Πώς θα αξιοποιηθούν τα ακίνητα του ΕΦΚΑ Πώς θα αξιοποιηθούν τα ακίνητα του ΕΦΚΑ
Στην αγορά ακινήτων αναμένεται να μπει και ο ΕΦΚΑ, καθώς το νέο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Φορέα Ασφάλισης που βρίσκεται ήδη σε δημόσια... Πώς θα αξιοποιηθούν τα ακίνητα του ΕΦΚΑ

Στην αγορά ακινήτων αναμένεται να μπει και ο ΕΦΚΑ, καθώς το νέο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Φορέα Ασφάλισης που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει  την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ, μέσω σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού με την επωνυμία ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ e-ΕΦΚΑ.

Ο στόχος της αξιοποίησης των ακινήτων είναι διπλός: Από τη μία πλευρά, ο ΕΦΚΑ αξιοποιώντας τα ακίνητα θα προσπαθήσει να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του σε ιδιόκτητα κτίρια. Με αυτό τον τρόπο  θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας καθώς δεν θα χρειάζεται να πληρώνει ενοίκια.

Πολλές από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αυτή τη στιγμή στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια. Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» ο φορέας πληρώνει 1.000.000 ευρώ μηνιαίως σε ενοίκια, που σημαίνει 12.000.000 το χρόνο.  Έτσι, η στέγαση όλων των υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτίρια του ΕΦΚΑ θα μείωνε τα λειτουργικά  έξοδα του Εθνικού Ασφαλιστικού  Φορέα. Για παράδειγμα, το κτίριο της Κουμουνδούρου αποτελεί ένα ακίνητο «θησαυρό» όπου εκεί θα μπορούσε να στεγαστεί όλος ο οργανισμός, αλλά παρόλα αυτά, παραμένει  αναξιοποίητο. 

 Από την άλλη πλευρά, η αξιοποίηση των ακινήτων και η ενοικίαση τους σε εταιρείες θα μπορούσε να φέρει νέα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μην εξαρτώνται μόνο από την κρατική χρηματοδότηση και από τις εισφορές των ασφαλισμένων. 

Η νέα εταιρεία ειδικού σκοπού που θα συσταθεί θα εκπονήσει αρχικά μελέτες για το βέλτιστο τρόπο που μπορούν να αξιοποιηθούν τα ακίνητα με στόχο και τα μέγιστα έσοδα. Ο Εθνικός  Φορέας Ασφάλισης διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, με τουλάχιστον το 20% των ακινήτων αυτών, παρότι μεγάλης αξίας, να μένουν τελείως αναξιοποίητα.

Μέσω της σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού θα μπορέσει να γίνει αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, ενώ θα γίνει διαχωρισμός των ακινήτων για ιδιόχρηση και για αξιοποίηση. Η εταιρεία θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει.

moneyreview.gr

error: Content is protected !!