Τα  “…?…”,τα λόγια τα μεγάλα… Τα  “…?…”,τα λόγια τα μεγάλα…
Μια Δημοτική Αρχή, κατά την προσωπική μου πολιτική άποψη τουλάχιστον, πρέπει να έχει συνέπεια λόγων και έργων. Να προσπαθεί πάντα να τηρεί το λόγο... Τα  “…?…”,τα λόγια τα μεγάλα…

Μια Δημοτική Αρχή, κατά την προσωπική μου πολιτική άποψη τουλάχιστον, πρέπει να έχει συνέπεια λόγων και έργων. Να προσπαθεί πάντα να τηρεί το λόγο της και την υπογραφή της. Αυτό άλλωστε υποσχέθηκε και προεκλογικά ο δήμαρχος. Πιστεύω ακράδαντα πως όταν λέμε κάτι , δεσμευόμαστε, αυτό μας δημιουργεί αυτόματα την υποχρέωση να κάνουμε πράξη τα λόγια μας.

Αυτός που πράττει διαφορετικά από ότι λέει, ούτε κύρος μπορεί να έχει ούτε άξιος εμπιστοσύνης μπορεί να είναι.

Επειδή λοιπόν είμαστε «νοήμονα» όντα , πρέπει να σκεφτόμαστε τα λόγια μας πριν να τα ξεστομίσουμε και από την στιγμή που λέμε κάτι, έχουμε καθήκον να το κάνουμε πράξη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πάντα σκεφτόμαστε δυο και τρεις ίσως φορές πριν αναλάβουμε την οποιαδήποτε ρητή δέσμευση.

Σαφώς υπάρχουν περιπτώσεις που οι όποιες προειλημμένες αποφάσεις και δεσμεύσεις είναι αδύνατον να εφαρμοστούν , το ζητούμενο λοιπόν είναι τι κάνουμε σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις. Τότε εξετάζουμε τα καινούρια δεδομένα και αποφασίζουμε. Ακόμα και τότε όμως, η συνέπεια λόγων και έργων είναι απαιτητή.

Υπάρχουν φυσικά αποφάσεις που παίρνονται κάτω από συναισθηματική φόρτιση, υπό πίεση, από λάθος εκτίμηση ή ακόμα και εν θερμώ. Αυτές έχουμε το δικαίωμα να τις αναιρέσουμε, μας παρέχεται το δικαίωμα της ασυνέπειας?

Νομίζω πως ούτε σε αυτές τις περιπτώσεις δικαιολογείται η ασυνέπεια λόγων και έργων.

Ακόμη και στην περίπτωση της αναίρεσης είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι πρώτα στον εαυτό μας αλλά και απέναντι στους όποιους εμπλεκόμενους , να επιχειρηματολογήσουμε για την ασυνέπεια μας και να την αιτιολογήσουμε , στηρίζοντάς την.

Τρανό παράδειγμα της παραπάνω περίπτωσης ήταν η παραχώρηση το Δικτύου Υδρευσης του Δήμου στην ΕΥΔΑΠ. Η πρώην Δήμαρχος κα. Ρούλα Νάννου είχε το πολιτικό θάρρος να προχωρήσει στην παραχώρησή του ανεξάρτητα από την διαφορετική άποψη που είχε εκφράσει εντονότατα προεκλογικά και να παραδεχθεί το πολιτικό της λάθος αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη της ασυνέπειας των προεκλογικών της λόγων έναντι των μετεκλογικών της πράξεων. Το αποτέλεσμα την δικαίωσε αφού το κοστοβόρο δίκτυο έφυγε από την Δήμο και τελικά είναι άξια συγχαρητηρίων για το πολιτικό σθένος που επέδειξε παραδεχόμενη το λάθος της.

Ας πάμε όμως σε μια άλλη περίπτωση. Το συμβάν της ακύρωσης των αγώνων ΚΑΝΟΕ-ΚΑΓΙΑΚ στο Βουρκάρι των αρχών Οκτωβρίου και της διαχρονικής μόλυνσης του κόλπου της Σαλαμίνας. Ας το παρακολουθήσουμε μέσω των δελτίων τύπου της Δημοτικής Αρχής για να θυμηθούμε κάποια πράγματα που κάποιοι προφανώς θέλουν να ξεχάσουμε.

Μετά την ακύρωση των αγώνων ήρθε το πρώτο δελτίο τύπου. Ας θυμηθούμε τι έλεγε:

Σαλαμίνα, 3.10.2021

Κάποιος ασυνείδητος συμπολίτης μας φρόντισε να αδειάσει σήμερα, λίγο πριν αρχίσουν οι αγώνες Καγιάκ στο κέντρο της Σαλαμίνας, δύσοσμα υγρά στο παλιό δίκτυο ομβρίων υδάτων, με συνέπεια αυτά να καταλήξουν στην θάλασσα, εκεί που θα αγωνίζονταν τα παιδιά μας. Να σημειωθεί ότι εδώ και πλέον των 5 ετών ο Δήμος μας έχει θέσει σε λειτουργία στην περιοχή τις αναμονές και όλοι μπορούν να συνδεθούν με το δίκτυο αποχέτευσης.

Έδωσα ήδη εντολή να γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες κατά του υπευθύνου και αύριο το πρωί το συνεργείο αποχέτευσης του Δήμου θα διερευνήσει από ποιο σημείο προήλθαν τα υγρά.

Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, ώστε να μην μπορεί κάποιος να επαναλάβει κάτι τέτοιο. Οι προσπάθειες του Δήμου μας που έχουν ξεκινήσει από την αρχή της θητείας μας για να προστατέψουμε την θάλασσα μας έχουν ήδη ξεκινήσει να αποδίδουν και θα ολοκληρωθούν.

Δεν θα δείξω την παραμικρή ανοχή σε τέτοια φαινόμενα. Αδιαφορώ πλήρως για το όποιο πολιτικό κόστος προκαλεί να ‘ξεβολέψουμε’ αυτούς που χρόνια έχουν μάθει να καταστρέφουν το περιβάλλον. Η Σαλαμίνα θα συνεχίσει να αλλάζει και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

 Στις 6/10/2021 ήρθε μια ακόμη ανακοίνωση του Δημάρχου που έδωσε ελπίδες ότι η μόλυνση στο Βουρκάρι θα έπαυε, όπως άλλωστε μας είχε προϊδεάσει η Δημοτική μας Αρχή με το παραπάνω δελτίο.

Ας θυμηθούμε τι υποσχόταν τότε και έκανε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να “βογκήξουν” από τα “μπράβο” και τα “εύγε”

Σαλαμίνα, 06.10.2021

Δεσμευτήκαμε ότι θα καθαρίσουμε τον κόλπο της Σαλαμίνας. Χωρίς να μας

ενδιαφέρει το όποιο πολιτικό κόστος.

Κατά την διάρκεια της θητείας της Δημοτικής μας Αρχής έχουμε ήδη καταργήσει τους παλαιούς αγωγούς ομβρίων που εντοπίστηκαν στις οδούς:

Κρήτης, Μ. Αλεξάνδρου ως και την πλατεία Γ. Παπασίδερη στα Αλώνια (6 οδοί), Αγ. Δημητρίου, Ηροδότου(τμήμα), Πλαταιών, Π. Φουρίκη και Μ. Κριτσίκη (γωνία), Μ. Βιλιώτη, Πάροδος Τελαμώνος, Ναυάρχου Σπ. Αυγέρη, στη περιοχή κοντά στο Καρνάγιο στον Αγ.Νικόλαο, Λ. Φανερωμένης πριν την πλατεία Μπόσκου, Γ. Λουκά, Ολύμπου.

Ήδη συνεχίζουμε την διαδικασία εντοπισμού και άλλων παλαιών αγωγών στο κέντρο της Σαλαμίνας, οι οποίοι και θα καταργούνται επί τόπου.

Συγκεκριμένα στις επόμενες 60 ημέρες θα καταργηθούν όσοι παλαιοί αγωγοί ανευρεθούν στις παρακάτω 60 οδούς:

Λ. Καραμανλή, Λ. Σαλαμίνος, Γρ. Παπανικολάου, Ιθάκης, Βορείου Ηπείρου, Αχιλλέως, Ναυαρίνου, Μυκηνών, Αριστοτέλους, Αγησιλάου, Σοφοκλέους, Μαιάνδρου, Ευαγγέλου Μίχα, Πάρνηθος, Θησέως, Κρήτης, Παναγιωτέζα, Πολ.Βιλλιώτη, Μητρομάρα, Ροδόπης, Αριστείδου, Φαιστού, Μενελάου, Ρόδου, Ιάσωνος, Ταϋγέτου, Ι. Μεταξά, Περικλή Χατζή, Ευ. Παπανικολάου, Ν. Παπανικολάου, Γ.Λουκά, Π. Φουρίκη, Μπόγρη, Ευ.Λουκά Κουταλιανού, Π.Λιαπάκη, Ελπίδος, Κριτσίκη, Θουκιδίδου, Αφροδίτης, Βιέννα, Νεφέλης, Ηροδότου (τμήμα), Πολ. Λεμπέση, Αφροδίτης, Γεωργάκη, Ακτή Καραισκάκη, Αγ. Νικολάου (Από την εκκλησία ως την παιδική χαρά), Μαραθώνος, Ευρυσάκη, Ποσειδώνος, Μουσών, Ερμού, Τευκρου, Φιλίππου, Κομνηνών, Αιγίνης .

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και η ΥΔΟΜ (Πολεοδομία) του Δήμου μας

παραμένουν στην διάθεση των συμπολιτών μας για την υποβολή αιτήσεων για σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης και για πληροφορίες.

60 ημέρες 60 δρόμοι. Ο κόλπος της Σαλαμίνας θα ξαναγίνει αυτός που ήταν κάποτε, αυτός που θέλουμε όλοι.

Θα φτάσουμε ως το τέλος.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Στη συνέχεια της υπόθεσης , σε δημοσιεύματα τοπικών ιστοσελίδων μεταξύ των οποίων και η ΦΩΝΗ στις 8/10/2021 προβλήθηκε το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος αγωγός συνέχιζε να βγάζει λύματα, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Δημοτικής Αρχής που εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου, που καλό θα ήταν να το θυμηθούμε και αυτό όπως επίσης και τις νουθεσίες του προς τον Τύπο.

Σαλαμίνα, 08.10.2021

Σχετικά με δημοσιεύματα τοπικών ιστοσελίδων που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και στηρίζονται σε δημοσιεύσεις πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για δήθεν λήμματα που πέφτουν στη θάλασσα στον κόλπο της Σαλαμίνας από το σημείο που έπεσαν την Κυριακή 03.10.2021 επισημαίνουμε τα εξής:

Ο Δήμος κατήργησε τον παλαιό αγωγό που κάποιοι συμπολίτες μας είχαν συνδέσει παράνομα με το δίκτυο ομβρίων. Τα συνεργεία του Δήμου έφραξαν μόνο τον παράνομο αυτό αγωγό και όχι τις σχάρες του φρεατίου ομβρίων, οι οποίες μέχρι και σήμερα είναι λειτουργικές. Λογικό είναι κατά τη διάρκεια της βροχής ο αγωγός αυτός να οδηγεί τα όμβρια ύδατα στη θάλασσα.

Εξάλλου ο αγωγός αυτό, που είναι κατασκευασμένος πριν από δεκάδες χρόνια και είναι τσιμεντένιος, είναι πολύ λογικό να έχει παρασιτικές εισροές από τη θάλασσα, οι οποίες δε σταματάνε ποτέ και ακολουθούν το μοτίβο της πλημμυρίδας.

Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που άπτεται της προστασίας του περιβάλλοντος απαιτείται να επιδείξουν όλοι, πολίτες αλλά και ο Τύπος, σοβαρότητα και προσοχή στη διάδοση των πληροφοριών.

Εκ του Γραφείου Τύπου

Και ενώ το θέμα έχει φτάσει πλέον και στην Βουλή από επερώτηση πολιτικού κόμματος που ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς μεταξύ των άλλων :

“Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στις κατάλληλες παρεμβάσεις προς τις αρμόδιες τοπικές Αρχές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σύνδεση του συνόλου των οικιακών αποχετευτικών δικτύων των πολιτών στην Σαλαμίνα με το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης, όπου αυτό υφίσταται ;” και έχουμε γίνει σαν νησί ρεζίλι από τις δημοσιεύσεις αθλητικών και μη ιστοτόπων πανελλήνιας εμβέλειας, η Δημοτική Αρχή μοιάζει να έχει ξεχάσει, τουλάχιστον, το θέμα. Ίσως γιατί το τσιτάτο έκανε την δουλειά του στα κοινωνικά δίκτυα και έδειξε την πυγμή της ΕΚΕΙ.

Έχουν ήδη περάσει 90 ημέρες και παραπάνω από το περιβόητο

“60 ημέρες 60 δρόμοι. Ο κόλπος της Σαλαμίνας θα ξαναγίνει αυτός που ήταν κάποτε, αυτός που θέλουμε όλοι.”

Πέρα από τις νουθεσίες στον Τύπο και μια συνέντευξη του αρμόδιου Αντιδημάρχου σε τοπική εφημερίδα που αναφέρεται αόριστα ότι σφραγίζονται παλιοί αγωγοί, η θάλασσα είναι πιο καθαρή και οι πολίτες σπεύδουν να συνδεθούν δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το θέμα. Πολλά και ποικίλα τα ερωτήματα που έχουν γεννηθεί και μεταξύ αυτών το κρισιμότερο. Για ποιο λόγο η Δημοτική Αρχή δείχνει ασυνεπής στο συγκεκριμένο θέμα και ειδικότερα στα ίδια της τα λόγια. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Νικόλας ο Ψαράς και για την αντιγραφή

Νίκος Γιαννόπουλος

error: Content is protected !!