Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ)
Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Αποτελεί ένα αναγκαίο δίχτυ προστασίας για την αντιμετώπιση των... Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ)

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Αποτελεί ένα αναγκαίο δίχτυ προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώχειας και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού. Η κρατική μέριμνα για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θωρακίζεται με το Άρθρο 21 του Συντάγματος. Αναλυτικές πληροφορορίες στους παρακάτω ενεργούς συνδέσμους:

Κριτήρια Ένταξης στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ)

Τα νοικοκυριά που υποβάλουν αίτηση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον πληρούν ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ τρεις κατηγορίες κριτηρίων:

  1. Εισοδηματικά κριτήρια
  2. Περιουσιακά κριτήρια
  3. Κριτήρια διαμονής

Εάν έστω και μια κατηγορία κριτηρίων δεν πληρείται, τότε το νοικοκηριό δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

3.1.1 Εισοδηματικά κριτήρια

Το εισόδημα (όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο Κ.Ε.Α. – βλ. ορισμούς Δηλούμενου Εισοδήματος και Εισοδήματος που υπολογίζεται για την ένταξη στο Πρόγραμμα, Γλωσσάριο, του παρόντος) του νοικοκυριού κατά τους τελευταίους έξι μήνες πριν την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο του εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού:

Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως ακολούθως:

  • 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
  • 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
  • 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό)

Στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται παραδείγματα υπολογισμού του εξαπλάσιου ύψους του εγγυημένου ποσού, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού (το μηνιαίο εγγυημένο ποσό είναι σε παρένθεση). Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού, μετά την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης του Κ.Ε.Α., δεν μπορεί να είναι κατώτερο από τα κάτωθι ποσά:

Πίνακας 1: Παραδείγματα του εξαπλάσιου εγγυημένου ποσού για διαφορετικές ωφελούμενες μονάδες
Σύνθεση ωφελούμενης μονάδαςΕξαμηνιαίο Εισόδημα
Ενήλικας(200 €)*6 = 1.200 €
Ενήλικας με ένα ανήλικο τέκνο (μονογονεϊκή)(200 € + 100 €)*6 = 1.800 €
Ζευγάρι χωρίς τέκνα(200 € + 100 €)*6 = 1.800 €
Ζευγάρι με ένα ανήλικο τέκνο(200 € + 100 € + 50 €)*6 = 2.100 €
Ζευγάρι με δύο ανήλικα τέκνα(200 € + 100 € + 50 € + 50 €)*6 = 2.400 €
Ενήλικας με ένα ακόμα ενήλικο μέλος(200 € + 100 €)*6 = 1.800 €
Ζευγάρι με ένα ενήλικο μέλος(200 € + 100 € + 100 €)*6 = 2.400 €
Ζευγάρι με ένα ενήλικο μέλος και ένα ανήλικο τέκνο(200 € + 100 € + 100 € + 50 €)*6 = 2.700 €
Ενήλικας με δύο ανήλικα τέκνα (μονογονεϊκή)(200 € + 100 € + 50 €)*6 = 2.100 €
Ενήλικας με δύο απροσταύτευτα τέκνα(200 € + 100 € + 100 €)*6 = 2.400 €
  • Για κάθε επιπλέον μέλος προστίθεται το εξαπλάσιο του αντίστοιχου εγγυημένου ποσού.
  • Για κάθε επιπρόσθετο ενήλικα στην ωφελούμενη μονάδα: 600 € ανά εξάμηνο.
  • Για κάθε επιπλέον τέκνο στην ωφελούμενη μονάδα: 300 € ανά εξάμηνο.

Το εξαμηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

Δηλαδή, ακόμα και στην περίπτωση νοικοκυριού που αποτελείται π.χ. από 10 ενήλικα μέλη και σύμφωνα με τα ανωτέρω ποσά το εισόδημα τους κατά το τελευταίο εξάμηνο θα αντίστοιχούσε σε

(200 € + 100 €*9)*6 = 6.600 €

εάν έχουν όντως εισπράξει αυτό το ποσό δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα.

3.1.2 Περιουσιακά κριτήρια

Εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια που προαναφέρθηκαν, τα νοικοκυριά πρέπει να πληρούν και τα κάτωθι περιουσιακά κριτήρια.

Ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό:

  • Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το πρώτο άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού και με συνολικό ανώτατο όριο για κάθε ωφελούμενη μονάδα έως 150.000 ευρώ.
    Παράδειγμα! Ας υποθέσουμε ότι ένα νοικοκυριό απαρτίζεται από ένα έγγαμο ζευγάρι, ένα πρόσθετο ενήλικο μέλος και ένα τέκνο. Η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας που ανήκει σε όλα τα μέλη του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των(90.000 € + 15.000 € + 15.000 € + 15.000 €) = 135.000 €

Η πληροφορία για την φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας αντλείται αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων της Γ.Γ.Π.Σ. και εμφανίζεται στην πλατφόρμα της αίτησης για το Κ.Ε.Α. Σε περίπτωση που ο αιτών ισχυρίζεται ότι η τρέχουσα αξία της ακίνητης περιουσίας του έχει μεταβληθεί, οφείλει να προσκομίσει κάθε πρόσφορο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει τη μεταβολή (βλ. Ενότητα 6 Απαιτούμενα δικαιολογητικά).

Κινητή περιουσία

α) Επιβατικά Ιδιωτικής Χρήσης – Μικτής Χρήσης αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό:

  • Η αντικειμενική δαπάνη των επιβατικών αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης (Ι.Χ.), Μικτής Χρήσης (Μ.Χ.) ή και των δικύκλων του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό δεν πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.

Η πληροφορία για την αντικειμενική αξία της κινητής περιουσίας αντλείται αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων της Γ.Γ.Π.Σ. και εμφανίζεται στην πλατφόρμα της αίτησης για το Κ.Ε.Α. Σε περίπτωση που ο αιτών ισχυρίζεται ότι η τρέχουσα αξία της κινητής περιουσίας του έχει μεταβληθεί, οφείλει να προσκομίσει κάθε πρόσφορο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει τη μεταβολή (βλ. Ενότητα 6 του παρόντος, Απαιτούμενα δικαιολογητικά).

β) Χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό):

  • Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κτλ, όπως προκύπτουν από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του κατωτέρω πίνακα για κάθε τύπο νοικοκυριού:
    Πίνακας 3: Όρια καταθέσεων / μετοχών, ομολόγων κτλ. ανά σύνθεση νοικοκυριούΣύνθεση ΝοικοκυριούΌρια καταθέσεων/ μετοχών, ομολόγων κτλ.Μονοπρόσωπο νοικοκυριό4.800 €Νοικοκυριό που αποτελείται από δύο ενήλικες ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με ένα ανήλικο μέλος7.200 €Νοικοκυριό που αποτελείται από δύο ενήλικες και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με δύο ανήλικα μέλη8.400 €Νοικοκυριό που αποτελείται από τρεις ενήλικες ή δύο ενήλικες και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με τρία ανήλικα μέλη9.600 €Νοικοκυριό που αποτελείται από τρεις ενήλικες και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικες και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με τέσσερα ανήλικα μέλη10.800 €Νοικοκυριό που αποτελείται από τέσσερις ενήλικες ή δύο ενήλικες και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με πέντε ανήλικα μέλη12.000 €Νοικοκυριό που αποτελείται από τέσσερις ενήλικες και 1 ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικες και πέντε ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με έξι ανήλικα μέλη13.200 €Νοικοκυριό που αποτελείται από πέντε ενήλικες ή δύο ενήλικες και έξι ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με εφτά ανήλικα μέλη14.400 €

Ως ανώτατο όριο καταθέσεων ορίζεται το ποσό των 14.400 €, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Υπογραμμίζεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα προσκόμισης δικαιολογητικών για τεκμηρίωση μεταβολής στις καταθέσεις του νοικοκυριού. Αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος γίνεται βάσει του ανώτατου ποσού καταθέσεων που είχε το νοικοκυριό κατά τη διάρκεια του έτους που αντιστοιχεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση (π.χ. κατά την έναρξη του προγράμματος – Φεβρουάριος 2017 – δηλώνονται οι καταθέσεις του έτους 2015, ενώ την ημερομηνία αναθεώρησης του παρόντος οδηγού – Οκτώβριος 2018 – δηλώνονται οι καταθέσεις του έτους 2017) και όχι βάσει της τρέχουσας κατάστασης.

γ) Περιουσιακό τεκμήριο:

  • Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο:Ετήσιος τόκος = όριο καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού * μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο /100

Ως έτος υπολογισμού του μέσου καταθετικού επιτοκίου ορίζεται εκείνο στο οποίο αντιστοιχεί η τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Το συνολικό ύψος από τόκους καταθέσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ποσά που παρατίθενται στον κατωτέρω πίνακα.

Πίνακας 4: Τόκοι από καταθέσεις ανά σύνθεση νοικοκυριού
Σύνθεση ΝοικοκυριούΤόκοι από Καταθέσεις
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό30 €
Νοικοκυριό που αποτελείται από δύο ενήλικες ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με ένα ανήλικο μέλος44 €
Νοικοκυριό που αποτελείται από δύο ενήλικες και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με δύο ανήλικα μέλη51 €
Νοικοκυριό που αποτελείται από τρεις ενήλικες ή δύο ενήλικες και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με τρία ανήλικα μέλη58 €
Νοικοκυριό που αποτελείται από τρεις ενήλικες και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικες και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με τέσσερα ανήλικα μέλη65 €
Νοικοκυριό που αποτελείται από τέσσερις ενήλικες ή δύο ενήλικες και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με πέντε ανήλικα μέλη72 €
Νοικοκυριό που αποτελείται από τέσσερις ενήλικες και 1 ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικες και πέντε ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με έξι ανήλικα μέλη79 €
Νοικοκυριό που αποτελείται από πέντε ενήλικες ή δύο ενήλικες και έξι ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με εφτά ανήλικα μέλη86 €

Ως ανώτατο όριο τόκων από καταθέσεις ορίζεται το ποσό των 86 €, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού (το ανώτατο όριο θα επαναπροσδιορίζεται ανάλογα με την διαμόρφωση του εκάστοτε ετήσιου καταθετικού επιτοκίου).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Υπογραμμίζεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα προσκόμισης δικαιολογητικών για τεκμηρίωση μεταβολής στους τόκους καταθέσεων του νοικοκυριού. Αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος γίνεται βάσει του τι έχει δηλώσει ο αιτών στα αντίστοιχα πεδία της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και όχι βάσει της τρέχουσας κατάστασης.

δ) Περιουσιακά κριτήρια αποκλεισμού:

Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:

  • εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας
  • δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής,
  • δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία,
  • δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτ/των, δασκάλους και λοιπό προσωπικό,

όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

Τα νοικοκυριά, μέλη των οποίων, εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας (και άρα δεν δύναται να ενταχθούν στο Κ.Ε.Α.) έχουν δηλώσει στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) ότι έχουν στην κατοχή τους:

  • ιδιωτικά σκάφη αναψυχής (μήκους άνω των 5 μέτρων και με κινητήρα ισχύος άνω των 50 κυβικών εκατοστών),
  • αεροσκάφη,
  • ελικόπτερα,
  • ανεμόπτερα και
  • δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες)

3.1.3 Κριτήρια διαμονής

Ο αιτών καθώς και όλα τα μέλη της μονάδας που υποβάλλει την αίτηση πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια.

Ειδικά για τους αλλοδαπούς, προκειμένου να τεκμηριωθεί η νομιμότητα και η μονιμότητα της διαμονής απαιτείται η προσκόμιση των δικαιολογητικών που περιγράφονται στην Ενότητα 6 του παρόντος, «Απαιτούμενα δικαιολογητικά».

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΕΔΩ


Αλλαγές για τους δικαιούχους ΚΕΑ, στο ταμείο μόνο μέσω προγραμμάτων κατάρτισης του ΟΑΕΔ

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι του ΚΕΑ που έκαναν αίτηση μέσα στον Ιούλιο, αυτομάτως θα ενταχθούν στα προγράμματα κατάρτισης μέχρι τέλος Αυγούστου. Αναλυτικότερα από 1η Ιουνίου ξεκίνησε η στήριξη των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με την αγορά εργασίας και άλλες δράσεις που αφορούν την παροχή Κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών.

Το νέο σχέδιο προβλέπει εκτός από την οικονομική ενίσχυση που αποτελεί τον πρώτο πυλώνα του, την παροχή συμπληρωματικών κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών (δεύτερος πυλώνας) και την παραπομπή των ωφελούμενων σε δράσεις ένταξής τους στην αγορά εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ (τρίτος πυλώνας).

Οι δράσεις διασύνδεσης απευθύνονται σε δικαιούχους του ΕΕΕ οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι ηλικίας 20-60 ετών και οι οποίοι εφόσον κληθούν είναι υποχρεωτικό να συμμετάσχουν.

Η καθολική υλοποίηση των δράσεων διασύνδεσης περιλαμβάνει:
Πρώτον, ενημέρωση των ωφελούμενων του ΕΕΕ για τις λεγόμενες «Υπηρεσίες 2ου πυλώνα» στο πλαίσιο συνεδρίας στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου ή στο Κέντρο Κοινότητας. Η ενημέρωση περιλαμβάνει εκτίμηση των αναγκών και διασύνδεση με προγράμματα που καλύπτουν τις εξειδικευμένες ανάγκες του ατόμου/νοικοκυριού, π.χ. Επίδομα Στέγασης, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομική συνδρομή, εξειδικευμένες υπηρεσίες για παιδιά, ΑμεΑ, κλπ.
Δεύτερον, δημιουργία Ατομικού Σχεδίου Δράσης που θα καταρτίζεται αφού ο ωφελούμενος θα περνά από συνέντευξη με Εργασιακό Σύμβουλο του ΟΑΕΔ. Μετά την κατάρτιση του ΑΣΔ, ο ωφελούμενος θα μπορεί δυνητικά να παραπεμφθεί σε υφιστάμενες δράσεις κατάρτισης/απασχόλησης.
Η προθεσμία εκπλήρωσης της υποχρέωσης είναι μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από το μήνα έγκρισης της αίτησης (για χορήγηση ΕΕΕ). Παραδείγματος χάρη, για αίτηση που εγκρίνεται εντός του Ιουνίου 2021, η προθεσμία είναι η 31η Ιουλίου 2021.

Η παρακολούθηση της ανταπόκρισης των ωφελούμενων θα γίνεται μέσω των μηνιαίων διασταυρώσεων που πραγματοποιούνται για την έκδοση αρχείου πληρωμής. Προστίθεται ειδικότερα νέος έλεγχος για την κατάρτιση του Ατομικού Σχεδίου Δράσης και ελέγχεται η εκπλήρωση της υποχρέωσης κατάρτισής του. Σε περίπτωση που στο τέλος του επόμενου μήνα από το μήνα έγκρισης δεν βρεθεί ΑΣΔ, η αίτηση ανακαλείται από την ΗΔΙΚΑ.

Οι ωφελούμενοι μπορούν να υποβάλουν εκ νέου αίτηση τον επόμενο μήνα μετά την εκπλήρωσή της υποχρέωσής τους για συνεργασία με τον ΟΑΕΔ για κατάρτιση ΑΣΔ.

Υπηρεσίες Κοινωνικής Ένταξης
Οι δικαιούχοι, κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες τους, θα διασυνδέονται με άλλες κοινωνικές υπηρεσίες και προγράμματα, με την προϋπόθεση ότι πληρούν τα κριτήρια ένταξης έκαστου προγράμματος.

Ορισμένες από αυτές τις υπηρεσίες περιλαμβάνουν, ενδεικτικά,

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων.
Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης.
Ένταξη σε προγράμματα και κοινωνικές δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας.
Ένταξη σε προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους.

Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.
Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ύδρευσης.
Κοινωνικό τιμολόγιο Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων.
Υπηρεσίες ενεργοποίησης
Οι δικαιούχοι και τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού, εφόσον δύνανται να εργαστούν και δεν εργάζονται, προωθούνται σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας μέσω υπηρεσιών απασχόλησης και μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

Την κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας.
Τη συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
Τη συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

Τη συμμετοχή σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.
Την ένταξη ή την επιστροφή στο εκπαιδευτικό σύστημα και στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.
Οι δικαιούχοι και τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού που δύνανται να εργαστούν και δεν διαθέτουν κάρτα ανεργίας, εγγράφονται υποχρεωτικά, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τον μήνα έγκρισης της αίτησής τους στο Κ.Ε.Α..

Επιπλέον, οι δικαιούχοι και τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού, που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ., επισκέπτονται όποτε κληθούν, σε προκαθορισμένη από τον Ο.Α.Ε.Δ. ημερομηνία, τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (Κ.Π.Α.2) που εξυπηρετούν το Δήμο διαμονής τους και συνεργάζονται με τους Εργασιακούς Συμβούλους για την παροχή υπηρεσιών εξατομικευμένης προσέγγισης.

Σε περίπτωση που το επιθυμούν, οι δικαιούχοι και τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού που δύνανται να εργαστούν, μπορούν να παρέχουν εθελοντικές υπηρεσίες ανάλογα με τις δεξιότητες τους και τις ανάγκες των κοινωνικών δομών και προγραμμάτων έκαστου Δήμου ή Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας.


Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) – Δείτε ποια αλλαγή θα γίνει για τη χορήγησή του

Ρύθμιση που αφορά θέματα πρόνοιας και επιδοματικής πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα:

Αλλαγή στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα γνωστό και ως ΚΕΑ προγραμματίζει το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.

Μετατίθεται χρονικά στο επόμενο σχολικό έτος (2021-2022) η προϋπόθεση συνεπούς φοίτησης του τέκνου για τη χορήγηση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, λόγω των δυσκολιών που εμφανίστηκαν στον τρέχον σχολικό έτος εξαιτίας της πανδημίας.


Διπλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) το Δεκέμβριο

Νέα μέτρα οικονομικής στήριξης ανακοίνωσε, το απόγευμα του Σαββάτου από το βήμα της ΔΕΘ 2021, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνεται, όπως είπε, και διπλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους δικαιούχους στο τέλος του χρόνου.

Επί της ουσίας, πρόκειται για μέτρο που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση και την προηγούμενη χρονιά, δίνοντας διπλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους δικαιούχους. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, όλοι οι σημερινοί δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ, θα λάβουν στις 30 Δεκεμβρίου το διπλό ποσό του επιδόματος. Αυτό σημαίνει ότι το διπλό ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα δοθεί σε περίπου 215.000 δικαιούχους που λαμβάνουν σήμερα το εν λόγω επίδομα.

Τα ποσά και η διαδικασία
Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα και θα λάβουν μέσω του λογαριασμού τους αυξημένο ποσό του επιδόματος. Η καταβολή – σύμφωνα με τις ανακοινώσεις- θα γίνει έως τις 30 Δεκεμβρίου -και όπως γίνεται κάθε μήνα με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή μισό ποσό προπληρωμένη κάρτα και μισό μετρητά. Κάποιος δηλαδή που παίρνει σήμερα 200 ευρώ θα πάρει 400 ευρώ ενώ αν κάποιος παίρνει 300 ευρώ θα πάρει 600.

ergasiakanea.eu

error: Content is protected !!