Νέα φορολοταρία: Το «κόλπο» για να πάρεις από 1.000 έως 100.000 ευρώ Νέα φορολοταρία: Το «κόλπο» για να πάρεις από 1.000 έως 100.000 ευρώ
Νέα φορολοταρία: Πώς θα γίνονται οι κληρώσεις από τον Φεβρουάριο. Πολλαπλάσιες πιθανότητες για τρίτεκνους, πολύτεκνους. «Λίγα δίνεις – πολλά παίρνεις» θα μπορούσε να είναι το... Νέα φορολοταρία: Το «κόλπο» για να πάρεις από 1.000 έως 100.000 ευρώ

Νέα φορολοταρία: Πώς θα γίνονται οι κληρώσεις από τον Φεβρουάριο. Πολλαπλάσιες πιθανότητες για τρίτεκνους, πολύτεκνους.

«Λίγα δίνεις – πολλά παίρνεις» θα μπορούσε να είναι το σλόγκαν της νέου τύπου φορολοταρίας. Με δώρο 50.000 ευρώ στον 1ο νικητή ή και 100.000 ευρώ σε 12 νικητές, παίρνει νέα πνοή η διαδικασία συλλογής κλήρων μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Και όχι μόνο αυτό:

  • κάθε ευρώ δαπάνης με πλαστικό χρήμα (κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής) δίνει έναν λαχνό στον φορολογούμενο με ανώτατο μηνιαίο όριο δαπανών 10.000 ευρώ (=10.000 λαχνοί)
  • κάθε ευρώ δαπάνης με πλαστικό χρήμα δίνει 2 ή 3 ή 4 λαχνούς αντί για έναν, εάν το ποσό που καταναλώνεται μέσα στον μήνα αναφοράς υπερβαίνει το 30% ή 50% ή 70% του μηνιαίου εισοδήματος ( ως 1/12 του ετήσιου)
  • οι λαχνοί διπλασιάζονται για φορολογούμενους με χαμηλό ετήσιο εισόδημα (κάτω από 1.000 βάσει τελευταίου εκκαθαριστικού) αλλά και μη υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Έχουν έτσι πλέον κίνητρο για να κυνηγήσουν τα 50 ή 100 χιλιάδες ευρώ και για να πληρώνουν με κάρτες (εκδίδοντας και αποδείξεις) ακόμα και αυτοί που θα έμεναν αφορολόγητοι.
  • οι λαχνοί του κάθε συμμετέχοντα προσαυξάνονται κατά 50% και για κάθε προστατευόμενο τέκνο που έχει. Δηλαδή για πολύτεκνο με 4 παιδιά, οι λαχνοί ουσιαστικά τριπλασιάζονται

Αντιθέτως, δεν παίρνουν έξτρα λαχνούς όσοι δηλώνουν εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ τον χρόνο, αλλά μόνον έναν λαχνό για κάθε ευρώ χωρίς καμιά προσαύξηση.

Αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο για τις αποδείξεις Ιανουαρίου, οι κληρώσεις θα γίνονται ως εξής:

1. Κάθε μήνα, αντί να δίδονται 1 εκατ. ευρώ για 1.000 τυχερούς από 1.000 ευρώ, θα μοιράζονται 900.000 ευρώ σε 556 τυχερούς, ως εξής:

Σύμφωνα με την απόφαση κάθε μήνα, η φορολοταρία θα κληρώνει και μετά θα πληρώνει 556 τυχερούς λαχνούς ως εξής: 1 κερδίζει 50.000 ευρώ, 5 κερδίζουν 20.000 ευρώ, 50 κερδίζουν 5.000 ευρώ και 500 κερδίζουν από 1.000 ευρώ.

2. Μια φορά το χρόνο (δέκα μέρες πριν την πρωτοχρονιά) γίνεται μία «σούπερ» κλήρωση, όπου θα διανέμονται τα (100.000 ευρώ Χ 12 μήνες =) 1.200.000 ευρώ που εξοικονομήθηκαν συνολικά μέσα στη χρονιά, σε 12 υπερ-τυχερούς φορολογούμενους, που θα λαμβάνουν από 100.000 ευρώ έκαστος. Θα κληρώνονται επίσης και άλλοι λαχνοί για έπαθλο 1.000 ευρώ, από τυχόν αδιάθετο υπόλοιπο από προηγούμενες μηνιαίες κληρώσεις, του δωδεκαμήνου μεταξύ Σεπτεμβρίου – Αύγουστο κάθε έτους.

Για τη συμμετοχή σε κάθε ετήσια κλήρωση, θα λαμβάνονται υπόψη οι λαχνοί που συγκέντρωσε ο πολίτης συνολικά μέσα στο έτος. Ειδικά φέτος όμως, στην ετήσια κλήρωση θα μετάσχουν οι κλήροι μόνο 11 κληρώσεων, δηλ. των μηνών Φεβρουαρίου – Δεκεμβρίου.

Το έπαθλο είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ Δημοσίου ή τρίτου. Η ενημέρωση των νικητών θα γίνεται στον προσωπικό λογαριασμό τους και με μήνυμα στο e-mail που έχουν δηλώσει στην ΑΑΔΕ. Όσοι κερδίζουν αλλά δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ , εντός 3 μηνών από την κλήρωση χάνουν το έπαθλο.

Νέα φορολοταρία: Ποιοι αποκλείονται

Για άλλη μια φορά όμως αδικούνται και αποκλείονται από τα οικονομικά έπαθλα, ανήλικα εργαζόμενα ορφανά παιδιά, τα οποία κάνουν μεν δική τους δήλωση φόρου εισοδήματος και υποχρεώνονται δια νόμου να κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές (ή μπορεί και να έχουν στο όνομά τους μια επιχείρηση και να πληρώνουν φόρο για αυτήν πχ από κληρονομιά κλπ) αλλά στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι τους απαγορεύεται να συμμετέχουν ως ανήλικοι σε κληρώσεις και τυχερά παιχνίδια, αλλά και διότι ως ανήλικοι μπορεί να μη τους επιτρέπεται να κάνουν δικαιοπραξία για να εκδώσουν πιστωτική κάρτα –παρότι φυσικά οι πληρωμές μπορούν να γίνονται και με χρεωστική ή με έμβασμα.

Συγκεκριμένα στις κληρώσεις συμμετέχουν αυτόματα, με βάση τα στοιχεία που συλλέγει η φορολογική διοίκηση, μόνον τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ στην Ελλάδα και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • πραγματοποιούν συναλλαγές με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής,
  • έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το τελευταίο φορολογικό έτος για το οποίο έχει παρέλθει η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής, εφόσον είναι υπόχρεοι. Αποκλείονται έτσι όσοι αυτομάτως «ξεχνούν» να υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ζητήσουν να εξαιρεθούν έτσι από το πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων, ή να αποποιηθούν το έπαθλο που κέρδισαν σε συγκεκριμένη κλήρωση, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Φορολογικών Εφαρμογών της ΑΑΔΕ (dafe@aade.gr).

Νέα φορολοταρία: Το σχέδιο της κυβέρνησης για αγορά με κάρτες

Την ένταξη του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες κλάδοι που σήμερα εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μηχανημάτων POS αλλά και ταμειακών μηχανών θα εκδίδουν αποδείξεις, ενώ θα δέχονται και κάρτες.

Η επέκταση των POS σε όλους τους κλάδους της οικονομίας θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και αφού προηγουμένως τεθεί σε ισχύ το σχέδιο της φορολογικής διοίκησης που προβλέπει την έναρξη των ηλεκτρονικών βιβλίων (my data) από την 1η Ιουλίου και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα POS.

Υποχρεωτικά, λοιπόν, θα διαθέτουν μηχανήματα POS τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα ταξί, τα περίπτερα και άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι το προσεχές διάστημα θα ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων αλλά και την αύξηση των συναλλαγών μέσω «πλαστικού» χρήματος, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ελέγχονται καλύτερα οι επιχειρήσεις.

Το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι, παρά τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας, η κυβέρνηση πρέπει να κεφαλαιοποιήσει τη σχέση που ανέπτυξαν οι πολίτες με τις κάρτες τους, ισχυροποιώντας τα κίνητρα.

Επί της ουσίας, με την επανεκκίνηση της οικονομίας η κυβέρνηση σχεδιάζει και κίνητρα προκειμένου οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις κυρίως από κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνει:

1. Υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε δεκάδες επαγγέλματα που σήμερα εξαιρούνται.

2. Σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Aυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS). Και αυτό καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.

Όπως τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, ένας από τους βασικούς πυλώνες του μεταρρυθμιστικού σχεδίου είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την αντικατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ταμειακών μηχανών που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις τις οποίες εκδίδουν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις.

Ο στόχος διττός, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών. Αφενός η ηλεκτρονική διασύνδεση των λογιστηρίων επιχειρήσεων με την εφορία, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για αποτελεσματικότερες διασταυρώσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αφετέρου η καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, που θα γλιτώσουν από μια απίστευτη γραφειοκρατία.

3. Νέου τύπου ταμειακές μηχανές. Η προμήθεια των νέων ταμειακών μηχανών, οι οποίες θα συνδεθούν σε πραγματικό χρόνο με το Taxis, είναι ένα από τα πρώτα έργα του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα προχρηματοδοτηθούν με εθνικούς πόρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχετικός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί άμεσα.

4. Διασταυρώσεις στις επιχειρήσεις με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στη φορολογική τους δήλωση και τις συναλλαγές που προκύπτουν από τα POS.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, δεκάδες κλάδοι που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών και οι οποίοι διαχρονικά βρίσκονται ψηλά στις λίστες της φοροδιαφυγής αποφεύγουν τις συναλλαγές με κάρτες.

Ενώ οι υπηρεσίες είχαν 59,7% μερίδιο στην ιδιωτική κατανάλωση το 2019, στην αξία των πληρωμών με κάρτα το μερίδιό τους περιορίζεται σε 31,3%. Ιδιαίτερα περιορισμένη είναι η διείσδυση της χρήσης καρτών στην εκπαίδευση, στις επαγγελματικές υπηρεσίες και στις επισκευές, ενώ, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε, υπάρχει περιθώριο για σημαντική περαιτέρω αύξηση της χρήσης καρτών στην εστίαση.

Στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκονται:

– Εκπαίδευση

– Ψυχαγωγία

– Υπηρεσίες υγείας

– Συνεργεία αυτοκινήτων

– Επισκευές ακινήτων

– Κομμωτήρια

– Ταξιδιωτικές υπηρεσίες

– Μικρά καταστήματα τροφίμων

Για τις αποδείξεις που θα λαμβάνονται από τις παραπάνω υπηρεσίες ο φορολογούμενος θα λαμβάνει ποσοστιαία έκπτωση στον φόρο που θα προκύπτει μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

xristika.gr

error: Content is protected !!