Τριπλό φορο-μπόνους για ηλεκτρονικές συναλλαγές Τριπλό φορο-μπόνους για ηλεκτρονικές συναλλαγές
Με στόχο την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών οι οποίες εκτιμάται ότι φέτος θα ξεπεράσουν τα  50 δισ. ευρώ το οικονομικό επιτελείο ενεργοποιεί νέα φορολογικά κίνητρα προκειμένου να... Τριπλό φορο-μπόνους για ηλεκτρονικές συναλλαγές

Με στόχο την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών οι οποίες εκτιμάται ότι φέτος θα ξεπεράσουν τα  50 δισ. ευρώ το οικονομικό επιτελείο ενεργοποιεί νέα φορολογικά κίνητρα προκειμένου να πείσει τους φορολογούμενους να χρησιμοποιούν σε κάθε συναλλαγή τους το ηλεκτρονικό χρήμα.

Έτσι, μετά την νέα φορολοτοραρία η οποία από τον επόμενο μήνα θα μοιράζει έως 50.000 ευρώ σε 556  τυχερούς φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί από την ερχόμενη εβδομάδα δυο έξτρα φορο-μπόνους για όσους ζητούν και παίρνουν στις συναλλαγές τους e-αποδείξεις.

Με τις νέες ρυθμίσεις:  

1.      Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα δίνουν στους φορολογούμενους έκπτωση φόρου που μπορεί να φθάσει έως και τα 2.200 ευρώ.

2.      Τα έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν εις διπλούν για την κάλυψη του30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος των φορολογούμενων με ηλεκτρονικές δαπάνες.about:blank

Η υπουργική απόφαση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργική απόφαση που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο των ηλεκτρονικών αποδείξεων έχει υπογραφεί και βρίσκεται στο δρόμο προς το Εθνικό Τυπογραφείο. Μέχρι την τελευταία στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών  έσβηναν – έγραφαν τη λίστα με τα επαγγέλματα που δίνουν έξτρα έκπτωση στους φορολογούμενους που χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους ηλεκτρονικό χρήμα. Επαγγέλματα που δεν υπήρχαν στη λίστα και βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη της φοροδιαφυγής προστέθηκαν στο παρά πέντε. Ο κατάλογος έκλεισε και όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών οι φορολογούμενοι θα έχουν ένα καλό κίνητρο για να ζητούν και να παίρνουν e-αποδείξεις από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες.

Στον κατάλογο των επαγγελματικών κλάδων που οι ηλεκτρονικές αποδείξεις θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου στους φορολογούμενους θα  περιλαμβάνονται:  δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί,  γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού. 

Με την ενεργοποίηση του μέτρου οι φορολογούμενοι  που θα ζητούν και θα παίρνουν αποδείξεις από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από  30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

e-αποδείξεις που μετρούν διπλά

Την ίδια ώρα, τα έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν εις διπλούν για την κάλυψη του30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες. Για παράδειγμα μια αμοιβή 100 ευρώ για ιατρική επίσκεψη εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας θα μετρά ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος. Με το μέτρο αυτό οι φορολογούμενοι διευκολύνονται στην κάλυψη του 30% του εισοδήματος τους με δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα και θα μπορούν να αποφύγουν το πέναλτι φόρου 22% στην περίπτωση που δεν θα μπορούν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων.

insider.gr

error: Content is protected !!