Ο «Τεχνητός Ήλιος» που έφτιαξαν Κινέζοι επιστήμονες είναι 5 φορές θερμότερος απ’ τον κανονικό Ο «Τεχνητός Ήλιος» που έφτιαξαν Κινέζοι επιστήμονες είναι 5 φορές θερμότερος απ’ τον κανονικό
Ένα πείραμα καθαρής ενέργειας γνωστό ως «Τεχνητός Ήλιος» έφτασε σε θερμοκρασία 70.000.000 C και κράτησε για περισσότερα από 17 λεπτά, κατά τη διάρκεια δοκιμών... Ο «Τεχνητός Ήλιος» που έφτιαξαν Κινέζοι επιστήμονες είναι 5 φορές θερμότερος απ’ τον κανονικό

Ένα πείραμα καθαρής ενέργειας γνωστό ως «Τεχνητός Ήλιος» έφτασε σε θερμοκρασία 70.000.000 C και κράτησε για περισσότερα από 17 λεπτά, κατά τη διάρκεια δοκιμών στην Κίνα. Το πρόγραμμα στοχεύει να μιμηθεί τις φυσικές αντιδράσεις που συμβαίνουν μέσα στα αστέρια.

Την Πέμπτη, Κινέζοι επιστήμονες σημείωσαν νέο ρεκόρ, καθώς το Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST), γνωστό ως «Τεχνητός Ήλιος», έφτασε και διατήρησε θερμοκρασία πέντε φορές υψηλότερη από τον πραγματικό Ήλιο, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η λειτουργία πλάσματος σε υψηλή θερμοκρασία διατήρησε θερμοκρασίες 70.000.000 C για 1.056 δευτερόλεπτα, περισσότερο από 17 λεπτά, ισχυρίστηκε το Xinhua. Συγκριτικά, ο δικός μας Ήλιος πιστεύεται ότι έχει θερμοκρασία περίπου 15.000.000 C στον πυρήνα του.

Το επίτευγμα ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον Γκονγκ Σιανζού, ερευνητή στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (ASIPP). «Το πιο πρόσφατο πείραμά μας θέτει μια σταθερή επιστημονική και πειραματική βάση για τη λειτουργία ενός αντιδραστήρα σύντηξης», είπε ο Γκονγκ.

Το έργο EAST στοχεύει στην ανάπτυξη τεχνολογίας που μπορεί να προσφέρει σχεδόν απεριόριστη καθαρή ενέργεια μέσω της μίμησης των αντιδράσεων που συμβαίνουν στον Ήλιο μας και σε άλλα αστέρια. Τα πειράματα πραγματοποιούνται στο Hefei, την πρωτεύουσα της επαρχίας Anhui της ανατολικής Κίνας.

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί μεθόδους όπως η πυρηνική σύντηξη και η σύγκρουση ατομικών πυρήνων για τη δημιουργία τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας, αντιγράφοντας τη φυσική των αστεριών. Σε αντίθεση με την πυρηνική σχάση, η οποία χρησιμοποιείται στη συμβατική πυρηνική ενέργεια, οι συγκεκριμένες μέθοδοι τουλάχιστον δεν αφήνουν πίσω τους επικίνδυνα απόβλητα.

eleftherostypos.gr

error: Content is protected !!