Πατάει «πόδι» στην Ελλάδα το Facebook με την εξαγορά ελληνικής startup Πατάει «πόδι» στην Ελλάδα το Facebook με την εξαγορά ελληνικής startup
Προ των πυλών η υπογραφή μίας σημαντικής συμφωνίας μεταξύ της μητρικής της Facebook, Μeta Platforms και ελληνικής startup με σημαντική δραστηριότητα – Πρόθεση της... Πατάει «πόδι» στην Ελλάδα το Facebook με την εξαγορά ελληνικής startup

Προ των πυλών η υπογραφή μίας σημαντικής συμφωνίας μεταξύ της μητρικής της Facebook, Μeta Platforms και ελληνικής startup με σημαντική δραστηριότητα – Πρόθεση της πολυεθνικής είναι να χτίσει «γύρω» της ένα ευρύτερο οικοσύστημα

Στη σειρά των σημαντικών επενδύσεων τεχνολογικών κολοσσών στη χώρα μας την τελευταία διετία, σειρά παίρνει πλέον και η Meta Platforms, η μητρική εταιρεία της δημοφιλούς πλατφόρμας social media, Facebook.

Κι αυτό καθώς, επιβεβαιωμένες πληροφορίες τις οποίες ανέδειξε ήδη από χθες το dark room, αναφέρουν ότι είναι προ των πυλών η υπογραφή μίας σημαντικής συμφωνίας κατά την οποία ο αμερικανικός πολυεθνικός όμιλος θα εξαγοράσει ελληνική startup με σημαντική δραστηριότητα, την οποία μάλιστα θέλει να καταστήσει «πυλώνα» ενός ευρύτερου οικοσυστήματος κάτω από την ομπρέλα ελληνικής θυγατρικής που θα δημιουργήσει ο όμιλος Meta Platforms.

Για το σχέδιο αυτό εξάλλου έχει ενημερωθεί ήδη η ελληνική κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι την περασμένη εβδομάδα ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Αλεξ Πατέλης είχε προαναγγείλει, πριν την γνωστοποίηση του ντιλ JPMorgan – Viva Wallet, δύο σημαντικές εξαγορές από αμερικάνικες εταιρείες.

Σύμφωνα με όσα ακούγονται ως τώρα αυτή η νεοφυής εταιρεία είναι η Accusonus. Πρόκειται για μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λογισμικού επεξεργασίας ήχου, που έχει ως βάση της την πόλη της Πάτρας.

Το ντιλ, σύμφωνα με διαρροές δεν θα ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και αφορά το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που ίδρυσαν οι κ.κ. Αλέξανδρος Τσιλφίδης, Ηλίας Κοκκίνης και Μιχάλης Τζάννες. Σε αυτή δε έχουν εισέλθει μετοχικά αρκετά venture capitals σε δύο γύρους χρηματοδότησης, όπως το Venture Friends, η Big Pi Ventures και η IQbility. Αν και το newmoney,gr απευθύνθηκε στη διοίκηση και τους μετόχους της Accusonus για ένα σχόλιο επί του σεναρίου που κυκλοφορεί στην αγορά ακόμα δεν έχει λάβει απάντηση.

Η Accusonus Inc είναι από τις πρώτες εταιρείες που ανέπτυξαν προϊόντα μηχανικής μάθησης (Machine Learning) στην αγορά λογισμικού επεξεργασίας ήχου και πλέον έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους προμηθευτές προϊόντων λογισμικού για την επισκευή ήχου και την παραγωγή μουσικής,

Την εταιρεία ίδρυσαν το 2013 ο Αλέξανδρος Τσιλφίδης και ο Ηλίας Κοκκίνης  με αφετηρία την αγάπη τους για τη μουσική τεχνολογία και τον ήχο. Αφού φοίτησαν και οι δύο στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Πάτρα, απέκτησαν PhDs στην Επεξεργασία Σημάτων Ήχου και εργάστηκαν ως ερευνητές.

Αλέξανδρος Τσιλφίδης και Ηλίας Κοκκίνης

Λίγους μήνες μετά την ίδρυση της Accusonus ήρθε κοντά τους ο Μιχάλης Τζάννες (πρώην CEO της Aware, εισηγμένη εταιρεία στο NASDAQ) με status συνιδρυτού αλλά και ως angel investor.

Το 2016 η εταιρεία σηκώνει γύρο χρηματοδότησης (seed) από το IQbility και το PJ Tech Catalyst fund. Τρία χρόνια μετά θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος χρηματοδότησης ύψους 3,3 εκατ. δολ. από τους Venture Friends, Big Pi, IQbility, PJTech και μια ομάδα Αμερικανών επενδυτών.

Έκτοτε η εταιρεία επεκτείνει τη παρουσία της στην αγορά των εργαλείων βελτίωσης ήχου για δημιουργούς περιεχομένου video και audio όλων των μεγεθών (από ερασιτέχνες youtubers μέχρι επαγγελματίες και studio).

Η εταιρεία έχει ως έδρα τη Βοστώνη, διατηρεί όμως τον κύριο κορμό δραστηριότητας στην Πάτρα υπό την ομπρέλα θυγατρικής που λειτουργεί ως κέντρο έρευνας και ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι της προσεγγίζουν τους 50. Σε αυτούς όχι μόνο συμπεριλαμβάνονται υψηλής εξειδίκευσης μηχανικοί, επιστήμονες, μαθηματικοί, προγραμματιστές και σχεδιαστές προϊόντων αλλά επιπλέον ειδικοί στην αγορά περιεχομένου και στην συμπεριφορά των χρηστών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις ο κύκλος εργασιών της ελληνικής θυγατρικής το 2020 ανήλθε στα 1.287.281,20 ευρώ αυξημένος σε ποσοστό 55,75% σε σχέση με το 2019. Τα έξοδα προ φόρων ανήλθαν στα 1.076.332,00 ευρώ αυξημένα σε ποσοστό 44,23% σε σχέση με το 2019 και τα κέρδη της χρήσης προ φόρων ανήλθαν στα 211.968,39€ αυξημένα σε ποσοστό 168,43% σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2019. Τα μετά φόρων κέρδη ήταν 209,268.01 ευρώ.

Τομείς έρευνας και ανάπτυξης στους οποίους δραστηριοποιείται η εταιρεία με σημαντικά αποτελέσματα είναι: καινοτόμοι αλγόριθμοι επεξεργασίας ήχου και βίντεο, αλγόριθμοι για παραγωγή και μίξη μουσικής, παραγωγής και μοντάζ βίντεο, παρουσίασης και παραγωγής περιεχόμενο , ηχητικός σχεδιασμός, αφαίρεση παραμορφώσεων και βελτιστοποίηση ποιότητας ηχογράφησης φωνής κ.α.

newmoney.gr

error: Content is protected !!