Τέλος οι επισκέψεις στην Εφορία για όσους κληρονομούν ακίνητα Τέλος οι επισκέψεις στην Εφορία για όσους κληρονομούν ακίνητα
Τέλος στις επισκέψεις στην Εφορία για όσους κληρονομούν ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία όπως χρηματικά ποσά και αυτοκίνητα ετοιμάζεται να βάλει η ΑΑΔΕ. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων... Τέλος οι επισκέψεις στην Εφορία για όσους κληρονομούν ακίνητα

Τέλος στις επισκέψεις στην Εφορία για όσους κληρονομούν ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία όπως χρηματικά ποσά και αυτοκίνητα ετοιμάζεται να βάλει η ΑΑΔΕ. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων γονικών παροχών και δωρεών για συγκεκριμένες περιπτώσεις, η ΑΑΔΕ «στήνει» στην ηλεκτρονική εφαρμογή και για τις δηλώσεις του φόρου κληρονομιάς.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, από τον Απρίλιο οι δηλώσεις αυτές θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty από το γραφείο του συμβολαιογράφου ενώ μέχρι τον Μάρτιο  η ΑΑΔΕ θα έχει εντάξει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όλες τις δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών οι οποίες σήμερα υποβάλλονται χειρόγραφα στις Εφορίες.about:blank

Σημειώνεται ότι για τις κληρονομιές δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ που ισχύει για γονικές παροχές και δωρεές προς του συγγενείς της Α΄ κατηγορίας ενώ από φέτος πολλοί φορολογούμενοι που κληρονομούν ακίνητα, θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο καθώς από την Πρωτοχρονιά έχουν ενεργοποιηθεί οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες σε περισσότερες από 7.000 περιοχές – ζώνες είναι αυξημένες. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις που φθάνουν ακόμη και 250% εντοπίζονται στις περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων. 

Η κληρονομιά μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ είναι αφορολόγητη. Από τις 150.000 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται κλίμακα φορολόγησης, που προβλέπει φόρο 1% από τις 150.000 και μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ, από το ποσό των 300.000 ευρώ και μέχρι τις 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 5%, ενώ για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 10%. Ισχύει δε, ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (μετά από 5 έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του. Ειδικά για την πρώτη κατοικία, η κληρονομιά είναι αφορολόγητη μέχρι 200.000 ευρώ αν αποκτάται από άγαμο και 250.000 ευρώ για το ζευγάρι όριο που αυξάνεται ανάλογα με τα παιδιά που έχει ο φορολογούμενος.

Ηλεκτρονικές όλες οι δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών

Εντός του Μαρτίου αναμένεται να περάσουν στη ψηφιακή εποχή όλες οι δηλώσεις φόρου γονικών παροχών και δωρεών οι οποίες υποβάλλονται σήμερα χειρόγραφα στις ΔΟΥ.about:blank

Πιο συγκεκριμένα ηλεκτρονικές γίνονται:

– Δηλώσεις που αφορούν οποιαδήποτε περίπτωση επιβολής φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής για κτήση ακινήτων ή κινητών, αξιών, χρηματικών ποσών κ.λπ., για τις οποίες συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.

– Εκπρόθεσμες ή τροποποιητικές δηλώσεις.

– Δηλώσεις με αίτημα αναβολής φορολογίας.

– Δηλώσεις που υποβάλλονται για τη σύνταξη συμβολαίου δωρεάς αιτία θανάτου καθώς και για τη διόρθωση ή επανάληψη συμβολαίου.

– Δηλώσεις που αφορούν ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος.

– Δηλώσεις με αντικείμενο κινητά κάθε είδους ή μετρητά, για τα οποία ο φορολογούμενος παρέχει ασφάλεια ή εγγυητική επιστολή τράπεζας, προκειμένου να βεβαιωθεί ο φόρος σε δόσεις.

– Δηλώσεις με αντικείμενο χρηματικά ποσά προς τους δικαιούχους της Β’ και Γ’ κατηγορίας.

– Δηλώσεις με αντικείμενο χρηματικά ποσά προς δικαιούχους της Α’ κατηγορίας, όταν ο φόρος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή 10%.

– Δηλώσεις δωρεάς ακινήτου σε εκτέλεση προσυμφώνου με αυτοσύμβαση.

– Δηλώσεις που υποβάλλονται μονομερώς από το δωρεοδόχο.

– Δηλώσεις δωρεάς επικαρπίας, η οποία περιέρχεται στον ψιλό κύριο που έχει ήδη υπαχθεί σε φόρο για την ψιλή κυριότητα και αποκτά και την επικαρπία, για την οποία υπόκειται σε φόρο για τα υπόλοιπα δέκατα της αξίας της πλήρους κυριότητας.

insider.gr

error: Content is protected !!