Ομόλογα: Σε υψηλό διετίας οι αποδόσεις στις ΗΠΑ – Στο 1,65% για τα 10ετή ελληνικά Ομόλογα: Σε υψηλό διετίας οι αποδόσεις στις ΗΠΑ – Στο 1,65% για τα 10ετή ελληνικά
Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με ένα μήνα πριν και κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με... Ομόλογα: Σε υψηλό διετίας οι αποδόσεις στις ΗΠΑ – Στο 1,65% για τα 10ετή ελληνικά

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με ένα μήνα πριν και κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τα αμερικανικά ομόλογα, καθώς η Fed αναμένεται να προχωρήσει σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου (Treasury) αυξήθηκε σήμερα 5 μονάδες βάσης, πάνω από το 1,83%, στο υψηλότερο επίπεδο διετίας, ενώ από την αρχή του έτους έχει αυξηθεί περισσότερο από 30 μονάδες βάσης.  

Αυξήσεις σημειώνονται στις αποδόσεις και των ευρωπαϊκών ομολόγων, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τις αγορές τίτλων, αλλά να έχει ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί απίθανη μία αύξηση των επιτοκίων φέτος.Μισή μονάδα πάνω η απόδοση των 10ετών ελληνικών σε έναν μήνα

Για τα ελληνικά 10ετή ομόλογα, οι αποδόσεις αυξήθηκαν και σήμερα κατά 4 μονάδες βάσης, φθάνοντας στο 1,65%, μία εξέλιξη που αποδίδεται στην επικείμενη νέα έκδοση τίτλων από τον ΟΔΔΗΔ. Σε ένα μήνα, από τότε δηλαδή που ανακοινώθηκε η μείωση του QE από την ΕΚΤ, οι αποδόσεις τους αυξήθηκαν περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα (50 μ.β.), ενώ σε σχέση με ένα χρόνο πριν έχουν αυξηθεί περίπου μία ποσοστιαία μονάδα (100 μ.β.). 

Τα ομόλογα των άλλων χωρών της Ευρωζώνης δεν παρουσίασαν ιδιαίτερες μεταβολές σήμερα, αλλά η ανοδική τάση που ακολουθούν τον τελευταίο μήνα, μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, είναι ξεκάθαρη.

Κοντά σε θετικό έδαφος οι αποδόσεις των γερμανικών τίτλων 

Τον τόνο δίνουν τα bunds (γερμανικά 10ετή ομόλογα), με τις αποδόσεις τους που ήταν έντονα αρνητικές πέρυσι να έχουν πλησιάσει μία ανάσα από το να περάσουν σε θετικό έδαφος.

Για όλες τις άλλες χώρες της περιοχής, οι 10ετείς τίτλοι κινούνται ήδη σε θετικό έδαφος, με αυτές των ιταλικών να έχουν ξεπεράσει το 1,3% και των πορτογαλικών και ισπανικών να κινούνται στο 0,6% και 0,7%, αντίστοιχα, στα επίπεδα δηλαδή που κινούνταν τα ελληνικά ομόλογα πριν από μήνες.

Τι αναμένουν οι επενδυτές στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, η απόδοση των 2ετών ομολόγων ξεπέρασε το 1%, επίσης για πρώτη φορά την τελευταία διετία, φθάνοντας στο 1,0364%.

Οι πωλήσεις των ομολόγων στην Αμερική, μετά τη χθεσινή αργία, δείχνουν ότι οι επενδυτές ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μίας επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed.

Tην περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι αναμένει να υπάρξει μία σειρά αυξήσεων των επιτοκίων φέτος μαζί με την απόσυρση των άλλων μέτρων στήριξης της οικονομίας λόγω της πανδημίας.

Μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι αναμένουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων φέτος και οι προσδοκίες αυτές σε συνδυασμό με τις εικασίες ότι μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, καθοδηγούν τις αλλαγές στην αγορά των ομολόγων.

imerisia.gr

error: Content is protected !!