Εντοπίστηκε το λογισμικό Pegasus σε τηλέφωνα διπλωματών Εντοπίστηκε το λογισμικό Pegasus σε τηλέφωνα διπλωματών
Το λογισμικό της ισραηλινής εταιρείας φέρεται να έχει μολύνει τηλέφωνα τόσο με λειτουργικό Android όσο και με λειτουργικό της Apple Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε... Εντοπίστηκε το λογισμικό Pegasus σε τηλέφωνα διπλωματών

Το λογισμικό της ισραηλινής εταιρείας φέρεται να έχει μολύνει τηλέφωνα τόσο με λειτουργικό Android όσο και με λειτουργικό της Apple

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τηλέφωνα ξένων διπλωματών στη χώρα «μολύνθηκαν» μέσα στο 2021 με το λογισμικό Pegasus, το spyware που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, η παραβίαση αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα 2021-22 και ότι το λογισμικό παρακολούθησης δεν είναι πλέον ενεργό.

Το λογισμικό της ισραηλινής εταιρείας φέρεται να έχει μολύνει τηλέφωνα τόσο με λειτουργικό Android όσο και με λειτουργικό της Apple, αν και σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά επρόκειτο για τηλέφωνα που είχαν κατηγοριοποιηθεί στο «επίπεδο ασφαλείας 4», δηλαδή το χαμηλότερο της σχετικής κλίμακας.

Σε συνέντευξη τύπου, οι αρμόδιοι διευκρίνισαν ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη ώστε να εντοπιστούν αυτοί που βρίσκονται πίσω από την υπόθεση παρακολούθησης. Σημειώνεται ότι από το επίσημο λανσάρισμα του Pegasus από την NSO Group, στα μέσα της δεκαετίας του 2010, πουλήθηκε η πρόσβαση στο λογισμικό σε δεκάδες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.

Χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times ανέφερε ότι στους πρώην χρήστες του λογισμικού περιλαμβάνεται και το FBI, υπηρεσία επιβολής του νόμου που υπάγεται στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Παράλληλα, αντίστοιχες καταγγελίες με της Φινλανδίας έχουν γίνει πρόσφατα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

ot.gr

error: Content is protected !!