Ολο το Τάρπον Σπρινγκς στο «πόδι» για τα Θεοφάνεια – Αγιάστηκαν τα καΐκια Ολο το Τάρπον Σπρινγκς στο «πόδι» για τα Θεοφάνεια – Αγιάστηκαν τα καΐκια
ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ – Μια γιαγιά άνοιξε το παράθυρο του αυτοκινήτου που οδηγούσε άλλος και το σταμάτησε ξαφνικά στη Λεωφόρο Δωδεκανήσου του Τάρπον Σπρινγκς και... Ολο το Τάρπον Σπρινγκς στο «πόδι» για τα Θεοφάνεια – Αγιάστηκαν τα καΐκια

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ – Μια γιαγιά άνοιξε το παράθυρο του αυτοκινήτου που οδηγούσε άλλος και το σταμάτησε ξαφνικά στη Λεωφόρο Δωδεκανήσου του Τάρπον Σπρινγκς και έκανε νόημα να πλησιάσει για να την ραντίσει με το αγιασμένο νερό του βασιλικού, το οποίο κρατούσε ο επίσκοπος Ζήλων, Σεβαστιανός. Κι αυτός, χαμογελαστός πήγε κοντά, ενώ δίπλα του ο πατήρ Θεοφάνης Κατσικλής συνέχιζε να ψέλνει.

Ο θεοφιλέστατος, με την ευκαιρία της εορτής των Θεοφανείων πηγαινοερχόταν το μεσημέρι της Τετάρτης στην παραλία της εν λόγω Λεωφόρου, για να ευλογήσει τα σφουγγαράδικα και άλλα σκάφη, καθώς και τα απέναντι ελληνικά στην πλειοψηφία τους καταστήματα, συνεχίζοντας μια παράδοση πολλών χρόνων.

Νωρίτερα, ο επίσκοπος Σεβαστιανός, που ήλθε από τη Μητρόπολη της Ατλάντας, όπου είναι το γραφείο του, τέλεσε Αγιασμό και αφού μπήκε σε ένα από τα πλοία, ευλόγησε τους νέους που είχαν ετοιμαστεί για να κολυμπήσουν την επόμενη μέρα, προκειμένου να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό, που θα έριχνε στον κολπίσκο Σπρινγκ Μπάγιου, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

O επίσκοπος Σεβαστιανός τελεί τον Αγιασμό, πριν αρχίσει να ευλογεί τα καΐκια. Κοντά του,από αριστερά, οι: Γκας Μπιλιράκης, Νίκος Χαζηράκης, Παναγιώτης Σημανδηράκης, Χρυσόστομος Αλαχούζος και Κώστας Βατικιώτης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Ο θεοφιλέστατος μίλησε στους νέους, τονίζοντας τη σημασία των Θεοφανείων και του Αγιασμού των Υδάτων και ευχήθηκε, η προσπάθειά τους να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό να συμβολίζει και προσπάθεια ζωής τους για το καλό, όπως δίδαξε ο Χριστός.

Στον Αγιασμό παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο ομοσπονδιακός βουλευτής Φλόριδας, Γκας Μπιλιράκης, ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Χρυσόστομος Αλαχούζος και η αποστολή από το Δήμο Χανίων της Κρήτης που ήλθε για την ολοκλήρωση της τελετής αδελφοποίησης των δύο πόλεων, αποτελούμενη ως εξής: Παναγιώτης Σημανδηράκης, δήμαρχος Χανίων, Αννα Κουβαράκη, επιστημονική συνεργάτιδα του δημάρχου σε θέματα διεθνών σχέσεων και αδελφοποιήσεων, Ελένη Ζερβουδάκη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Νίκος Χαζηράκης, αντιδήμαρχος Δόμησης Χανίων και Δημοτικής Περιουσίας και Γιώργος Κουκουράκης, εκπρόσωπος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Προηγουμένως, είχαν φτάσει στο αεροδρόμιο της Τάμπα, πρώτα ο μητροπολίτης Ατλάντας, Αλέξιος και στη συνέχεια, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, από τη Ν. Υόρκη. Οπως πάντα, πρώτος σταθμός τους ήταν ο ιερός ναός της Αγίας Τριάδος του Κλίαργουότερ, όπου αφού άναψαν κερί και προσευχήθηκαν, παρακάθισαν μαζί με ιερείς της περιοχής και τις πρεσβυτέρες τους, σε γεύμα στη διπλανή κοινοτική αίθουσα.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα Θεοφάνεια, το βράδυ της Τετάρτης η AHEPA του Τάρπον Σπρινγκς, οργάνωσε επίσημο δείπνο στην κοινοτική αίθουσα «Σπανός-Πάππας» του Αγίου Νικολάου, όπου ο δήμαρχος κ. Αλαχούζος επέδωσε τη Διακήρυξη του Δήμου για την Ημέρα των Θεοφανείων.

Σήμερα, Πέμπτη, ανήμερα της εορτής των Φώτων, τελέστηκα ο Ορθρος και στη συνέχεια αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιστορικό ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο «Ελληνικό Χωριό», Τάρπον Σπρινγκς, από τον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, τον μητροπολίτη Αλέξιο, τον επίσκοπο Ζήλων, Σεβαστιανό και άλλους ιερωμένους, μεταξύ των οποίων ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Αθανάσιος Χάρος και ο αρχιερατικός επίτροπος της Μητρόπολης Ατλάντας, π. Τζέιμς Ρουσάκης.

Από αριστερά, οι: Αννα Κουβαράκη, Ελένη Ζερβουδάκη, Νίκος Χαζηράκης, Γιώργος Κουκουράκης, Παναγιώτης Σημανδηράκης, Χρυσόστομος Αλαχούζος, Στρατής Καπαράκης, και Χρύσα Πελεκάνου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου ήταν γεμάτος από ομογενείς και άλλους το πρωί της Πέμπτης.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την παραλιακή Λεωφόρο Δωδεκανήσου για να παρακολουθήσει την τελετή της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, που είναι και η μεγαλύτερη στον κόσμο, εκτός των συνόρων της Ελλάδος και συμβολίζει τη Βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό.

Μετά τη Θεία Λειτουργία σχηματίστηκε πομπή, με κλήρο και λαό, που βάδισαν τους τριγύρω δρόμους και κατόπιν κατευθύνθηκαν στον πλησίον του ναού χώρο της τελετής για την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Στον μικρό κολπίσκο απέναντι από την εξέδρα της τελετής, έπλεαν δέκα βάρκες περιμένοντας τους 67 περίπου νέους που θα κολυμπούσαν για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό. Στον πίνακα των κολυμβητών, υπήρχε ακόμα ένας νέος, αλλά αρρώστησε τις τελευταίες ημέρες.

Ολα τα παιδιά που ετοιμάζονται κάθε χρόνο για τη μεγάλη αυτή μέρα, το θεωρούν ύψιστη τιμή τους, να μπορέσουν να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.

Πριν κολυμπήσουν οι νέοι, ο Αρχιεπίσκοπος διάβασε ευχή και ευλόγησε τους νέους που θέλησαν να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό. Υπάρχει περιορισμός στην ηλικία των παιδιών που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 16 χρονών και να μην έχουν ξεπεράσει τα 18.

Προηγουμένως, δύτες της τοπικής Αστυνομίας ερεύνησαν, όπως κάθε χρόνο, το βυθό του Σπρινγκ Μπάγιου για να βεβαιωθούν ότι δεν υπήρχε κάτι το επικίνδυνο για τους νέους που θα κολυμπούσαν για τον Τίμιο Σταυρό.

Συγκινητική έκπληξη, όταν σταμάτησε ένα αυτοκίνητο στο δρόμο και η ηλικιωμένη κυρία ζήτησε από το παράθυρο να την ευλογήσει με τον Αγιασμό, που κρατά ο π. Θεοφάνης, ο επίσκοπος Σεβαστιανός.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Για άλλη μια χρονιά, τον ειδικό ξύλινο Σταυρό του Αγιασμού των Υδάτων, έφτιαξε με τα χέρια του, ο Νίκος Σούντερ, συνεχίζοντας την παράδοση του αείμνηστου παππού του, Μπιλ Πασκαλάκη. Η ημέρα ήταν ηλιόλουστη και η θερμοκρασία 70 περίπου βαθμούς Φαρενάιτ.

Σύμφωνα με τα καθιερωμένα είχε επιλεγεί και φέτος μια κοπέλα της Ομογένειας η οποία κράτησε και άφησε να πετάξει, κατά την τελετή, ένα άσπρο περιστέρι, σε συμβολισμό του Αγίου Πνεύματος που εμφανίστηκε κατά τη Βάπτιση του Χριστού.

Η νέα που επελέγη φέτος, όπως ήδη έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας», ήταν η Κατερίνα Λυκουρέζου, 16 χρονών, η ιστορία της οικογένειας της οποίας είναι στενά συνδεδεμένη με το Τάρπον Σπρινγκς και τον ιστορικό καθεδρικό ιερό ναό του Αγ. Νικολάου.

Μετά την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, η κοινότητα του Αγίου Νικολάου παρέθεσε γεύμα στους επισήμους στην κοινοτική αίθουσα «Σπανός-Πάππα», όπου οι ομογενείς είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσίαση ελληνικών χορών από το συγκρότημα «Λεβεντιά» της ενορίας.

Για πρώτη φορά φέτος οι εορτασμοί θα εμπλουτιστούν με διάλεξη. Συγκεκριμένα, απόψε, Παρασκευή, στην κοινοτική αίθουσα «Φάδερ Τρύφων» θα μιλήσει ο ιερέας, Δρ Ιωάννης Χρυσαυγής, ο οποίος υπηρετεί ως θεολογικός σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριάρχη και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Είναι γεννημένος στην Αυστραλία, είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων για την πνευματικότητα και την οικολογία και ζει στο Μέιν. Θέμα του, θα είναι «Στη Γη, όπως στον Παράδεισο: Πνευματικές ρίζες της οικολογικής κρίσης». Σχετικά, ο π. Χαριλάου, είπε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που προσθέτουμε αυτό το νέο στοιχείο στον εορτασμό των Θεοφανείων μας. Εφόσον ευλογούμε τη δημιουργία, θεωρήσαμε ότι ήταν σημαντικό να συζητήσουμε τη δημιουργία από πνευματική άποψη». Υπάρχει σκέψη να καθιερωθούν αυτού του είδους οι διαλέξεις κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Μεθαύριο, Σάββατο, το βράδυ, η κοινότητα του Αγ. Νικολάου θα πραγματοποιήσει την επίσημη εκδήλωσή της για τον εορτασμό των Θεοφανείων, στην αίθουσα «Σπανός-Πάππας».

ekirikas.com

error: Content is protected !!