Αντιδράσεις για την αλλαγή ονομασίας στο τσίπουρο και στην τσικουδιά Αντιδράσεις για την αλλαγή ονομασίας στο τσίπουρο και στην τσικουδιά
Αντιδράσεις προκαλεί το νέο θεσμικό καθεστώς για την παραγωγή και διακίνηση του τσίπουρου και της τσικουδιάς. Όπως φαίνεται, οι μικροί παραγωγοί, δηλαδή οι διήμεροι χάνουν το δικαίωμα της εμπορικής χρήσης του όρου «τσικουδιά». Πρόκειται για 380.000... Αντιδράσεις για την αλλαγή ονομασίας στο τσίπουρο και στην τσικουδιά

Αντιδράσεις προκαλεί το νέο θεσμικό καθεστώς για την παραγωγή και διακίνηση του τσίπουρου και της τσικουδιάς. Όπως φαίνεται, οι μικροί παραγωγοί, δηλαδή οι διήμεροι χάνουν το δικαίωμα της εμπορικής χρήσης του όρου «τσικουδιά». Πρόκειται για 380.000 οικογένειες παραγωγών.

Για περισσότερα από 100 χρόνια παράγεται στα καζάνια του Τυρνάβου το παραδοσιακό χύμα τσίπουρο Τυρνάβου και αντίστοιχα στην Κρήτη η τσικουδιά. Μόνο στον Τύρναβο βγαίνουν κάθε χρόνο περίπου 2000 άδειες διημέρων για να αποστάξουν οι αμπελουργοί τα στέμφυλά τους και να παράξουν το τσίπουρο.

Διάταξη σε νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργείου, που προτείνει την αντικατάσταση του ονόματος τσίπουρο με τον όρο «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των αμβυκούχων.

Το παραδοσιακό τσίπουρο Τυρνάβου και Θεσσαλίας και η παραδοσιακή τσικουδιά Κρήτης παράγονται από στέμφυλα, διατίθενται χύμα και φορολογούνται με ειδικό ευνοϊκό καθεστώς με προστασία του ονόματός τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ertnews.gr

error: Content is protected !!