Ρεκόρ συνδέσεων ΑΠΕ στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας το 2021 Ρεκόρ συνδέσεων ΑΠΕ στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας το 2021
Υπερδεκαπλασιάστηκαν την προηγούμενη χρονιά οι μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που εξασφάλισαν σύνδεση με το Σύστημα Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.... Ρεκόρ συνδέσεων ΑΠΕ στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας το 2021

Υπερδεκαπλασιάστηκαν την προηγούμενη χρονιά οι μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που εξασφάλισαν σύνδεση με το Σύστημα Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

Συγκεκριμένα το 2021 χορηγήθηκαν προσφορές σύνδεσης για 1.346 νέους σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 3 GW, έναντι 103 σταθμών ισχύος 1,6 γιγαβάτ το 2020 ενώ συνολικά από το 2015 ο Διαχειριστής έχει εκδώσει προσφορές σύνδεσης για 1673 σταθμούς ισχύος 7,9 γιγαβάτ

Ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει ότι καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέα έργα ΑΠΕ παραμένει τεράστιο, μόνο την περασμένη περασμένη χρονιά, έλαβε αιτήματα προσφορών σύνδεσης που ξεπέρασαν τα 12 GW.

Με τον ρυθμό ικανοποίησης των αιτήσεων ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα εξασφαλίσει πρόσβαση σε νέα έργα ΑΠΕ της τάξης των 12 GW, υπερκαλύπτοντας τον στόχο του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού για επιπλέον 10 GW καθαρής ενέργειας έως το 2030! Θεωρεί επίσης ότι η βελτίωση της αδειοδοτικής διαδικασίας θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις αυτές.

«Είναι σημαντικό μέσα από κατάλληλες θεσμικές παρεμβάσεις, να δοθεί στον ΑΔΜΗΕ η δυνατότητα να επικεντρωθεί στην καθ’ ύλην αρμοδιότητά του, που είναι ο τεχνικός έλεγχος και η διασφάλιση της κατασκευαστικής αρτιότητας των έργων που συνδέονται στο Σύστημα Μεταφοράς», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση.

Ο Διαχειριστής ζητά εξάλλου την θεσμοθέτηση fast-track αδειοδοτικών διαδικασιών για τα νέα έργα μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ, που είναι όπως αναφέρει απαραίτητα για τη διεύρυνση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου.

ΑΠΕ_ΜΠΕ

error: Content is protected !!