Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών με αίτηση: Τα ποσά και τα κριτήρια Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών με αίτηση: Τα ποσά και τα κριτήρια
Τι ξέρουμε για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών έως τώρα. Απαραίτηση θα είναι η αίτηση. Τα ποσά επιδότησης. Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες... Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών με αίτηση: Τα ποσά και τα κριτήρια

Τι ξέρουμε για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών έως τώρα. Απαραίτηση θα είναι η αίτηση. Τα ποσά επιδότησης.

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα που αφορά στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα. Ο οδηγός του προγράμματος ετοιμάζεται για να ξεκινήσουν οι αιτήσεις και να τρέξει το πρόγραμμα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Μάλιστα, όπως γράφουν σήμερα Τα Νέα, η επιδότηση θα φτάνει μέχρι και το 40% – 50%, ενώ κριτήριο φαίνεται πως θα είναι η παλαιότητα και το πόσο ενεργοβόρες είναι.

Οι επιδοτήσεις προβλέπεται να χορηγηθούν με κριτήρια ιεράρχησης και κλιμακούμενη επιδότηση, ενώ είναι πιθανόν να τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων.

Όλοι οι Έλληνες θα είναι δικαιούχοι αλλά με προτεραιοποίηση και κάποιοι θα λάβουν την επιδότηση πρώτοι και κάποιοι αργότερα και θα συνδεθεί με την απόσυρση των παλαιών συσκευών.«Οι δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Έλληνες», σημείωσε ο κ. Σκρέκας και αποκάλυψε πως η εξειδίκευση του προγράμματος θα γίνει το επόμενο διάστημα. «Θέλουμε το πρόγραμμα να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο με το άνοιγμα της πλατφόρμας», είπε και τόνισε πως θα είναι ένα πρόγραμμα στα πρότυπα του εξοικονομώ.

«Θα υπάρξει συγκεκριμένος οδηγός όπου θα μπορέσουν οι οικογένειες αν εμπίπτουν στην κατηγορία στην οποία θέλουν τελικά να ενταχθούν. Τα ψυγεία επίσης είναι συσκευές που δουλεύουν όλη την ημέρα. Ένα παλιό ψυγείο μπορεί να καταναλώνει πολύ ενέργεια και πάλι να μην παρέχει την ψύξη που χρειάζονται τα προϊόντα», εξήγησε.

Για τις ενεργοβόρες συσκευές που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και θα μπορούν να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν μέσω της επιδότησης, σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνονται τα κλιματιστικά, τα ψυγεία και οι ψυγειοκαταψύκτες, πιθανόν και τα πλυντήρια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν επιδότηση έως και 50% για την απόσυρση των παλαιών συσκευών με νέες και το πρόγραμμα αυτό θα αφορά κλιματιστικά, ψυγεία, κουζίνες , πλυντήρια ρούχων και πιάτων.

Διευκρινίζεται ότι οι δικαιούχοι για να λάβουν την επιδότηση αυτή πρέπει:

-Να αντικαταστήσουν την παλαιά συσκευή τους με νέας τεχνολογίας.

-Δεύτερον να είναι μέσα στα εισοδηματικά κριτήρια που θα μπουν.

Όταν θα ανοίξει το πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον τους διότι εάν εξαντληθούν τα χρήματα ακόμη και εάν είναι δικαιούχοι δεν θα τα πάρουν.

Τι ισχύει με την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών στην Κύπρο

Ένα τέτοιο πρόγραμμα τρέχει στην Κύπρο από τον Δεκέμβριο. Στην Κύπρο απευθύνεται σε ευάλωτα νοικοκυριά. Ως εκ τούτου, οι πολίτες που εμπίπτουν στην ομάδα των ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας και επιθυμούν να αντικαταστήσουν ηλεκτρικές συσκευές που προνοούνται από το Σχέδιο, με καινούργιες ψηλής ενεργειακής απόδοσης, μπορούν να προχωρήσουν σε υποβολή αίτησης προέγκρισης.

Η επιδότηση φτάνει στα 600 ευρώ αναλόγως συσκευής.

Επιλέξιμες συσκευές είναι τα ψυγεία/ψυγειοκαταψύκτες, τα πλυντήρια ρούχων και τα κλιματιστικά.

Οι δικαιούχοι μπορούν να αντικαταστήσουν έως πέντε συσκευές και, συγκεκριμένα, έως τρία κλιματιστικά, ένα πλυντήριο και ένα ψυγείο. Αναμένεται ότι το Σχέδιο, το οποίο θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 20/12/2022 ή μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού, θα καλύψει περίπου 5.000 αιτήσεις και θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του λογαριασμού ρεύματος των νοικοκυριών που θα επωφεληθούν. Υπολογίζεται ότι η αντικατάσταση συσκευών με σύγχρονες, υψηλής ενεργειακής κλάσης, συντείνουν σε εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να ξεπεράσει το 50%.

Το Σχέδιο εμπίπτει στη σειρά αντισταθμιστικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες για αναχαίτιση της αύξησης της τιμής του ρεύματος, μεταξύ των οποίων η μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού στο 5% για έξι μήνες για τα ευάλωτα νοικοκυριά, η μείωση του ΦΠΑ στο 9% στο ρεύμα για τρεις μήνες για όλα τα υπόλοιπα νοικοκυριά και η μείωση κατά 10% στα τιμολόγια ηλεκτρισμού όλων των καταναλωτών για τις διμηνίες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022.

Σύμφωνα με την Υπουργό Ενέργειας κα Νατάσα Πηλείδου «και αυτό το μέτρο ενισχύει την προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας. Η αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών με νέες υψηλότερης ενεργειακής κλάσης», εξήγησε, «μαζί με την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και τη χρήση ΑΠΕ, είναι σημαντικά εργαλεία τόσο για τη μακροπρόθεσμη μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού όσο και για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία».

Συνοπτικά, στους ευάλωτους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνονται: Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, λήπτες δημοσίου βοηθήματος από Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, λήπτες επιδόματος βοηθήματος βαριάς αναπηρίας, λήπτες επιδόματος φροντίδας σε παραπληγικά άτομά και τετραπληγικά άτομά, λήπτες χορηγίας σε τυφλούς, συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα που λαμβάνουν επίδομα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας τους και δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας του, και πολύτεκνη ή πενταμελής οικογένεια που λαμβάνει επίδομα τέκνου για τρία εξαρτώμενα παιδιά και πάνω και έχει ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα μέχρι €51.258. Το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται κλιμακωτά κατά €5.126, για κάθε πρόσθετο παιδί πέραν των τεσσάρων.

ieidiseis.gr

error: Content is protected !!