Έλλειψη πολιτικής ευθιξίας αλλά και προσβολή του κοινού νου από την Δημοτική Αρχή Έλλειψη πολιτικής ευθιξίας αλλά και προσβολή του κοινού νου από την Δημοτική Αρχή
Έχουμε ξαναμιλήσει για την πολιτική ευθιξία. Δείχνει ότι το πολιτικό πρόσωπο έχει την ευαισθησία ν’ αναγνωρίζει ότι ένα γεγονός έχει σχέση με υπηρεσία της... Έλλειψη πολιτικής ευθιξίας αλλά και προσβολή του κοινού νου από την Δημοτική Αρχή

Έχουμε ξαναμιλήσει για την πολιτική ευθιξία. Δείχνει ότι το πολιτικό πρόσωπο έχει την ευαισθησία ν’ αναγνωρίζει ότι ένα γεγονός έχει σχέση με υπηρεσία της οποίας είναι προϊστάμενος, έστω κι αν ο ίδιος δεν είχε σχέση ή ενημέρωση για το γεγονός. Η ευθιξία της αξιοπρέπειας πρέπει να εκδηλώνεται αστραπιαία και πάραυτα. Δεν χρειάζεται μέρες, εβδομάδες ή και μήνες για να ωριμάσει. Σε μια τέτοια περίπτωση μετατρέπεται σε κοροϊδία. Δυστυχώς όμως, στις περισσότερες των περιπτώσεων το δέσιμο με την καρέκλα και την εξουσία είναι σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και το φτύσιμο να θεωρείται βροχή. Σίγουρα αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η αντίληψη για την εξουσία. Ευτυχώς που υπάρχουν αιρετοί στην τοπική αυτοδιοίκηση με αναπτυγμένη την έννοια της πολιτικής ευθιξίας. Πρόσφατο παράδειγμα ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου , υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία στο Δήμο Ζωγράφου, Λεωνίδας Κουφός ο οποίος υπέβαλλε την παραίτηση του στον Δήμαρχο Ζωγράφου Βασίλη Θώδα, ο οποίος και την έκανε αποδεκτή. Διαβάστε την επιστολή της παραίτησης του:

«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε.

Με αφορμή τις επιπτώσεις της σφοδρής κακοκαιρίας “ΕΛΠΙΣ” στον Δήμο Ζωγράφου, σας ενημερώνω πως παρ’ολες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τόσο εμού του ιδίου ως Αντιδημάρχου – Συντονιστού (συνεπικουρούμενου και από τους Αντιδημάρχους κ.κ .Μετικαρίδη και Βούρτση), όσο και του προσωπικού της Υπηρεσίας Καθαριότητος, Πρασίνου και Μηχανολογικού Εξοπλισμού, καθυστέρησαν πέραν του δέοντος τόσο ο εκχιονισμός όσο και η απομάκρυνση των απορριμμάτων και λοιπών αποβλήτων.

Ευτυχώς οι σχολικές μονάδες του Δήμου μας άνοιξαν έγκαιρα και με ασφάλεια. Σας έχω ήδη αναφέρει τους αντικειμενικούς λόγους της καθυστερήσεως επιστροφής μας στην κανονικότητα.

Πλέον αυτών όμως, ήταν ανθρώπινο να υπάρξουν και ορισμένες -άνευ προθέσεως- παραλείψεις μας στην υπερπροσπάθειά μας αυτή, για τις οποίες αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη και ζητώ την κατανόηση και την συγγνώμη των δημοτών μας,

Μετά ταύτα, αναλαμβάνω προσωπικά την πολιτική ευθύνη για τις προαναφερθείσες καθυστερήσεις και τυχόν ολιγωρίες, και για λόγους προσωπικής και πολιτικής ευθιξίας, θέτω στην υμέτερη διάθεση την παραίτησή μου από την θέση του Αντιδημάρχου Καθαριότητος Πρασίνου και Μηχανολογικού Εξοπλισμού.

Μίας θέσεως, που παρ’ ότι εγνώριζα τις δυσκολίες αυτής, την ανέλαβα για να μην θεωρηθώ ρίψασπις. Είμαι στην διάθεσή σας για την ανάληψη οιασδήποτε θέσεως προσφοράς προς την πόλη μας.

Παρακαλώ για την ανάγνωση της παρούσης μου επιστολής στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με υπόληψη

Λεωνίδας Γ. Κουφός».

Αυτό είναι ένα μεγάλο παράδειγμα πολιτικής ευθιξίας αιρετού της αυτοδιοίκησης. Ο εν λόγω αιρετός ούτε αναζήτησε δικαιολογίες, ούτε δεν έκανε τίποτα αλλά αντιθέτως όσο μπόρεσε ανταποκρίθηκε στα καθήκοντά του και έδειξε ότι πιο σπουδαίο από την καρέκλα του είναι ο σεβασμός του προς τους δημότες της πόλης του.

Δυστυχώς έχουμε και τον αντίποδα και ακόμα πιο δυστυχώς είναι δικός μας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι μετά το ατυχές συμβάν της ματαίωσης των αγώνων ΚΑΝΟΕ-ΚΑΓΙΑΚ στο Βουρκάρι εκδόθηκε στις 8/10/2021 δελτίο τύπου της Δημοτικής Αρχής που μεταξύ των άλλων ανέφερε “ 60 μέρες 60 δρόμοι” και στη συνέχεια ονομαστικά ανέφερε και τους δρόμους. Είναι αυτονόητο ότι η ονομαστική παράθεση των δρόμων πρέπει να προήλθε από τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της, Θέλουμε να είμαστε καλοπροαίρετοι. Κάποιος ή κάποιοι έπεισαν τον Δήμαρχο να βγάλει αυτό το δελτίο, γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η Δημοτική Αρχή του τόπου έβγαλε απλά ένα δελτίο, για να μειώσει τις αντιδράσεις του κόσμου εν γνώση της ότι αυτό ήταν ανέφικτο, όπως αποδείχθηκε. Ότι το έβγαλε για προσωρινή χρήση στα κοινωνικά δίκτυα. Τότε θα μιλάγαμε για εσκεμμένο πολιτικό ψεύδος και πλήρη απαξίωση των δημοτών από την Δημοτική τους Αρχή. Θα πιστέψουμε ότι ο Δήμαρχος παρασύρθηκε για το εφικτό του πράγματος. Θα πιστέψουμε ότι πίστεψε πραγματικά ότι αυτό που δεν είχε γίνει τα δύο προηγούμενα χρόνια θα τριπλασιαζόταν σε 60 ημέρες. Οι μέρες πέρασαν και στις 90 και κάτι ημέρες ,μετά από σχετικό δημοσίευμα της ΦΩΝΗΣ, ήρθε μια ανακοίνωση από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών στο προσωπικό του προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα στις 12/1 να μας ενημερώσει για τα κάτωθι, μάλλον ξεχνώντας τις προηγούμενες μεγαλοστομίες και ουσιαστικά βγάζοντας τουλάχιστον πολιτικά υπερφίαλο αν όχι ακόμα χειρότερα πολιτικό ψεύτη τον Δήμαρχο. Η ανακοίνωση του είχε ως εξής:

“Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι σφραγίσεις αγωγών κ φρεατίων που αποχέτευαν στο παλαιό δίκτυο ομβρίων κ απο εκεί στην θάλασσα της Σαλαμίνας.

“Αυτές τις μέρες φράχθηκαν στη Λεωφόρο Κ. Καραμανλή ( κοντά στο Δημαρχείο) και στις παρόδους αυτής. Το ιδιο εγινε πρόσφατα στο Βουρκάρι, στο Κουφό και στο Βορρό. Συγκεκριμένα στις οδούς Ροδόπης, Θησέως, Μητρομάρα, Λ. Σαλαμίνας, Αχιλλέως, Ελευσίνας, Πατρών, Παναγιωτεζα, Ε. Μίχα, Πάρνηθας, Μαιάνδρου, Μυκηνών, Φαιστού, Σοφοκλέους, Αγησιλάου, Αριστοτέλους, Μενελάου, Βορ. Ηπείρου, 25ης Μαρτίου, Νίκης, Ιθώμης, Γρ. Παπανικολάου, Ναυαρίνου

ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΜΕ και ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕ το τέλος της ρύπανσης της θάλασσας!!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ!!”

Η προσπάθεια να τελειώσει μια από τις μεγαλύτερες χρόνιες πληγές του νησιού σίγουρα είναι αξιέπαινη και σαφώς δεν πρέπει να την παραγνωρίσουμε. Αυτό όμως που σίγουρα δεν είναι αξιέπαινο είναι η προσπάθεια απαξίωσης του κοινού νου των κατοίκων του νησιού. Από όπου και αν προέρχεται.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και για τον Δήμαρχο και για τον αναπληρωτή του αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών που κάποια στιγμή θα πρέπει να διακόψουν την ένοχη σιωπή τους και να δώσουν πειστικές εξηγήσεις για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των λόγων τους.

Νικόλας ο Ψαράς και για την αντιγραφή

Νίκος Γιαννόπουλος

error: Content is protected !!