Εξυπνοι φορο-έλεγχοι από 800 «Ράμπο» Εξυπνοι φορο-έλεγχοι από 800 «Ράμπο»
Ποιοι μπαίνουν στο «μάτι» των φοροελεγκτών Στη σκιά της πανδημίας και της παραλλαγής Όμικρον που επελαύνει, η ΑΑΔΕ βάζει στο φουλ τις «μηχανές» για την ενίσχυση των φορολογικών... Εξυπνοι φορο-έλεγχοι από 800 «Ράμπο»

Ποιοι μπαίνουν στο «μάτι» των φοροελεγκτών

Στη σκιά της πανδημίας και της παραλλαγής Όμικρον που επελαύνει, η ΑΑΔΕ βάζει στο φουλ τις «μηχανές» για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, επιστρατεύοντας νέες «έξυπνες» ελεγκτικές μεθόδους με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Βασικός στόχος είναι να περιοριστεί η φοροδιαφυγή ειδικά στο σκέλος του ΦΠΑ, όπου η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στην ΕΕ καταγράφοντας απώλειες ύψους 5,3 δισ. ευρώ ετησίως. Στο κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής και του «μαύρου» χρήματος ρίχνονται και οι 800 ελεγκτές, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα έξι νέα Ελεγκτικά Κέντρα που συστήνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και θα αρχίσουν να λειτουργούν εντός του πρώτου τριμήνου του έτους.

Στο «μάτι» των φοροελεγκτών μπαίνουν φορολογικές υποθέσεις εισοδήματος, μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών και ΕΝΦΙΑ καθώς και ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας, με έμφαση στις δηλώσεις των τριών προηγούμενων ετών για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής τους. Μέχρι στιγμής, ο προγραμματισμός για το 2022 προβλέπει τη διενέργεια 27.500 φορολογικών ελέγχων, όπως αποκαλύπτει η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

Νέα ελεγκτικά κέντρα

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν εξοπλιστεί με νέα εργαλεία, με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να αξιοποιήσει τηντεχνολογία τηςτεχνητής νοημοσύνης μέσω της οποίας οι ελεγκτές θα εντοπίζουνυποθέσεις φοροδιαφυγής, θα διασταυρώνουν τις κινήσεις των φορολογουμένων, θα έχουν πλήρη εικόνα για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση και θα μπορούν να διαπιστώνουν ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι ανακριβείς.

Εντός του πρώτου τριμήνου ο ελεγκτικός μηχανισμός θα ανεβάσει ταχύτητα με τη λειτουργία των έξι νέων Ελεγκτικών Κέντρων που συστήνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ot.gr

error: Content is protected !!