Μόλις 1 στους 10 Ελληνες ψάχνει, πλέον, εργασία στο εξωτερικό Μόλις 1 στους 10 Ελληνες ψάχνει, πλέον, εργασία στο εξωτερικό
Το 2017, το 33% των Ελλήνων αναζητούσαν εργασία στο εξωτερικό. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι 11% Nέα έρευνα δείχνει τάση αναστροφής του brain drain στην Ελλάδα,... Μόλις 1 στους 10 Ελληνες ψάχνει, πλέον, εργασία στο εξωτερικό

Το 2017, το 33% των Ελλήνων αναζητούσαν εργασία στο εξωτερικό. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι 11%

Nέα έρευνα δείχνει τάση αναστροφής του brain drain στην Ελλάδα, με τον ρυθμό φυγής των Ελλήνων στο εξωτερικό για εργασία να μειώνεται σταθερά την τελευταία τετραετία. Σήμερα, μόλις 1 στους 10 Έλληνες (11%) αναζητά την εργασιακή του τύχη εκτός συνόρων, ενώ η αντίστοιχη αναλογία το 2017 ήταν 1 στους 3 (33%).

Από την κορύφωση του brain drain το 2017, το ποσοστό όσων αναζητούσαν ευκαιρίες εργασίας εκτός Ελλάδας ακολουθεί σταθερά μειούμενη τάση, φθάνοντας στο χαμηλότερo επίπεδό του το 2021. Το ποσοστό των εργαζομένων που δήλωναν ότι αναζητούσαν ενεργά εργασία στο εξωτερικό μειώθηκε κατακόρυφα και το 2020, φτάνοντας στο 13%.

Τι λέει η έρευνα 

«Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, σχεδόν μισό εκατομμύριο Έλληνες επέλεξαν να φύγουν στο εξωτερικό για να εργαστούν. Όμως, εν μέσω μιας άλλης μεγάλης κρίσης, αυτήν της πανδημίας, μειώθηκε αρκετά η φυγή ταλαντούχων εργαζομένων στο εξωτερικό», διαπιστώνει η έρευνα «Η Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε από την Adecco σε συνεργασία με την Global Link και την H+K Strategies.  

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ελληνική αγορά εργασίας ανακάμπτει και ο αριθμός των θέσεων εργασίας που ανοίγουν αυξάνεται, η επανατοποθέτηση όσων βρίσκονται εκτός αγοράς συνεχίζει να απαιτεί αρκετό χρόνο, υποδηλώνοντας την ύπαρξη χάσματος δεξιοτήτων στην αγορά.  

Αυξάνονται οι θέσεις εργασίας

Αν και η αγορά εργασίας βρέθηκε στη δίνη μιας σημαντικής αναταραχής καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, φαίνεται πως ανακάμπτει με μια σαφή αύξηση του αριθμού των νέων ανοιχτών θέσεων εργασίας για το 2021. Σύμφωνα με τη φετινή έρευνα, παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των ερωτώμενων που απάντησαν ότι εργάζονται (πλήρως ή μερικώς): 58% το 2021, έναντι 47% το 2020.

Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στην εργασία πλήρους απασχόλησης, από 41% το 2020 σε 49% το 2021. Σημαντικά μειωμένο είναι το ποσοστό εκείνων που βρίσκονται εκτός εργασίας, μιας και στη φετινή έρευνα το 35% απάντησε πως δεν εργάζεται (συγκριτικά με το 44% στην έρευνα του 2020).

Η εξ αποστάσεως εργασία

Η έρευνα εξετάζει και τις τάσεις όσον αφορά την εξ αποστάσεως απασχόληση, διαπιστώνοντας μια επιφυλακτικότητα στην ελληνική αγορά σε σχέση με την τηλεργασία. Σήμερα, το 66% των εργαζομένων δηλώνει πως εργάζεται πια και πάλι πλήρως από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ενώ την ίδια στιγμή σε πλήρη τηλεργασία βρίσκεται ακόμη μόνο το 18%.

Το ποσοστό των εργαζομένων που εργάζονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και αφορά σε εργαζομένους σε μικρές επιχειρήσεις (εταιρείες με δυναμικό έως 50 άτομα) είναι 73%. Όσο αυξάνεται το μέγεθος του οργανισμού το ποσοστό αυτό μειώνεται και φτάνει το 52% σε εταιρείες με πάνω από 500 εργαζομένους, γεγονός που δείχνει πως οι μικρότερες εταιρείες (έως 50 ατόμων) είναι περισσότερο επιφυλακτικές.

Οι μεγαλύτερες (500 εργαζόμενοι και άνω) είναι περισσότερο δεκτικές στην εξ αποστάσεως εργασία. Τα ποσοστά πλήρους τηλεργασίας είναι 8% για τις μικρές επιχειρήσεις και 31% για τις μεγάλες αντίστοιχα. 

imerisia.gr – Με πληροφορίες από ΣΕΠΕ

error: Content is protected !!