ΕΝΦΙΑ: Μειωμένος κατά 3%-4% – Οι αλλαγές ΕΝΦΙΑ: Μειωμένος κατά 3%-4% – Οι αλλαγές
Στο τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η άσκηση για την αναδιαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο νέος ΕΝΦΙΑ... ΕΝΦΙΑ: Μειωμένος κατά 3%-4% – Οι αλλαγές

Στο τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η άσκηση για την αναδιαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο νέος ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος μεσοσταθμικά κατά 3%-4%. Η μείωση αυτή θα προστεθεί στην μεσοσταθμική μείωση 22% που εφαρμόζεται από το 2019.

Βέβαια, εννοείται πως θα υπάρξουν και ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο και είναι όσοι λόγω των παλιών αντικειμενικών αξιών υποφορολογούνταν.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρουν και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα υπάρχει δικαιότερη κατανομή του φόρου. Η νέα μείωση θα δημιουργηθεί από το χώρο που θα δημιουργηθεί από τις νέες αντικειμενικές αξίες αλλά και από τα 60 εκατ. που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό. 

Αλλαγές, όμως, δεν θα υπάρξουν μόνο στον τρόπο υπολογισμού αλλά και στον τρόπο πληρωμής του φόρου. Η πληρωμή του από τους φορολογούμενους θα αρχίζει πολύ νωρίτερα, από Απρίλιο περίπου και η αποπληρωμή του θα ολοκληρώνεται σε 10 μήνες. 

Ο νέος ΕΝΦΙΑ, όπως αναφέρουν στο οικονομικό επιτελείο, θα είναι αναπτυξιακός φόρος καθώς δεν θα δημιουργεί αντικίνητρα για την αγορά νέων ακινήτων. Μέχρι σήμερα πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι εγκατέλειπαν την ιδέα ενός νέου ακινήτου καθώς μετά τις 250.000 ευρώ θα έπρεπε να πληρώνουν και συμπληρωματικό φόρο.

Οι κυριότερες αλλαγές του ΕΝΦΙΑ

Στο οικονομικό επιτελείο τρέχει ήδη η άσκηση του νέου ΕΝΦΙΑ και μελετώνται διάφορα σενάρια. Η άσκηση είναι σε εξέλιξη ενώ τα αποκαλυπτήρια του νέου φόρου αναμένεται μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου, παρόλα αυτά έχουν καταλήξει όπως φαίνεται στη ραχοκοκαλιά του νέου ΕΝΦΙΑ.

·     Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος και ενσωματώνεται στον κύριο φόρο. Δηλαδή οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους πολλά ακίνητα μικρής αξίας, της τάξης των 50.000-100.000 ευρώ το καθένα, θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να μειώνεται το επόμενο έτος, λόγω της συγχώνευσης του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων με τον κύριο φόρο.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις επιχειρήσεις, καθώς ο συμπληρωματικός φόρος δεν καταργείται για τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να πληρώνουν τον συμπληρωματικό φόρο και το 2022.

·     Θα υπάρχει ένα τέλος για κάθε ακίνητο ανεξάρτητα από το συνολικό μέγεθος της περιουσίας. Ο φόρος θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά, με βάση μια νέα ενιαία κλίμακα με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του.

·     Θα υπάρξει νέα κλίμακα ΕΝΦΙΑ υπολογισμού. Η ειδική ομάδα εργασίας επεξεργάζεται διάφορα σενάρια με περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές, ώστε να αποτραπούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις κυρίως για όσους έχουν μικρή και μεσαία περιουσία μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

·     Η εξόφληση του θα γίνεται σε περισσότερες δόσεις από 9-10. 

·     Ειδικά χαρακτηριστικά θα έχει ο ΕΝΦΙΑ για πολύτεκνες οικογένειες αλλά και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Διατηρούνται οι μειώσεις 50% και 100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. 

moneyreview.gr

error: Content is protected !!