Ένα εργαλείο επικοινωνίας για άτομα με προβλήματα ομιλίας Ένα εργαλείο επικοινωνίας για άτομα με προβλήματα ομιλίας
Για εκατομμύρια ανθρώπους, η ικανότητα ομιλίας και κατανόησης μπορεί να είναι δύσκολη λόγω καταστάσεων που μπορούν να επηρεάσουν την ομιλία, όπως κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο,... Ένα εργαλείο επικοινωνίας για άτομα με προβλήματα ομιλίας

Για εκατομμύρια ανθρώπους, η ικανότητα ομιλίας και κατανόησης μπορεί να είναι δύσκολη λόγω καταστάσεων που μπορούν να επηρεάσουν την ομιλία, όπως κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, ALS (Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), Εγκεφαλική Παράλυση, τραυματική εγκεφαλική βλάβη ή νόσος του Πάρκινσον. Πρόσφατα η Google ξεκίνησε το Project Relate, μια νέα εφαρμογή Android που στοχεύει να βοηθήσει τα άτομα με προβλήματα ομιλίας να επικοινωνούν πιο εύκολα με άλλους και να αλληλεπιδρούν με τον Βοηθό Google. Έτσι λοιπόν, καλεί το κόσμο να αρχίσει να κάνει δοκιμές. 

Οι μηχανές αναγνώρισης ομιλίας χρειάζονται πολλή ηχογραφημένη ομιλία για να μάθουν πώς να την ερμηνεύουν σωστά και τα δεδομένα είναι προκατειλημμένα υπέρ κοινών μοτίβων ομιλίας. Οι τόνοι για παράδειγμα δεν εκπροσωπούνται τόσο καλά σε αυτά τα σύνολα δεδομένων, επομένως δεν είναι κατανοητές οι λέξεις και έτσι στα άτομα με προβλήματα ομιλίας, τους είναι πρακτικά αδύνατο να χρησιμοποιούν κοινές συσκευές που τροφοδοτούνται με φωνή. 

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι βελτιώσεις στη βασική τεχνολογία βελτιώνουν την κατανόηση της τονισμένης γλώσσας, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για τη συλλογή και ανάλυση των εξαιρετικά εξατομικευμένων μοτίβων ομιλίας των ατόμων με αναπηρίες. Κάθε φωνή είναι διαφορετική, αλλά ασυνήθιστα και μοναδικά μοτίβα όπως αυτά που προκύπτουν από εγκεφαλικό ή τραυματισμό μπορεί να είναι δύσκολο για ένα σύστημα μηχανικής μάθησης να τα κατανοήσει αξιόπιστα.

Το Project Relate είναι μια συνέχεια της πολυετούς έρευνας τόσο από την ομάδα Ομιλίας όσο και από την Έρευνα της Google, η οποία κατέστη δυνατή με πάνω από ένα εκατομμύριο δείγματα ομιλίας εθελοντών που καταγράφηκαν από συμμετέχοντες στην ερευνητική τους προσπάθεια. Αυτό χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση αυτού που θα μπορούσε να ονομαστεί βασικό επίπεδο νοημοσύνης για την τεχνητή νοημοσύνη αναγνώρισης ομιλίας. Αλλά όπως κάθε άλλο σύστημα της γλώσσας του προγραμματισμού, όσο περισσότερα δεδομένα – και όσο πιο συγκεκριμένα είναι αυτά τα δεδομένα για την ατομική περίπτωση χρήσης – τόσο το καλύτερο. Τώρα αναζητούν αγγλόφωνους δοκιμαστές στην Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να δοκιμάσουν την εφαρμογή και να παρέχουν σχόλια για να βοηθήσουν στη βελτίωση της εφαρμογής.

Πως λειτουργεί η εφαρμογή; 

Ως δοκιμαστής του Project Relate, θα σας ζητηθεί να καταγράψετε ένα σύνολο φράσεων. Η εφαρμογή θα χρησιμοποιήσει αυτές τις φράσεις για να μάθει αυτόματα πώς να κατανοείτε καλύτερα τα μοτίβα ομιλίας σας και να σας παρέχει πρόσβαση στις τρεις κύριες λειτουργίες της εφαρμογής.

  1. Ακρόαση: Μέσω της λειτουργίας Ακρόαση, η εφαρμογή Relate μετατρέπει την ομιλία σας σε κείμενο σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε κείμενο σε άλλες εφαρμογές ή να αφήσετε τους χρήστες να διαβάσουν αυτό που θέλετε να τους πείτε.
  2. Επανάληψη: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Επανάληψη για να επαναλάβετε αυτό που είπατε χρησιμοποιώντας μια καθαρή, συνθετική φωνή. Αυτό ίσως να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο ή ακόμα και όταν θέλετε να εκφωνήσετε μια εντολή στη συσκευή οικιακού βοηθού σας.
  3. Βοηθός: Μιλήστε απευθείας στον Βοηθό Google μέσα από την εφαρμογή Relate, ώστε να μπορείτε να αναλαμβάνετε διάφορες εργασίες, όπως να ανάβετε τα φώτα ή να παίζετε ένα τραγούδι, με ευκολία. 

Κατά τη δημιουργία της εφαρμογής, υπήρξε στενή συνεργασία με πολλά άτομα με προβλήματα ομιλίας, συμπεριλαμβανομένης της Aubrie Lee, υπεύθυνης επωνυμίας στην Google, της οποίας η ομιλία επηρεάζεται από μυϊκή δυστροφία. Η Aubrie ανέφερε: ”Έχω συνηθίσει το βλέμμα στα πρόσωπα των ανθρώπων όταν δεν μπορούν να καταλάβουν τι έχω πει. Το Project Relate μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα βλέμμα σύγχυσης και ένα φιλικό γέλιο αναγνώρισης”.

Αν και ακόμα είναι σε δοκιμαστικό επίπεδο η εφαρμογή, είναι ένα καλό βήμα για την βοήθεια ατόμων με προβλήματα ομιλίας και κατανόησης. 

csii.gr

error: Content is protected !!