Με σειρά προτεραιότητας η διεκπεραίωση δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών Με σειρά προτεραιότητας η διεκπεραίωση δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών
Μπλόκαραν ΔΟΥ και συμβολαιογραφεία – Ποιες οδηγίες δίνει στις ΔΟΥ η επείγουσα εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή Με σειρά προτεραιότητας και ανάλογα... Με σειρά προτεραιότητας η διεκπεραίωση δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών

Μπλόκαραν ΔΟΥ και συμβολαιογραφεία – Ποιες οδηγίες δίνει στις ΔΟΥ η επείγουσα εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή

Με σειρά προτεραιότητας και ανάλογα με την ημερομηνία κατάθεσης της δήλωσης, θα διεκπεραιωθούν οι χιλιάδες εκκρεμείς μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν συσσωρευτεί στα συμβολαιογραφικά γραφεία και στις Εφορίες, αναφέρει νέα εγκύκλιος που εξέδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου 2022 χιλιάδες φορολογούμενους έσπευσαν να κλείσουν εντός του 2021, με τις ισχύουσες αντικειμενικές τιμές τις όποιες μεταβιβάσεις είχαν προγραμματίσει να κάνουν.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε συνωστισμό σε συμβολαιογραφεία και ΔΟΥ με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να αναγκαστεί να χορηγήσει παράταση, έως το τέλος του Ιανουαρίου 2022, εφόσον όμως έχει ήδη υποβληθεί η δήλωση εντός του 2021.

Επίσης, παρατάθηκε κατά ένα μήνα και η εξαίρεση της προσκόμισης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, που θα είναι απαραίτητη στις μεταβιβάσεις από την 1η Φεβρουαρίου και έως 31 Ιανουαρίου, θα ισχύει η βεβαίωση του μηχανικού.

Εξαιτίας του φόρτου εργασίας συμβολαιογράφων και Εφοριών η ΑΑΔΕ εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία δίνει διευκρινίσεις σχετικά με το ρυθμό διεκπεραίωσης των εκκρεμών υποθέσεων.

Όπως αναφέρει, λόγω της ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων από την 1/1/2022, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντική αύξηση στον αριθμό των υποβαλλόμενων δηλώσεων φόρου δωρεών/γονικών παροχών και κληρονομιών. Για την ταχύτερη διεκπεραίωση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, οι οποίες εκκρεμούν στις Δ.Ο.Υ. και δεν έχουν εκκαθαριστεί, ο διοικητής της ΑΑΔΕ παρέχει τις ακόλουθες οδηγίες:

  1. Μέχρι την 31/12/2021 προτεραιοποιούνται ως προς τη διεκπεραίωσή τους οι χειρόγραφες δηλώσεις φορολογίας γονικής παροχής – δωρεάς που υπεβλήθησαν στις ΔΟΥ μέχρι και τις 17/12/2021 (ήτοι πριν την έναρξη της αποκλειστικής υποβολής τους στην πλατφόρμα myProperty), καθώς και οι δηλώσεις φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων και γονικής παροχής – δωρεάς που δεν μπορούν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty, ώστε η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων και στις δύο φορολογίες να ολοκληρωθεί μέχρι την 21/1/2022.
  2. Στην περίπτωση που, για τη μεταβίβαση ακινήτου προηγείται η τροποποίηση σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας και η υποβολή χειρόγραφης δήλωσης Φ.Μ.Α., για την επίσπευση της διεκπεραίωσής της, οι φορολογούμενοι δύνανται να υποβάλουν, μαζί με τη δήλωση αυτή και «υπεύθυνη δήλωση ν.1599/1986 – αίτηση επίσπευσης», με την οποία θα δηλώνουν ότι, μετά την τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας θα ακολουθήσει μεταβίβαση ακινήτου και θα ζητούν την άμεση διεκπεραίωση της εν λόγω δήλωσης, ώστε να ακολουθήσει η γονική παροχή/δωρεά ή η μεταβίβαση με επαχθή αιτία, μέσω της εφαρμογής myProperty ή χειρόγραφα κατά περίπτωση. Συστήνεται η υπεύθυνη δήλωση να εκδίδεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr).
  3. Φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει χειρόγραφη δήλωση φορολογίας γονικών παροχών και δωρεών η οποία δεν έχει εκκαθαριστεί ακόμη θα μπορούν να την ανακαλέσουν μέσω της Ψηφιακής Πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στην πλατφόρμα «Τα Αιτήματα μου» (Υπηρεσία: η ΔΟΥ στην οποία έχει υποβληθεί η δήλωση, Θεματική Ομάδα: Κεφάλαιο, Διαδικασία: Ανάκληση δήλωσης φόρου γονικής παροχής – δωρεάς λόγω υποβολής της μέσω της εφαρμογής myProperty), προκειμένου να την υποβάλουν ψηφιακά μέσω της εφαρμογής myProperty και να εκκαθαριστεί άμεσα. Το αίτημα υποβάλλεται στην πλατφόρμα είτε από τον δωρητή είτε από τον δωρεοδόχο (συστήνεται να υποβάλλεται μόνο από τον έναν εξ αυτών). Για τη εξέταση και διεκπεραίωσή του, στο σχετικό πεδίο του Αιτήματος ο αιτών πρέπει να αναγράφει τον αριθμό της χειρόγραφης δήλωσης που επιθυμεί να ανακαλέσει.
  4. Αιτήματα ανάκλησης που υποβάλλονται μέχρι τις 14:00 κάθε εργάσιμης ημέρας διεκπεραιώνονται υποχρεωτικά αυθημερόν. Αιτήματα που υποβάλλονται μετά τις 14:00 κάθε εργάσιμης ημέρας ή εντός αργιών διεκπεραιώνονται υποχρεωτικά εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας.

sofokleousin.gr

error: Content is protected !!