Τέλος χρόνου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις – Διασταυρώσεις από την 1η Μαρτίου Τέλος χρόνου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις – Διασταυρώσεις από την 1η Μαρτίου
Στο στόχαστρο οι κινήσεις των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών για τον εντοπισμό κρυφών ενοικιάσεων Τέλος χρόνου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις... Τέλος χρόνου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις – Διασταυρώσεις από την 1η Μαρτίου

Στο στόχαστρο οι κινήσεις των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών για τον εντοπισμό κρυφών ενοικιάσεων

Τέλος χρόνου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις – Διασταυρώσεις από την 1η Μαρτίου

Στο στόχαστρο οι κινήσεις των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών για τον εντοπισμό κρυφών ενοικιάσεων

Σε εκτεταμένες διασταυρώσεις των μισθωμάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, που εισέπραξαν το 2021 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα προχωρήσει η ΑΑΔΕ, από την 1η Μαρτίου.

Μία μέρα νωρίτερα, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, λήγει η προθεσμία, εντός της οποίας, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που τα έχουν εντάξει σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, υποχρεούνται να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, για το έτος 2021.

Το ενδιαφέρον της ΑΑΔΕ, για τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι τεράστιο, καθώς, το 2021, καταγράφηκαν πληρότητες έως και 100% και οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα τσεκάρουν εάν αυτά δηλώθηκαν στην ειδική εφαρμογή ή πρόκειται για περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Η προσοχή των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ εστιάζεται στο ύψος των μισθωμάτων που δηλώθηκαν και θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία, που έχουν αποστείλει οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και με στοιχεία που θα εξαχθούν από τους ελέγχους των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών.

Τα εισοδήματα θα πρέπει να συμπίπτουν στο 100%, διαφορετικά καραδοκεί η επιβολή προστίμων, τα οποία ξεκινούν από 5.000 ευρώ και κλιμακώνονται σε έως και 20.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που ενοικιάζονται μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, έχουν προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου να δηλώσουν το ακίνητο τους στην ειδική εφαρμογή στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Μέχρι την ίδια ημερομηνία, οφείλουν να διορθώσουν τυχόν λάθη που έχουν γίνει στις προσωρινές δηλώσεις του έτους 2021. Την 1η Μαρτίου 2022, οι δηλώσεις για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, θεωρούνται οριστικές και εάν εντοπιστούν λάθη, θα υπάρξουν πρόστιμα.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, τα στοιχεία των εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις διασταυρώνονται από πολλές πηγές και συγκεκριμένα:

  • Τα δεδομένα που διαβιβάζουν οι πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων, μετά από τη συμφωνία που έχουν κάνει με την ΑΑΔΕ.
  • Τα δεδομένα των κινήσεων των πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών ακινήτων.
  • Τα δεδομένα των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών ακινήτων, όπου αναζητούνται πιστώσεις που ίσως υποκρύπτουν την είσπραξη κρυφών ενοικίων από βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι έχει υπογραφεί συμφωνία από τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή και της Airbnb, της Booking.com και της VRBO, του Ομίλου της Expedia, η οποία προβλέπει ότι οι πλατφόρμες θα παρέχουν στους αντίστοιχους ιστοτόπους τους ένα διακριτό και σαφώς ορισμένο πεδίο, προκειμένου ο Ιδιοκτήτης / Διαχειριστής Ακινήτων να καταχωρεί τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την αιτιολογημένη εξαίρεσή του, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

Επίσης, οι πλατφόρμες θα ενημερώσουν, όσον αφορά στα ήδη καταχωρημένα ακίνητα, για την υποχρέωση παροχής του αριθμού καταχώρισής τους, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθώς και για τους κινδύνους της μη συμμόρφωσης.

Τα πρόστιμα

Εφόσον εντοπίζονται ακίνητα, τα οποία είτε δεν εγγράφηκαν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) αποστέλλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής τους ο ιδιοκτήτης καλείται εντός 10 ημερών προς ακρόαση στην Εφορία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Ανάλογα με τις εξηγήσεις και τα δικαιολογητικά που θα προσκομίσει αντιμετωπίζει τα πρόστιμα, που ξεκινούν από 5.000 ευρώ. Το αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:

  • Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής,
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.

Σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ημερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο (10.000 ευρώ) και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος δηλαδή 20.000 ευρώ.

sofokleousin.gr

error: Content is protected !!