Οι δηλώσεις Πάουελ οδηγούν σε άνοδο των αποδόσεων – Αύξηση και των CDS Οι δηλώσεις Πάουελ οδηγούν σε άνοδο των αποδόσεων – Αύξηση και των CDS
Η προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων έχει αντίκτυπο στις αποδόσεις των κρατικών  ομολόγων της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα των ελληνικών, με την απόδοση των 10ετών... Οι δηλώσεις Πάουελ οδηγούν σε άνοδο των αποδόσεων – Αύξηση και των CDS

Η προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων έχει αντίκτυπο στις αποδόσεις των κρατικών  ομολόγων της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα των ελληνικών, με την απόδοση των 10ετών να έχει αυξηθεί πάνω από το 1,8%

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται καθώς ο πρόεδρος της Fed επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι τα επιτόκιά της θα αυξηθούν τον Μάρτιο και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις μέσα στο 2022.

Η προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων έχει αντίκτυπο στις αποδόσεις των κρατικών  ομολόγων της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα των ελληνικών.

Στο 1,83% η απόδοση των ελληνικών 10ετών

Πριν ακόμη υπάρξει η ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση της Fed την περασμένη Τετάρτη, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης την ίδια ημέρα και κινείται πλέον πάνω από το 1,8%, ενώ σε σχέση με ένα χρόνο πριν ήταν αυξημένη 1,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters έχει αυξηθεί και το κόστος ασφάλισης (CDS) από τον κίνδυνο των ομολόγων με τις μεγαλύτερες αποδόσεις στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η Fed επιβεβαίωσε επίσης ότι θα τερματίσει τον Μάρτιο το πρόγραμμα αγορών ομολόγων και ότι μετά την αύξηση των επιτοκίων θα ακολουθήσει η μείωση του ισολογισμού της, με τον Πάουελ να κάνει λόγο για συνεχή μάχη κατά του πληθωρισμού, ο οποίος έφθασε το 7% στις ΗΠΑ.

Ο Πάουελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυξήσεων των επιτοκίων και στις επόμενες, μετά τον Μάρτιο, έξι συνεδριάσεις της Fed για τη νομισματική πολιτική. Είπε, επίσης, ότι ο ρυθμός των αυξήσεων δεν έχει προκαθορισθεί, γιατί χρειάζεται να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία.

Και πέμπτη αύξηση των επιτοκίων της Fed φέτος βλέπουν οι επενδυτές

Η βεβαιότητα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed ώθησε τους επενδυτές να θεωρούν πιθανή και μία πέμπτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων φέτος, ενώ πριν από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας προεξοφλούσαν συνολικά τέσσερις αυξήσεις της τάξης των 25 μ.β. η κάθε μία ή συνολικά μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Αντίστοιχα, για την Ευρωζώνη οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων από 10 μ.β. η κάθε μία έως το τέλος του έτους, παρά τις συνεχείς δηλώσεις της Λαγκάρντ και άλλων αξιωματούχων της ΕΚΤ ότι είναι απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης είναι αυξημένες πάνω από μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τα περυσινά ακραία χαμηλά επίπεδα. 

imerisia.gr

error: Content is protected !!