Σημαντικά πρόστιμα και κυρώσεις κατά την εορταστική περίοδο σε παραβάτες από τη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής Σημαντικά πρόστιμα και κυρώσεις κατά την εορταστική περίοδο σε παραβάτες από τη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής
10/1/2022                                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σημαντικά πρόστιμα και κυρώσεις κατά την εορταστική περίοδο σε παραβάτες από τη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής... Σημαντικά πρόστιμα και κυρώσεις κατά την εορταστική περίοδο σε παραβάτες από τη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής

10/1/2022

                                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημαντικά πρόστιμα και κυρώσεις κατά την εορταστική περίοδο σε παραβάτες από τη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής –Διενεργήθηκαν  4.987 έλεγχοι, διαπιστώθηκαν 114 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα  ύψους 126.600,00 €

Γ. Πατούλης: «Η προστασία της υγείας των πολιτών και ο εντοπισμός περιπτώσεων αισχροκέρδειας αποτελεί προτεραιότητά μας– Στόχος μας να πατάξουμε με κάθε τρόπο φαινόμενα παραβατικότητας»

Στα 126.600,00  ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν σε παραβάτες από τη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο των Περιφερειακών ενοτήτων από την 1/12/2021 έως και τις 23/12/2021. Να σημειωθεί ότι με σχετικό έγγραφο του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη είχε ζητηθεί πριν από την εορταστική περίοδο εντατικοποίηση των ελέγχων.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των συστηματικών ελέγχων σε σημεία παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης τροφίμων,  επιχειρήσεις  που παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες (ταξί, πρατήρια καυσίμων, κ.α.) και σε χώρους  πάσης φύσεως που παρουσιάζουν καταναλωτική κίνηση την εορταστική περίοδο (χώροι εστίασης, αναψυχής, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά, κ.α.) διενεργήθηκαν  4.987 έλεγχοι. Σε αυτούς τους σχετικούς ελέγχους εντοπίστηκαν 114 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα 126.600,00 €.

Αναλυτικά, από τις υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής, οι σημαντικότερες παραβάσεις  διαπιστώθηκαν στις λαϊκές αγορές καθώς σε 3748, διαπιστώθηκαν 72 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 35.600,00 € . Σε επίπεδο προστίμων τα αυστηρότερα επιβλήθηκαν σε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε Ταξί και καταστήματα πώλησης -συντήρησης ταξιμέτρων. Συγκεκριμένα σε δύο ελέγχους διαπιστωθήκαν παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 26.000 ευρώ. Ο χώρος της  εστίασης (ταχυφαγεία, εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, σουβλατζίδικα κλπ) έρχεται τρίτος σε επίπεδο επιβολής προστίμων. Συγκεκριμένα σε 276 ελέγχους διαπιστώθηκαν 18 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα 23.000 ευρώ. Στο πίνακα των παραβάσεων ακολουθούν στην τέταρτη θέση τα SUPER MARKET – Υπεραγορές. Σε 91 ελέγχους , διαπιστώθηκαν  7 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους  14.500 ευρώ. Την Πέμπτη θέση στον κατάλογο των προστίμων καταλαμβάνει η κατηγορία,  Παντοπωλεία (συνοικιακά), οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ψαράδικα, μπαχαρικά, mini market, περίπτερα, ψιλικά κλπ. . Σε 312 ελέγχους διαπιστώθηκαν  7 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 11.500 ευρώ. Στην έκτη θέση είναι τα πρατήρια υγρών καυσίμων, όπου σε 30 ελέγχους διαπιστώθηκαν 2 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα 10.000 ευρώ. Στον πίνακα των ελέγχων ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση των φαρμακείων όπου σε 22 ελέγχους δεν επιβλήθηκε κανένα πρόστιμο καθώς δεν διαπιστώθηκε καμία  σοβαρή παράβαση.

Με αφορμή τα σχετικά στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης δήλωσε:

«Η προστασία της υγείας των πολιτών και ο εντοπισμός περιπτώσεων αισχροκέρδειας αποτελεί προτεραιότητα μας. Στόχος μας είναι να πατάξουμε με κάθε τρόπο  φαινόμενα παραβατικότητας. Οφείλουμε όλοι μας, τη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας, να είμαστε στο πλευρό των πολιτών και να τους προστατέψουμε. Όλος ο ελεγκτικός μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής, παρά τις ελλείψεις που έχει σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και υποδομών, εργάζεται με συστηματικό τρόπο και διενεργεί ελέγχους που συμβάλλουν στην πρόληψη και καταστολή φαινομένων αισχροκέρδειας και αλλοίωσης προϊόντων. Έχω ζητήσει οι έλεγχοι να πραγματοποιούνται με μεγάλη προσοχή και αυστηρότητα, αλλά και με πνεύμα συνεργασίας με τους επαγγελματίες οι οποίοι στην πλειονότητά τους ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής, ασφάλειας και ορθής τιμολόγησης».

Η Περιφέρεια Αττικής καλεί τους πολίτες να απευθύνονται στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της, προκειμένου αυτές να επεμβαίνουν άμεσα σε περίπτωση που διαπιστώνουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων ή με παραπλανητικές ενδείξεις προϊόντων. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με στόχο την προστασία των καταναλωτών και με έμφαση στην πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

error: Content is protected !!