Παράταση φορολογικών υποχρεώσεων μέσα στο 2022 και μέτρα στήριξης των εργαζομένων Παράταση φορολογικών υποχρεώσεων μέσα στο 2022 και μέτρα στήριξης των εργαζομένων
Μια σειρά από παρατάσεις σε υποχρεώσεις που έχουν επιχειρήσεις και ιδιώτες έφερε η νέα χρονιά. Διευκρινίσεις για τις παρατάσεις αυτές αλλά και για τα... Παράταση φορολογικών υποχρεώσεων μέσα στο 2022 και μέτρα στήριξης των εργαζομένων

Μια σειρά από παρατάσεις σε υποχρεώσεις που έχουν επιχειρήσεις και ιδιώτες έφερε η νέα χρονιά. Διευκρινίσεις για τις παρατάσεις αυτές αλλά και για τα προγράμματα στήριξης των εργαζομένων έδωσε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας.

1.Τέλη Κυκλοφορίας: Παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου δόθηκε στους ιδιοκτήτες Ι.Χ προκειμένου να τακτοποιήσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να τα πληρώσουν είτε απευθείας μέσω web banking σκανάροντας το μοναδικό QR Code που θα έχει το ειδοποιητήριο, είτε απλά επιλέγοντας την εφαρμογή της τράπεζας του για να ολοκληρώσει την πληρωμή. Και φέτος υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας στο ταμείο της τράπεζας.

Όσοι εντοπιστούν να μην έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας θα τους επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα τους. Αντίθετα όσοι δεν θέλουν να πληρώσουν τέλη και να μην κινδυνεύουν από πρόστιμα, μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

 1. Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Παράταση έως το τέλος Ιουνίου έλαβαν οι επιχειρήσεις προκειμένου να ξεκινήσουν την αποπληρωμή των κεφαλαίων που έλαβαν από το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, πάει στις 30 Ιουνίου 2022. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή
 2. Πάγιες δαπάνες: Εξάμηνη παράταση έλαβαν τα πιστωτικά που έχουν εκδοθεί και πλέον η διάρκεια τους επεκτείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2022, προκειμένου η ενίσχυση να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το τέλος Ιουνίου. Το υπόλοιπο ποσό που παραμένει μετά τη λήξη της παράτασης δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της προθεσμίας ενώ το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως.

4.Ρύθμιση 36-72 δόσεων: Παρατείνεται μέχρι 26 Ιανουαρίου 2022 η ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τε χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η αρχική προθεσμία έληγε στις 31/12/2021, ενώ πλέον οι τουλάχιστον 820.000 φορολογούμενοι που έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν θα έχουν περιθώριο έως και τις 26 Ιανουαρίου.

Στη ρύθμιση οι δικαιούχοι μπορούν να αποπληρώσουν με 36 άτοκες δόσεις ή 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 5%.

 1. Συν-Εργασία: Παρατείνεται ο μηχανισμός Συν-Εργασία έως τις 31 Μαρτίου του 2022, προκειμένου να συνεχιστεί η στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο μηχανισμός αφορά μόνο επιχειρήσεις με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% στο διάστημα από τον Απρίλιο 2020 έως τον Μάρτιο 2021.
 2. Μεταβιβάσεις ακινήτων: Έως το τέλος Ιανουαρίου έχουν περιθώριο οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν στην υπογραφή συμβολαίων αγοραπωλησίας, γονικής παροχής και δωρεάς ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες υπό την προϋπόθεση ότι οι σχετικές δηλώσεις φόρου έχουν υποβληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Οι υπόλοιποι θα προχωρήσουν τις διαδικασίες με τις νέες αντικειμενικές τιμές.
 3. «Κουρεμένα» ενοίκια: Νέες προθεσμίες για υποβολή δηλώσεων Covid για υπεκμισθώσεις ακινήτων καθόρισε η ΑΑΔΕ προκειμένου να τρέξει η διαδικασία αποζημίωσης των φορολογουμένων. Ειδικότερα με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή: – Από την 21η Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και τη 10η Ιανουαρίου 2022, οι εκμισθωτές ακινήτων, των οποίων τα ακίνητα έχουν υπεκμισθωθεί, μπορούν να υποβάλουν αρχική ή τροποποιητική «Δήλωση COVID» ή/και τροποποιητική (όχι αρχική) «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» για τους μήνες Νοέμβριο 2020 μέχρι και Ιούλιο 2021. – Από την 11η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 21η Ιανουαρίου 2022, οι υπεκμισθωτές ακινήτων δύνανται να υποβάλουν τροποποιητική «Δήλωση COVID» για τους παραπάνω μήνες.
 4. «Πόθεν έσχες»: Παράταση έως τις 16 Φεβρουαρίου 2022 έχει πάρει η διαδικασία υποβολής.

Παράταση καταθέσεων φορολογικών δηλώσεων έως την 28η Φεβρουαρίου μέσω της εφαρμογής <<τα Αιτηματά μου>> στην πλατφόρμα myAADE:

 • Των τροποποιητικών δηλώσεων με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων εφόσον η βεβαίωση εκδόθηκε εντός του 2021.
 • Των τροποποιητικών δηλώσεων εισοδημάτων εφόσον η βεβαίωση εκδόθηκε εντός του 2021 αλλά η αποστολή του ηλεκτρονικού αρχείου δεν έγινε εμπρόθεσμα στην ΑΑΔΕ λόγω υπαιτιότητας του εργοδότη.
 • Των τροποποιητικών δηλώσεων αγροτικών ενισχύσεων εφόσον η βεβαίωση εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2021.
 • Των δηλώσεων αποβιωσάντων το 2020 που υποβάλλονται χειρόγραφα από τους κληρονόμους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
 • Των δηλώσεων όσων έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στο εξωτερικού το 2021 ή δεν έγινε δεκτό λόγω ανεπάρκειας ή ανακρίβειας των σχετικών δικαιολογητικών.

Μειωμένος ΦΠΑ:

 • Επέκταση έως την 30η Ιουνίου για υλικά αιμοκάθαρσης και ατομικής υγιεινής
 • Δαπάνες για πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση
 • Επέκταση για 3 έτη της έκπτωσης κατά 100%

Σύνδεση Φορολογικών Ταμειακών Μηχανών:

 • Έως την 31η Μαρτίου για αντικατάσταση και σύνδεση με Taxisnet
 • Έως το 2024 για σύνδεση με POS

Μέτρα στήριξης σε εστίαση-διασκέδαση:

 • Ενεργοποίηση αναστολής εργασίας με ειδική αποζημίωση 534€
 • Αφορά εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί έως την 30η Δεκεμβρίου 2021
 • Θα προαναγγέλλονται στο ΕΡΓΑΝΗ από 1η έως 10 Ιανουαρίου
 • Χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους καλλιτέχνες
 • Για τον Ιανουάριο μετά από μονομερή δήλωση των μουσικούς και συναφών ειδικοτήτων που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών έως την 10η Ιανουαρίου 2021.

Εφαρμογή τηλεργασίας:

 • Σε ποσοστό έως 50% σε όσους εργαζόμενους είναι εφικτό.

Εφαρμογή κυλιόμενου ωραρίου:

 • Με σκοπό την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Έλεγχοι ΣΕΠΕ:

 • Εντείνονται οι έλεγχοι για ωράριο εργασίας, χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων.

ertnews.gr

error: Content is protected !!