ΤΑΙΠΕΔ: Τρέχει είκοσι έργα άνω των 2,5 δισ. ευρώ ΤΑΙΠΕΔ: Τρέχει είκοσι έργα άνω των 2,5 δισ. ευρώ
Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να εκχωρηθεί στη μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ, γνωστή και ως Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility –... ΤΑΙΠΕΔ: Τρέχει είκοσι έργα άνω των 2,5 δισ. ευρώ

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να εκχωρηθεί στη μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ, γνωστή και ως Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF), η ωρίμανση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα και ειδικότερα στις 3 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για τον διαγωνισμό τεχνικών συμβούλων που θα προσλάβει η PPF, το management της οποίας έχει αναλάβει ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης, προκειμένου να προχωρήσει στην προετοιμασία των διαγωνισμών που του ανατίθενται από την κυβερνητική επιτροπή συμβάσεων στρατηγικής σημασίας.

Η συγκεκριμένη μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη αναλάβει 19 έργα προϋπολογισμού 2,5 δισεκατομμυρίων, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση αναμένεται να αναθέσει στην PPF και την ωρίμανση του διαγωνισμού για το αεροδρόμιο στην Κρήτη. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο αξιοποίησης της έκτασης του σημερινού αεροδρομίου. Αναλυτικότερα, με την ολοκλήρωση τα επόμενα χρόνια του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, που έχουν αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ινδική GMR Airports, η παραθαλάσσια έκταση του σημερινού αεροδρομίου, που βρίσκεται σε προνομιακό χώρο πλησίον του Ηρακλείου, θα βγει σε διαγωνισμό παραχώρησης για την αξιοποίησή της πιθανότατα με ώριμο master plan και ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) που θα εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα, προκειμένου να μη χαθεί χρόνος, όπως κατεξοχήν έγινε στην περίπτωση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, που περίμενε επί 20 χρόνια αναξιοποίητο.

taiped-trechei-eikosi-erga-ano-ton-2-5-dis-eyro0

 Ο χαρακτήρας της ανάπτυξης στο «Νίκος Καζαντζάκης» μένει να αποσαφηνιστεί μετά και τις εισηγήσεις των συμβούλων της PPF που θα αναλάβουν ρόλο στην ωρίμανση, αλλά βεβαίως και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Ωστόσο, αναμένεται ευρέως να προβλέπει σύνθετες χρήσεις τουριστικής και ψυχαγωγικής εκμετάλλευσης σε συνδυασμό με εμπορικούς χώρους, οικιστική ανάπτυξη, αλλά και κοινωφελείς χώρους πρασίνου.

Η PPF, σύμφωνα με το άρθρο 5Β του ν. 3986/2011, δημιουργήθηκε για την επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και της διαδικασίας ωρίμανσης και υλοποίησης των συμβάσεων στρατηγικής σημασίας του ν. 4799/2021. Στο πλαίσιο αυτό, θα προσλάβει έως τα μέσα Φεβρουαρίου δύο συμβούλους για την τεχνική υποστήριξη (ωρίμανση, διενέργεια διαγωνισμού και παρακολούθηση της εκτέλεσης της σύμβασης). Τα περισσότερα από τα έργα που έχουν ήδη ανατεθεί στο Ταμείο θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Οι λεπτομέρειες των επιμέρους έργων αποκαλύπτουν το εύρος και τη σημασία του εν λόγω προγράμματος. Ετσι, η «Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» στοχεύει στην αναβάθμιση της υποδομής και του ιατρικού εξοπλισμού των Κέντρων Υγείας, στην αναδιάρθρωση της δομής τους και στην επανεκπαίδευση του προσωπικού τους. Αλλο έργο είναι «οι ανακαινίσεις και ο εκσυγχρονισμός νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα», με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό των υλικοτεχνικών υποδομών όλων των νοσοκομείων με ανακαίνιση κτιρίων και προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, πιθανότατα με ΣΔΙΤ. Η υλοποίηση των υποέργων έχει ξεκινήσει και το σύνολο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.

Ενδεικτικά αναφέρεται επίσης το έργο «Αναβάθμιση υποδομών απονομής της δικαιοσύνης και κατασκευή κτιρίου πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών». Αφορά το μέγαρο στην οδό Ριανκούρ, που στεγάζει τα διοικητικά δικαστήρια και τη Γενική Επιτροπεία των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων.

Ακόμη, έως τα μέσα του 2024 προβλέπεται να ολοκληρωθεί η επισκευή, συντήρηση και βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης του ολυμπιακού συγκροτήματος ΟΑΚΑ, προκειμένου μεταξύ άλλων να δημιουργηθούν νέα κέντρα εσόδων.

Αλλο έργο είναι η «Δημιουργία – επέκταση – αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών κέντρων εποπτείας ΓΓΕΚ», που προβλέπει την αναβάθμιση 12 ερευνητικών κέντρων και 2 επιστημονικών και τεχνολογικών πάρκων. Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος έργο, τη διαγωνιστική διαδικασία του οποίου έχει αναλάβει η PPF, είναι η «Αθηναϊκή Ριβιέρα», που αφορά την ενοποίηση της αστικής και φυσικής ακτογραμμής του νομού Αττικής, η οποία εκτείνεται από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι το ακρωτήριο του Σουνίου.

Από την PPF θα «τρέξουν» επίσης τα έργα «Δράσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», «Τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων», «Ενίσχυση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας», «Καταπολέμηση παρεμπορίου και προστασία πνευματικών δικαιωμάτων», «Αναβάθμιση του τομέα των δημόσιων συμβάσεων» και «ΤΗORAX – Εξελίξιμο ολιστικό υβριδικό επιχειρησιακό αυτόνομο σύστημα (άμυνα, ασφάλεια, πολιτική προστασία)», που έχει στόχο την ανάπτυξη συστήματος που θα συνδυάζει κάθε είδους πληροφορίες για την παρακολούθηση και προληπτική προειδοποίηση σχετικά με πιθανές φυσικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων πυρκαγιών, καταιγίδων, ξηρασιών και πλημμυρών.

moneyreview.gr

error: Content is protected !!