Τον Μάρτιο ο «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ για το 2022! Τον Μάρτιο ο «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ για το 2022!
Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα είναι έτοιμος στα μέσα Φεβρουαρίου και μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον ΕΝΦΙΑ του 2022... Τον Μάρτιο ο «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ για το 2022!

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα είναι έτοιμος στα μέσα Φεβρουαρίου και μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον ΕΝΦΙΑ του 2022

Από τον ερχόμενο Μάρτιο ξεκινά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το 2022 και θα ολοκληρωθεί σε 10 δόσεις έως τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ σημαντικές αλλαγές θα έχει η διαδικασία υπολογισμού του φόρου κατοχής, σύμφωνα με τα σενάρια στα οποία καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών.

Δεδομένου ότι τον Φεβρουάριο πληρώνεται η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ του έτους 2021 και από τον Μάρτιο αρχίζει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2022, σημαίνει ότι ο φόρος κατοχής ακινήτων μετατρέπεται σε ενοίκιο, το οποίο θα πληρώνουν, κάθε μήνα οι ιδιοκτήτες στην Εφορία.

Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι ο νέος  ΕΝΦΙΑ θα είναι έτοιμος στα μέσα Φεβρουαρίου και μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον ΕΝΦΙΑ του 2022, με την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης να είναι η 31η Μαρτίου και οι υπόλοιπες 9, στους μήνες που ακολουθούν μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Οι αλλαγές που θα έχει ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι πολλές, σε σύγκριση με το 2021 και θα αυξομειώσουν τον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν οι περίπου 6,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η βασική αλλαγή που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών είναι η τυπική αλλά όχι ουσιαστική κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων.

Μέχρι και το 2021, ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (από ένα ή περισσότερα ακίνητα) είναι πάνω από 250.00 ευρώ και αποδίδει στα δημόσια ταμεία το ποσό των 358 εκατ. ευρώ από τα φυσικά πρόσωπα και 272,8 εκατ. ευρώ από τα νομικά πρόσωπα.

Με την αλλαγή που προωθείται, ουσιαστικά θα ενσωματωθεί στη νέα κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ καθώς αυξάνονται οι συντελεστές της κλίμακας, για τα ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Όμως, ο αυξημένος φόρος θα επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο χωριστά και όχι στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας.

Με την αλλαγή ευνοούνται οι κάτοχοι πολλών ακινήτων, αξίας κάτω των 250.000 ευρώ ανά τ.μ. ενώ επιβαρύνονται όσοι κατέχουν μεμονωμένα ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ ανά τ.μ. έκαστο, δηλαδή τα ακίνητα που βρίσκονται σε μεσαίας και υψηλής αντικειμενικής αξίας περιοχές.

Επίσης, δεν θα καταργηθεί ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα.

Και άλλες αλλαγές

Ακόμη, οι σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών ενσωματώνουν και άλλες αλλαγές. Συγκεκριμένα, το 2022, μπαίνουν στο αντικειμενικό σύστημα άλλες 1.500 περιοχές της χώρας, που σημαίνει ότι θα αυξηθούν αισθητά οι τιμές επί των οποίων θα υπολογίζονται ο ΕΝΦΙΑ, καθώς και άλλοι 19 φόροι και τέλη που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα.

Σήμερα, μετά και την προσθήκη νέων περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, που έγινε τον Ιούνιο οι ζώνες στο σύνολο της χώρας ανέρχονται σε 13.808 και με τη νέα προσθήκη οι ζώνες των ακινήτων θα υπερβούν τις 15.000.

Συγχρόνως, προωθείται η επαναχάραξη των ζωνών στις οποίες βρίσκονται τα ακίνητα, κατόπιν εισήγησης ειδική επιτροπής. Οι νέες ζώνες των αντικειμενικών τιμών θα αυξηθούν στο σύνολό τους, ώστε κάθε νέα ζώνη να καλύπτει λιγότερα ακίνητα και ο προσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών να είναι πιο ακριβής, σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα όπου στην ίδια ζώνη υπάρχουν ακίνητα με μεγαλύτερο εύρος απόκλισης των πραγματικών τιμών.

Οι αλλαγές αυτές, θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα ακίνητο που βρίσκεται στη ζώνη Γ μιας περιοχής, που έχει χαμηλή τιμή, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ακίνητα του Δήμου, να μεταφερθεί στη Β΄ ή στην Α’ ζώνη, που έχει υψηλότερη τιμή ή και το αντίστροφο.

sofokleousin.gr

error: Content is protected !!