Αποζημίωση για γυαλιά οράσεως 2021: Ηλεκτρονικά στον ΕΟΠΥΥ – Οδηγίες Βήμα – Βήμα Αποζημίωση για γυαλιά οράσεως 2021: Ηλεκτρονικά στον ΕΟΠΥΥ – Οδηγίες Βήμα – Βήμα
Πλέον δεν χρειάζετε να περιμένετε σε ουρές για να καταθέσετε δικαιολογητικά για αποζημίωση για γυαλιά οράσεως και οπτικά. Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά και τα... Αποζημίωση για γυαλιά οράσεως 2021: Ηλεκτρονικά στον ΕΟΠΥΥ – Οδηγίες Βήμα – Βήμα

Πλέον δεν χρειάζετε να περιμένετε σε ουρές για να καταθέσετε δικαιολογητικά για αποζημίωση για γυαλιά οράσεως και οπτικά. Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά και τα χρήματα σας επιστρέφονται στον λογαριασμό Τράπεζας που θα δηλώσετε.

Η Διαδικασία Για Την Αποζημίωση Οπτικού Βοηθήματος Του Ασφαλισμένου Του ΕΟΠΥΥ Είναι Η Εξής:

 1. ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ

Ο πιστοποιημένος οφθαλμίατρος του ΕΟΠΥΥ αφού εξετάσει τον ασφαλισμένο, συνταγογραφεί τα απαιτούμενα (βιβλιάριο υγείας, συνταγή γυαλιών και ηλεκτρονική γνωμάτευση παροχών ΕΚΠΥ).

 1. ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ

(ΓΥΑΛΙΑ ΟΡΑΣΕΩΣ – ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ)

Ο ασθενής εντός 1 μήνα, από την ημερομηνία συνταγογράφησης των γυαλιών του απευθύνεται σε κατάστημα οπτικών όπου αγοράζει το οπτικό βοήθημα. Ο οπτικός δίνει στον ασφαλισμένο απόδειξη αγοράς και γνωμάτευση (βεβαίωση).

 1. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΟΠΤΙΚΩΝ

Αφού συγκεντρωθούν τα παραπάνω δικαιολογητικά, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να τα καταθέσει στο αρμόδιο ταμείο του. Η καταβολή του ποσού δεν γίνεται άμεσα αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο λογαριασμό τραπέζης που έχει δοθεί από τον ασφαλισμένο.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά πως γίνεται η αίτηση αποζημίωσης γυαλιών οράσεως ηλεκτρονικά.

ΕΟΠΥΥ. Πως αποζημιώνονται δαπάνες για οπτικά

Αφού έχετε ήδη λάβει την συνταγή από τον Οφθαλμίατρο για τα γυαλιά οράσεως και έχετε μεταβεί στο κατάστημα οπτικών για να προμηθευτείτε τα γυαλιά οράσεως σας, θα λάβετε από το κατάστημα την απόδειξη για το κόστος των γυαλιών και την βεβαίωση του καταστήματος οπτικών. Αυτά θα τα χρειαστείτε για να καταθέσετε τα δικαιολογητικά ηλεκτρονικά για να λάβετε αποζημίωση για γυαλιά οράσεως από τον ΕΟΠΥΥ.

Υποβάλετε αίτημα ηλεκτρονικά για να αποζημιωθείτε για την αγορά οπτικών, χωρίς να πάτε σε μονάδα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υγείας.

Δικαιολογητικά  – Τι χρειάζομαι για να λάβω αποζημίωση για γυαλιά οράσεως;

 • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
 • τον ΑΜΚΑ του προστατευόμενου μέλους
 • τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική μορφή (σκαναρισμένα ή φωτογραφία)
 • έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), στον οποίο είστε αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος (1η σελίδα βιβλιαρίου ή άλλο αποδεικτικό)
 • τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου
 • έναν λογαριασμό email

Οδηγός Βήμα – Βήμα για να λάβετε αποζημίωση για γυαλιά οράσεως

 1. Μεταβείτε στην ιστοσελίδα ΕΟΠΥΥ-https://eopyy.gov.gr/
 2. ΕΠΙΛΕΞΤΕ «ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ»
 3. ΕΙΣΑΓΕΤΕ ΚΩΔΙΚΟΥΣ Taxisnet ή (αν έχετε) ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΩΔΙΚΟ ΕΟΠΥΥ. (Οι έμμεσα ασφαλισμένοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους δικούς τους κωδικούς εκτός αν πρόκειται για ανήλικα προστατευόμενα μέλη)
 4. Εισάγετε το ΑΜΚΑ σας (Του χρήστη που συνδέθηκε στο προηγούμενο βήμα) και πατήστε «Είσοδος»
Αποζημίωση για Γυαλιά Οράσεως Ηλεκτρονικά ΕΟΠΥΥ– Οδηγίες Βήμα – Βήμα
 1. ΕΠΙΛΕΞΤΕ «Ατομικά Αιτήματα Παροχών»
 2. Επιλέξτε «Υποβολή»
 3. ΕΠΙΛΕΞΤΕ «ΘΕΜΑ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ» : « ΟΠΤΙΚΑ» για αποζημίωση για γυαλιά οράσεως.
 4. ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΤΕ τον Ταχυδρομικό Κώδικα «ΤΚ» της κατοικίας σας.
 5. ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΤΕ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ «ΑΦΟΡΑ» αν πρόκειται για έμμεσο η άμεσο μέλος και συμπληρώστε τον ΑΜΚΑ. (Οι έμμεσα ασφαλισμένοι αφού επιλέξουν «έμμέσο μέλος» εισάγουν τον δικό τους ΑΜΚΑ και θα εμφανιστούν αυτόματα τα υπόλοιπα προσωπικά του στοιχεία. Μόνο στο πεδίο «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ» εισάγουν αυτά του άμεσα ασφαλισμένου.
  Για ανήλικα προστατευόμενα μέλη κάνετε ότι για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη.
 6. Στα στοιχεία επικοινωνίας σας καταχωρείτε τον λογαριασμό email και το κινητό τηλέφωνο σας.
 7. Στα στοιχεία Δικαιούχου συμπληρώνετε τα στοιχεία του άμεσα ασφαλισμένου και τον λογσαριασμό Τράπεζας ΙΒΑΝ επιθυμείτε να λάβετε το ποσό της αποζημίωσης οπτικών. Στο πεδίο «Αιτούμενο ποσό» αναγράφουμε το ακριβές ποσό του παραστατικού (απόδειξη) που σας δόθηκε από το κατάστημά οπτικών
 8. Στα Στοιχεία Παραπεμπτικού/Γνωμάτευσης βλέπετε τις διαθέσιμες Γνωματεύσεις Παροχών ΕΚΠΥ (Πίνακας «Διαθέσιμες»). Επιλέξτε τον αριθμό που συμπίπτει με αυτόν που βρίσκεται κάτω ακριβώς από το barcode στη γνωμάτευση παροχών ΕΚΠΥ, που σας χορήγησε οφθαλμίατρός σας, και πατήστε το βελάκι για να την μεταφέρετε στον πίνακα «Επιλεγμένες».
 9. ΑΝΕΒΑΣΤΕ πατώντας «+» «ΣΚΑΝΑΡΙΣΜΕΝΑ» τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που σας ζητούνται (απόδειξη πληρωμής, βεβαίωση του Καταστήματος Οπτικών, πρώτη σελίδα του βιβλιαρίου τραπέζης ή άλλο εγγράφο που πιστοποιεί τον αριθμό IBAN που καταχωρήσατε)
 10. Πατάτε στα τετράγωνα κουμπιά ότι αναλαμβάνετε την υποχρέωση να τηρήτε για 5 χρόνια τα πρωτότυπα δικαιολογητικά και ότι με ατομική σας ευθύνη τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά είναι αληθή.
 11. Πατήσετε «ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ» και περιμένετε να γίνει η επιβεβαίωση.
 12. ΠΡΟΣΟΧΗ – Μετά την υποβολή του αιτήματος σημειώστε τον αριθμό πρωτοκόλλου και αρμόδια ΠΕΔΙ ώστε να απευθυνθείτε σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και δεν λάβετε την αποζημίωση για τα οπτικά. Ο χρόνος διεκπεραίωσης μπορεί να υπερβεί τους 2-3 μήνες.

Μάθετε αν δικαιούστε αποζημίωση για γυαλιά οράσεως και φακούς επαφής

Σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) που δημοσιεύθηκε για την αντιμετώπιση των διαθλαστικών παθήσεων των οφθαλμών σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, χορηγείται αποζημίωση για μόνο ένα είδος οπτικού βοηθήματος.

Κάθε ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ δικαιούται:

ένα ζευγάρι γυαλιά οράσεως (κρύσταλλα και σκελετό) κάθε 4 χρόνια

ή

ένα ζεύγος φακών επαφής κάθε 2 χρόνια.

Σε παιδιά έως 12 ετών, καλύπτονται γυαλιά οράσεως με φακούς ασφαλείας (άθραυστα) κάθε 2 χρόνια.

Επίσης προβλέπονται για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας γυαλιά για τους ασφαλισμένους άνω των 40 ετών, όχι όμως δύο ζευγάρια (για παράδειγμα, ένα μυωπίας και ένα πρεσβυωπίας).

Το μέγιστο ποσό αποζημίωσης για γυαλιά οράσεως (μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού, πρεσβυωπίας, πολυεστιακά και διπλοεστιακά) (κρύσταλλα και σκελετός) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100,00€ ανά τετραετία και για κάθε φακό επαφής τα 25,00€.

Στην περίπτωση κερατόκωνου, το ποσόν για κάθε φακό επαφής ανέρχεται στα 70,00€.

ergasiakanea.eu

error: Content is protected !!