Χαμηλό βαρομετρικό στις αγορές – Απώλειες σε μετοχές και ομόλογα -10% το φυσικό αέριο Χαμηλό βαρομετρικό στις αγορές – Απώλειες σε μετοχές και ομόλογα -10% το φυσικό αέριο
Αναταραχή επικρατεί στις αγορές ενόψει αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων κι ενώ οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας συντηρούν την αβεβαιότητα. Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών... Χαμηλό βαρομετρικό στις αγορές – Απώλειες σε μετοχές και ομόλογα -10% το φυσικό αέριο

Αναταραχή επικρατεί στις αγορές ενόψει αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων κι ενώ οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας συντηρούν την αβεβαιότητα. Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων εκτοξεύονται στα υψηλά διετίας, οι χρηματιστηριακοί δείκτες  στις δυο πλευρές του Ατλαντικού υποχωρούν (DAX -1%, Dow Jones -1,5%), οι τιμές του αργού πετρελαίου σημειώνουν ρεκόρ επταετίας, ενώ συνεχίζεται η ραγδαία αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, που υποχώρησε σήμερα κατά 10% στην ευρωπαϊκή αγορά (στα 78,25 ευρώ).

Οι εξελίξεις είναι αντιφατικές και δείχνουν ότι οι αγορές αντιδρούν σπασμωδικά, χωρίς ψύχραιμη αποτίμηση των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται.

Τα “απόνερα” της αναταραχής φθάνουν και στο ΧΑ, που παίρνει κατηφορικό δρόμο, μετά από τρεις εβδομάδες ανόδου.

Τα μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη που απέφερε η άνοδος των τραπεζικών μετοχών κατά 14%  και του ΓΔ κατά 7% στις δύο πρώτες εβδομάδες του έτους, γίνονται τώρα ισχυρό κίνητρο για ρευστοποιήσεις, που πιέζουν χαμηλότερα μετοχές και δείκτες. Παράλληλα όμως παραμένει ισχυρό το αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς το “γύρισμα” της αγοράς δημιουργεί ευκαιρίες τοποθετήσεων

Το κλίμα στο ΧΑ επιβαρύνεται και από τις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων: Εν αναμονή νέας εξόδου της χώρας τις αγορές με έκδοση 10ετών ομολόγων, οι αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων σημείωσαν σήμερα ρεκόρ 12μήνου (οι τιμές υποχώρησαν αντιστοίχως). Στο 1,65% πήγε η απόδοση του 10ετούς, σε 0,79% του 5ετούς.

Μετοχές και δείκτες

 Στο ΧΑ  η διορθωτική κίνηση θεωρείται φυσιολογική και ήταν αναμενόμενη μετά την καταγραφή υψηλών επταετίας. Παρά το κόκκινο ταμπλό, αναλυτές εκτιμούν ότι ότι η αγορά έχει περιθώρια αντίδρασης.

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, σημειώνονταςι χαμηλό -1,42% στις 942,66 μονάδες και υψηλό -0,32% στις 953,22. Τερμάτισε στις 944,64 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,22%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 1,38%, κλείνοντας στις 2.280,73μονάδες. Απώλειες -1,52% κατέγραψε  ο FT40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -0,08% μέχρι -1,88% και τερμάτισε με απώλειες 1,45%. Με θετικό πρόσημο η Attica Βank (+2,1%) και η Τρ. Ελλάδος (+0,4%). Στο κόκκινο Alpha -2,3%, Πειραιώς -2,1%, Eurobank -1%, Εθνική -0,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΕλβάλΧαλκόρ +2,8%, ΕΥΔΑΠ +2%, ΟΛΠ +0,8%, Σαράντης +0,6%, ΕΛΠΕ +0,3%. Με απώλειες Jumbo -2,7%, Ελλάκτωρ -2,2%, ΟΠΑΠ και Lamda -2%, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,7%.

sofokleousin.gr

error: Content is protected !!