Ενεργειακά τιμολόγια: Ποια θα είναι η επιδότηση για τον Φεβρουάριο Ενεργειακά τιμολόγια: Ποια θα είναι η επιδότηση για τον Φεβρουάριο
Θα δώσουμε επιδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τον Φεβρουάριο τόνισε το πρωί στον Αντ1, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας. Ερωτηθείς για το ύψος της επιδότησης... Ενεργειακά τιμολόγια: Ποια θα είναι η επιδότηση για τον Φεβρουάριο

Θα δώσουμε επιδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τον Φεβρουάριο τόνισε το πρωί στον Αντ1, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας. Ερωτηθείς για το ύψος της επιδότησης ο υπουργός τόνισε: «Σε δύο μέρες κλείνει ο μήνας και θα δούμε ποια είναι η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε μία επιδότηση που θα απορροφά για τα νοικοκυριά και τις κύριες κατοικίες περίπου το 70% της αύξησης του κόστους, για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες συνεχίζεται ο ίδιος μηχανισμός, ενώ για τις επιχειρήσεις μέσω της επιδότησης θα απορροφάται το 50% της αύξησης του κόστους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σκρέκας ερωτηθείς για πόσο θα συνεχιστεί η επιδότηση της ενέργειας απάντησε ότι «για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση, η οποία μας ανησυχεί λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία. Ένα απευκταίο έντονο συμβάν εκεί, θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη και του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Άρα, για όσο διαρκεί αυτή η κρίση εμείς θα στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

«Αποκαταστάθηκαν οι βλάβες της κακοκαιρίας» – «Δοκιμάστηκε ο ΔΕΔΔΗΕ»

Αναφορικά με την πρόσφατη κακοκαιρία ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι για άλλη μια φορά δοκιμάστηκε ο ΔΕΔΔΗΕ για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που άφησε πίσω της η σφοδρότατη κακοκαιρία. Φυσικά δεν μπορεί να πει κανείς ότι όλα έχουν γίνει τέλεια όταν υπάρχουν νοικοκυριά που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα για τουλάχιστον 2 εικοσιτετράωρα. Μέχρι χθες το βράδυ οι βλάβες που είχαν καταγραφεί είχαν επιδιορθωθεί, στο Πάτημα Χαλανδρίου χθες βράδυ αποκαταστάθηκαν και οι τελευταίες παροχές που ήταν βέβαια μεμονωμένες.

Επενδύσεις υπογειοποίησης εναέριων καλωδίων 

Ο υπουργός τόνισε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ προσπαθεί και βελτιώνει την αποτελεσματικότητά του χρόνο με τον χρόνο αλλά καθώς η κλιματική αλλαγή θα έχει όλο και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα εκείνο το οποίο θα πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα και ήδη έχει ξεκινήσει είναι τα σοβαρά έργα υποδομής στην αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου, στην υπογειοποίηση εναέριων καλωδίων προκειμένου να μην αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο τέτοια προβλήματα.

Έχουμε ξεκινήσει ένα σοβαρό επενδυτικό πρόγραμμα για την υπογειοποίηση εναέριων καλωδίων, στην Αττική το 2021 έχουν ξεκινήσει έργα 300χλμ, 1.000 χιλ έχει ξεκινήσει δημοπράτηση το 2022 και 1.500 το 2023. Αυτά ολοκληρώνονται μέσα στη χρονιά.

Εξετάζονται αποζημιώσεις για όσους έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις ο υπουργός είπε ότι ήδη για τις συσκευές που έχουν καταστραφεί λειτουργεί ψηφιακή πλατφόρμα ή οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση σε ένα κατάστημα του ΔΕΔΔΗΕ για να γίνει αποκατάσταση ή αντικατάσταση. Και πέρα αυτού θα δούμε πως μπορούμε να στηρίξουμε αυτούς που έμειναν χωρίς ρεύμα. Απέφυγε ωστόσο να προσδιορίσει συγκεκριμένο ποσό ή δικαιούχους λέγοντας πως είναι νωρίς για κάτι τέτοιο. «Ένα νοικοκυριό που έχει μείνει πάνω από μία μέρα χωρίς ρεύμα λογικά θα πρέπει να αποζημιωθεί» τόνισε ο κ. Σκρέκας προσθέτοντας ότι η αποζημίωση δεν μπορεί να καλύψει συνολικά την ταλαιπωρία των πολιτών αλλά θα είναι ένα δείγμα ότι ο ΔΕΔΔΗΕ συμπαραστέκεται.

Εντολή για εγκατάσταση 4 εκ. έξυπνων μετρητών

Αναφορικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας τυποποιημένου μηχανισμού για τέτοιες περιπτώσεις, ο υπουργός δήλωσε ότι ήδη η ΡΑΕ έχει αρχίσει να μελετά συστήματα άλλων χωρών και στο δικό μας πλαίσιο προβλέπεται  εφόσον κάποιος μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση με υπαιτιότητα του ΔΕΔΔΗΕ. Βέβαια όταν υπάρχουν θεομηνίες το θέμα περιπλέκεται σε ό,τι αφορά την αποζημίωση αλλά στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες έχουμε το εξής πρόβλημα: Δεν έχουμε έξυπνους μετρητές και δεν γνωρίζει ο διαχειριστής ποιο ακριβώς σπίτι έχει μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση. Γι’ αυτό γίνεται γρηγορότερα η αποκατάσταση σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, γιατί έχουν έξυπνους μετρητές και γνωρίζουν που υπάρχει βλάβη. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει δώσει εντολή για εγκατάσταση 4 εκ. έξυπνων μετρητών τα επόμενα χρόνια για να δώσουμε μια οριστική λύση στο πρόβλημα.Επί μία δεκαετία δεν έχουν γίνει σοβαρές επενδύσεις, επί μία πενταετία δεν έχει γίνει τίποτα, παραλάβαμε τον ΔΕΔΔΗΕ χωρίς στύλους. Το 2018 ο ΔΕΔΔΗΕ αγόρασε 18.000 στύλους και πάνω από 70.000 το 2021.

Για τις αποζημιώσεις της Μήδειας, ο υπουργός είπε ότι ό,τι είχε προϋπολογιστεί δόθηκε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και ταλαιπωρία λόγω της δυσκολίας να προσδιοριστεί ποιος δεν είχε ρεύμα.

Εξοικονομώ: Και κοινωνικά κριτήρια και επιλαχόντες – Να σπεύσουν οι ενδιαφερόμενοι

Για το νέο Εξοικονομώ κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν αιτήσεις έως 15/2. Πρόσθεσε ότι έχουν αυξηθεί κατά τρεις φορές οι αιτήσεις νοικοκυριών με πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια. επανέλαβε ότι υπάρχουν και κοινωνικά κριτήρια, ενώ εκτός από τους δικαιούχους υπάρχουν και οι επιλαχόντες και εκτίμησε ότι δυνητικά όσοι καταθέσουν αίτηση μέχρι 15/2 θα μπορέσουν πιθανότατα να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην επιδότηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τόνισε ότι αυτή θα αυξηθεί κατά 30% .

sofokleousin.gr

error: Content is protected !!