Στα εγκαίνια της δομής κοινωνικής ένταξης της UNESCO Πειραιώς και Νήσων,  παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου και της Μ. Βαρδινογιάννη ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης Στα εγκαίνια της δομής κοινωνικής ένταξης της UNESCO Πειραιώς και Νήσων,  παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου και της Μ. Βαρδινογιάννη ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στα εγκαίνια της δομής κοινωνικής ένταξης της UNESCO Πειραιώς και Νήσων,  παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου και της Μ. Βαρδινογιάννη... Στα εγκαίνια της δομής κοινωνικής ένταξης της UNESCO Πειραιώς και Νήσων,  παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου και της Μ. Βαρδινογιάννη ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στα εγκαίνια της δομής κοινωνικής ένταξης της UNESCO Πειραιώς και Νήσων,  παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου και της Μ. Βαρδινογιάννη ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

Γ. Πατούλης: «Η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση κοινωνικών δομών και κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Στα 400 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός των σχετικών δράσεων ΕΚΤ του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 της Περιφέρειας Αττικής και πάνω από 220.000 οι ωφελούμενοι μέχρι σήμερα»

Τη διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί και κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, μέσω των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου κοινωνικές δομές στήριξης συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη έδωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, στο πλαίσιο των εγκαινίων της νέας Δομής Αλληλεγγύης, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

Όπως επισήμανε οι 292 κοινωνικές δομές που χρηματοδοτούνται από τη Περιφέρεια μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, έχουν περισσότερους από 220.000 ωφελούμενους, ενώ ο Προϋπολογισμός των δράσεων αγγίζει τα 400 εκ. ευρώ. Αντίστοιχα για τη νέα Περίοδο 2021 – 2027 οι πόροι που προβλέπονται για κοινωνικές δράσεις θα ξεπερνούν τα 400 εκ. ευρώ.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της Ελληνίδας Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννας Βαρδινογιάννη, της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου και του Δημάρχου Πειραιώς Γιάννη Μώραλη. Τον Αγιασμό πραγματοποίησε Ο Πρόεδρος της UNESCO Πειραιώς και Νήσων Ιωάννης Μαρωνίτης χαιρέτισε με ικανοποίηση την ανακοίνωση της συνέχισης της χρηματοδότησης των δομών από την Περιφέρεια και διατύπωσε τις θερμές ευχαριστίες του στον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη για την καθοριστική συμβολή του στη λειτουργία των δομών και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση τους από πόρους του ΕΣΠΑ.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή εκδήλωση εγκαινιάστηκε  ο Πολυχώρος Πολιτισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Μαριάννας Βαρδινογιάννη», στον οποίο θα μπορούν να πραγματοποιούνται μεταξύ άλλων εκδηλώσεις, εκθέσεις και μουσικές παραστάσεις. Η χρηματοδότηση του Πολυχώρου εξασφαλίστηκε από την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη η οποία εξέφρασε τη συγκίνηση της, για τη λειτουργία της δομής και για το γεγονός ότι δόθηκε τιμητικά στο χώρο το όνομά της.  Στη νέα Δομή συμπεριλαμβάνεται Υπνωτήριο, Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων, Κοινωνικό Συσσίτιο, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο. Στο χώρο πραγματοποιούνται επιπλέον, προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης των ωφελούμενων.  

«Η Περιφέρεια Αττικής με σχέδιο, αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία,  θα συνεχίσει να στηρίζει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες»

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του επισήμανε:

Είναι γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής αποτελεί την πολυπληθέστερη Περιφέρεια της Χώρας, καθώς και την πιο πυκνοκατοικημένη, ενώ παράλληλα διαθέτει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ και ένα από τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των 13 Περιφερειών της Χώρας.

Όμως οι ανάγκες της Περιφέρειας Αττικής είναι μεγάλες, σημαντικές και διαχρονικές, όπως εξάλλου πιστοποιούνται από μια σειρά δεικτών αειφορίας και ποιότητας ζωής της Eurostat, όπως το προσδόκιμο ζωής, η πυκνότητα πληθυσμού, η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο και τετραγωνικό μέτρο κλπ.

Η ενίσχυση της Περιφέρειας Αττικής μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, αποτελεί διαχρονικά ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της Περιφέρειας μας.

Χρηματοδότηση 292 δομών με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 150 εκ. ευρώ

Ειδικά στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2014 – 2020, η Περιφέρεια Αττικής με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, στήριξε ένα σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας, μέσα από τις Κοινωνικές Δομές αλλά και από μεγάλες, «οριζόντιες» δράσεις όπως η εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, η εκπαιδευτική υποστήριξη και η λειτουργία των τοπικών ομάδων Υγείας. Ειδικότερα στο πλαίσιο του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 χρηματοδοτείται η λειτουργία περίπου 300 Δομών και Κέντρων Παροχής Κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 160 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αν προσθέσουμε και τις δράσεις εναρμόνισης και εκπαιδευτικής υποστήριξης, ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνάει τα 400 εκατομμύρια ευρώ!

Οι βασικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής κατά τη νέα προγραμματική περίοδο

Βασικές προτεραιότητες μας, ως διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 είναι:

  • Η συνέχιση και ενίσχυση (όπου απαιτείται) των Δομών Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και Καταπολέμησης της φτώχειας που χρηματοδοτούνται ήδη από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 (ενδεικτικά Κέντρα Κοινότητας, Δομές Αστέγων και Ανοικτά Κέντρα Ημέρας, Δομές για τις κακοποιημένες γυναίκες κλπ).
  • Η δρομολόγηση νέων δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα, όπως οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για παιδιά μεταναστών, η ενσωμάτωση περιθωριοποιημένων και ευπαθών ομάδων όπως Ρομά, Πρόσφυγες, Μετανάστες, η προστασία και φροντίδα ηλικιωμένων, παιδιών και ατόμων με αναπηρία κ.α.
  • Η εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές και βιώσιμες υπηρεσίες απασχόλησης, τόσο για ανέργους όσο και για εργαζόμενους.
  • Η ενίσχυση υποδομών και δράσεων εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και δια βίου μάθησης.

Σήμερα, εδώ στον Πειραιά, εγκαινιάζεται ένας ειδικά διαμορφωμένος, λειτουργικός και σύγχρονος χώρος που θα φιλοξενήσει το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων (ΑΚΗΑ) και το Υπνωτήριο του Δήμου Πειραιά. Οι εν λόγω δομές μετεγκαθίστανται σε αυτόν τον χώρο από τον Πύργο του Πειραιά όπου φιλοξενούνταν για περίπου 3 χρόνια.

Η λειτουργία τους άρχισε τον Μάρτιο του 2017 και θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 μέχρι τα μέσα του 2023, με τον προϋπολογισμό των πράξεων να ανέρχεται στο ποσό των 4,5 εκ. ευρώ περίπου. Ο όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων έχει απορροφήσει μέχρι σήμερα το 66% του ανωτέρω προϋπολογισμού ήτοι περίπου 3 εκ. ευρώ. Ο αριθμός των αστέγων που έχει μέχρι σήμερα λάβει υπηρεσίες από τη συγκεκριμένη δράση, ανέρχεται σε 572 άτομα, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο των 330 ατόμων.

Επισημαίνεται ότι πρόθεση της διοίκησης της Περιφέρειας είναι η συνέχιση της χρηματοδότησης και στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 και μάλιστα εξετάζουμε, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τη δυνατότητα επέκτασης και ενίσχυσης αυτών των δομών, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες ανάγκες.

Ο τρόπος που υλοποιούμε το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Αττικής υπηρετεί το συνολικό εθνικό σχεδιασμό για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας, με ανάταξη και αναβάθμιση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας, δημιουργία και διατήρηση βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, έχοντας ως αιχμή την εξωστρεφή, καινοτόμο και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα. Με γνώμονα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Είναι η δική μας συμβολή, σε μια ευρωπαϊκή, εθνική και τοπική προσπάθεια, που θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και υπηρετεί τις ευρωπαϊκές αρχές κι αξίες, το ευρωπαϊκό μοντέλο ζωής.

Χωρίς χρονοτριβές και με σχέδιο, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής μας σε όλα τα επίπεδα.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

error: Content is protected !!