Νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους Νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους
To μέτρο επιδότησης των μισθωμάτων δεν εξετάζεται σε καμία περίπτωση Φωτ. intimenews Ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία αναμένεται να ανακοινώσει... Νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

To μέτρο επιδότησης των μισθωμάτων δεν εξετάζεται σε καμία περίπτωση

Φωτ. intimenewsΦωτ. intimenews

Ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρίσκονται ο πολιτισμός και η εστίαση, ενώ η στήριξη θα αφορά τους εργαζομένους που θα τεθούν σε αναστολή, καθώς και μια οικονομική ενίσχυση της επιχείρησης, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», κριτήριο θα είναι η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων, όπως αυτή θα διαπιστωθεί από τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα οποία συγκεντρώνει το οικονομικό επιτελείο σε εβδομαδιαία βάση. Οπως διαμηνύουν οι ίδιες πηγές, δεν σχεδιάζεται μια οριζόντιου τύπου παρέμβαση, αλλά στοχευμένη, ανάλογα με την πτώση του τζίρου. Γι’ αυτό και κρίνεται σκόπιμη μια ολιγοήμερη αναμονή, ώστε να συγκεντρωθούν αξιόπιστα στοιχεία για τον τζίρο από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και να διαμορφωθούν αναλόγως τα μέτρα. Οι πηγές συνδέουν τα μέτρα με τις επικείμενες οικονομικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, οι οποίες τοποθετούνται στο τέλος του μήνα. Σημειώνουν ότι οι αποφάσεις θα προηγηθούν αυτών των υποχρεώσεων.

Σε πρώτο πλάνο μπαίνει με βεβαιότητα ο χώρος του πολιτισμού. Οπως επισημαίνεται, υπάρχουν θεατρικές παραστάσεις που αναστέλλονται, επειδή έχουν νοσήσει κάποιοι ηθοποιοί και εκεί ασφαλώς θα χρειαστεί να δοθεί κάποιου είδους στήριξη.

Σημαντικότερος, ωστόσο, από πλευράς μεγέθους είναι ο κλάδος της εστίασης, για την οποία ήδη ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προϊδέασε ότι θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση. «Πρέπει να δούμε πρώτα την πραγματική επίπτωση στην εστίαση, πριν αποφασίσουμε τι είδους ενίσχυση θα δοθεί», διαμηνύουν από το οικονομικό επιτελείο.

To μέτρο επιδότησης των μισθωμάτων δεν εξετάζεται σε καμία περίπτωση, τονίζουν στελέχη του οικονο-μικού επιτελείου.

Σε πρώτη φάση, το μέτρο που θα ληφθεί θα είναι η επέκταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και η χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε έναν ευρύτερο κύκλο επιχειρήσεων, πέραν εκείνων που ανακοινώθηκαν παραμονές του νέου έτους, για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης (μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης). Επίσης εξετάζεται ένα «εργαλείο» στήριξης της επιχείρησης, όχι με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά με κάποιου είδους ενίσχυση.

Δεν εξετάζεται, αναφέρουν κατηγορηματικά οι πηγές του οικονομικού επιτελείου, το μέτρο επιδότησης των μισθωμάτων.

Στη φάση αυτή, όπως είπε σε συνέντευξή του στο Action 24 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, εκτιμάται ότι το κόστος των μέτρων μπορεί να καλυφθεί από το αποθεματικό, ύψους 1 δισ. ευρώ, που προβλέπει ο προϋπολογισμός για την πανδημία. Ομως, ο ίδιος πρόσθεσε ότι το τελικό κόστος των μέτρων θα εξαρτηθεί από τον χρόνο και τις πραγματικές επιπτώσεις της μετάλλαξης «Ομικρον», επομένως δεν είναι τίποτα ακόμη βέβαιο.

Τις επόμενες ημέρες, εξάλλου, αναμένεται να ανακοινωθούν και τα μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την άνοδο της τιμής της ενέργειας. Αυτό θα είναι ένα επιπλέον κόστος, που θα καλυφθεί, πάντως, από τα δικαιώματα ρύπων, τα οποία υπολογίζονται σε 1,5 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά. Και τα μέτρα αυτά θα είναι στοχευμένα, δίνοντας έμφαση στα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ θα αναπροσαρμόζονται σε μηνιαία βάση.

moneyreview.gr

error: Content is protected !!