Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο μέρος του σώματος Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο μέρος του σώματος
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία ανακάλυψε ένα νέο μυϊκό στρώμα στον μασητήρα, ο οποίος ανυψώνει την κάτω γνάθο και είναι ζωτικής σημασίας για τη... Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο μέρος του σώματος

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία ανακάλυψε ένα νέο μυϊκό στρώμα στον μασητήρα, ο οποίος ανυψώνει την κάτω γνάθο και είναι ζωτικής σημασίας για τη μάσηση. Ο μασητήρας μυς μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτός όταν κάποιος τρώει, μασάει τσίχλα ή σφίγγει τη γνάθο του, και ξεκινά από το κάτω μέρος του κρανίου και εκτείνεται προς την κάτω γνάθο. Τα σύγχρονα εγχειρίδια ανατομίας αναφέρουν ότι ο μασητήρας μυς έχει δύο στρώματα, ένα βαθύ και ένα επιφανειακό.

«Ωστόσο, μερικά ιστορικά κείμενα αναφέρουν την πιθανή ύπαρξη και τρίτου στρώματος, αλλά διαφωνούν ως προς τη θέση του», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο περιοδικό «Annals of Anatomy».

Έτσι, η ομάδα αποφάσισε να ελέγξει αν ο μυς της γνάθου μπορεί να έχει ένα κρυφό, υπερβαθύ στρώμα, όπως υποδηλώνουν τα ιστορικά κείμενα. Για να το κάνει αυτό, εξέτασε 12 κεφάλια ανθρώπινων πτωμάτων που είχαν διατηρηθεί σε φορμαλδεΰδη, πραγματοποίησε αξονικές τομογραφίες σε 16 πτώματα και εξέτασε μια μαγνητική τομογραφία ενός ζωντανού ατόμου. Εξετάζοντας όλα τα στοιχεία, οι ερευνητές εντόπισαν ένα «ανατομικά διακριτό» τρίτο στρώμα του μασητήρα μυός. Αυτό το βαθύ στρώμα εκτείνεται από τη ζυγωματική απόφυση – μια οστέινη προεξοχή που αποτελεί μέρος των ζυγωματικών οστών- έως την κορονοειδή απόφυση, μια τριγωνική προεξοχή στην κάτω γνάθο.

«Αυτό το βαθύ τμήμα του μασητήρα μυός διακρίνεται σαφώς από τα δύο άλλα στρώματα όσον αφορά την πορεία και τη λειτουργία του», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Szilvia Mezey, κύρια συγγραφέας της μελέτης και ανώτερη λέκτορας στο Τμήμα Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία. Με βάση τη διάταξη των μυϊκών ινών, το μυϊκό στρώμα πιθανότατα βοηθά στη σταθεροποίηση της κάτω γνάθου, ανυψώνοντας και ανασύροντας την κορονοειδή απόφυση. Στην πραγματικότητα, το νεοανακαλυφθέν μυϊκό στρώμα είναι το μόνο τμήμα του μασητήρα που μπορεί να τραβήξει το οστό της γνάθου προς τα πίσω, εξήγησε η Mezey.

Στην εργασία τους, οι συγγραφείς πρότειναν το νεοανακαλυφθέν μυϊκό στρώμα να ονομαστεί «Musculus masseter pars coronidea», που σημαίνει «κορονοειδές τμήμα του μασητήρα». Η ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι σημαντική σε κλινικό πλαίσιο, επειδή οι γνώσεις για το νέο μυϊκό στρώμα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς τόσο στην καλύτερη εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων σε αυτή την περιοχή της γνάθου, όσο και στην καλύτερη αντιμετώπιση παθήσεων που αφορούν την άρθρωση που ενώνει τη γνάθο με το κρανίο, ανέφεραν οι ερευνητές.

Live Science – ertnews.gr

error: Content is protected !!