Σήμα 5G αύριο στις ΗΠΑ – Οι εταιρείες προειδοποιούν για χάος στις αερομεταφορές Σήμα 5G αύριο στις ΗΠΑ – Οι εταιρείες προειδοποιούν για χάος στις αερομεταφορές
Η κακοκαιρία και η πανδημία μοιάζουν πλέον μικρά εμπόδια για τις μεγαλύτερες αμερικανικές αερογραμμές. Φοβούνται ότι η μετάβαση στο δίκτυο 5G που αναμένεται αύριο, θα... Σήμα 5G αύριο στις ΗΠΑ – Οι εταιρείες προειδοποιούν για χάος στις αερομεταφορές
In this photo provided by the New Zealand Defense Force, an Orion plane flies over Tonga where volcanic ash covers roof tops and vegetation, Monday, Jan. 17, 2022. Thick ash on an airport runway was delaying aid deliveries to the Pacific island nation of Tonga, where significant damage was being reported days after a huge undersea volcanic eruption and tsunami. (CPL Vanessa Parker/NZDF via AP)

Η κακοκαιρία και η πανδημία μοιάζουν πλέον μικρά εμπόδια για τις μεγαλύτερες αμερικανικές αερογραμμές. Φοβούνται ότι η μετάβαση στο δίκτυο 5G που αναμένεται αύριο, θα αποβεί καταστροφική.

«Το αλτίμετρο είναι αυτό που μετρά το ψόμετρο πάνω από το έδαφος για τους πιλότους. Αυτή η παρεμβολή από το 5G θα παρεμποδίσει την ακρίβεια του αλτίμετρου» αναφέρει ο βετεράνος πιλότος Λες Άμπεντ

Το δίκτυο 5G, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην ακύρωση χιλιάδων πτήσεων καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα δημιουργήσει παρεμβολές στο σύστημα πλοήγησης. Οι μεγάλες αμερικανικές αερογραμμές διαπραγματεύονται με την αμερικανική κυβέρνηση και ζητούν περίμετρο ασφαλείας περίπου 2 μιλίων γύρω από τα αεροδρόμια.

«Κάθε ένας από τους επιβατικούς και εμπορικούς αερομεταφορείς θα δυσκολεύεται να μεταφέρει ανθρώπους, αποστολές, αεροπλάνα και πληρώματα εκεί που πρέπει. Για να το πούμε ωμά, οι εμπορικές δραστηριότητες θα διακοπούν» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι αεροπορικές εταιρείες.

Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που απορούν πώς τα προβλήματα που ενδέχεται να επιφέρει η μετάβαση στο 5G δεν υπολογίστηκαν νωρίτερα…

Κατά τον Λες Άμπεντ: «Το 5G είναι υπαρκτό ή τουλάχιστον υφίσταται σε στάδιο ανάπτυξης από το 2016. Θέλω να πω δεν αποτελεί έκπληξη, οπότε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ θα έπρεπε να είχε ασχοληθεί με το ζήτημα πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μέχρι στιγμής έχει εγκρίνει περίπου το 45% των αεροσκαφών του αμερικανικού εμπορικού στόλου ώστε να κάνουν προσγειώσεις χαμηλής ορατότητας σε πολλά αεροδρόμια όπου θα αναπτυχθεί το δίκτυο. Φαίνεται πάντως ότι το πρόβλημα με το 5G στις πτήσεις εντοπίζεται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής του ertnews.gr, Τάσος Οικονόμου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ:

«Τα υψομετρικά ραντάρ των αεροσκαφών είναι “γείτονες” του 5G στο φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων. Η ανησυχία που εκφράζεται είναι κυρίως για την προσγείωση όταν και τα αεροσκάφη πλησιάζουν τις κεραίες του 5G.

Γιατί παρουσιάζεται αυτό το πρόβλημα στις ΗΠΑ και όχι στην Ευρώπη;

Γιατί είναι διαφορετικό το φάσμα 5G που έχει δοθεί από τις αρχές των δύο ηπείρων.

Στις ΗΠΑ είναι πολύ πιο κοντά στις ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιούν τα αλτίμετρα των αεροσκαφών και οι αναλυτές μιλούν για πιθανές παρεμβολές.

Έχουμε να κάνουμε λοιπόν, σύμφωνα με τους ειδικούς, με μία πολύ μικρή πιθανότητα, αλλά εξαιρετικά καταστροφικές συνέπειες».

ΕΡΤ, Επιμέλεια: Ευγενία Κουριδάκη

error: Content is protected !!