρμογής θα είναι κοινό σε όλες τις πλατφόρμες, ώστε να μη δημιουργεί σύγχυση, και θα ακολουθεί τον οδηγό εταιρικής ταυτότητας της Α.Α.Δ.Ε. (λογότυπο, χρώματα κ.λπ.).
 12. Δυνατότητα αναβαθμίσεων.
 13. Αυξημένη Χρηστικότητα (Enhanced Usability). Σαφής και φιλική προς το χρήστη πλοήγηση στις επιμέρους ενότητες της εφαρμογής.

Ποιες παραβάσεις θα εντοπίζει

Ως ελάχιστες πιθανές ενδείξεις παράβασης θα λαμβάνονται οι παρακάτω:

 • Η απόδειξη δεν έχει διαβιβαστεί
 • Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί με διαφορετικά στοιχεία
 • Ο Φ.Η.Μ. δεν είναι δηλωμένος ή είναι ανενεργός
 • Ο Φ.Η.Μ. είναι δηλωμένος με άλλα στοιχεία επιχείρησης (Α.Φ.Μ., διεύθυνση).

Έλεγχος

Ήδη αρκετά καταστήματα εκδίδουν αποδείξεις με κωδικό QR, τον οποίο ο καταναλωτής που θα λαμβάνει την απόδειξη, θα έχει τη δυνατότητα να σκανάρει τον κωδικό QR, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Η εφαρμογή θα ενημερώνει το Taxisnet για το περιεχόμενο της απόδειξης και κατόπιν θα διασταυρώνει, εάν η συγκεκριμένη απόδειξη έχει καταχωρηθεί στο MyData του επιχειρηματία-εκδότη της απόδειξης.

Εφόσον έχει καταχωρηθεί και στο MyData ο επιχειρηματίας δεν έχει πρόβλημα. Αν όμως διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει τέτοια απόδειξη στο MyData, σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας εκδίδει αποδείξεις από «παράλληλο» μηχανισμό ή παράνομη ταμειακή μηχανή και φυσικά δεν δηλώνει ολόκληρο τον τζίρο που πραγματοποιεί.

Αυτομάτως ο επιχειρηματίας θα μπαίνει στη λίστα των υπό έλεγχο επιχειρηματιών και θα αποστέλλεται συνεργείο για τη διενέργεια επιτόπιου προληπτικού ελέγχου.

sofokleousin.gr

error: Content is protected !!