Η αβάστακτη υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και της κας Δούρου, για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Αττική Η αβάστακτη υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και της κας Δούρου, για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Αττική
7/2/2022       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η αβάστακτη υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και της κας Δούρου, για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Αττική Το ενδιαφέρον της... Η αβάστακτη υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και της κας Δούρου, για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Αττική

7/2/2022      

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η αβάστακτη υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και της κας Δούρου, για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Αττική

Το ενδιαφέρον της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας αποδεικνύεται καθημερινά με πράξεις και όχι με λόγια.

Είναι υποκριτικό να κόπτεται για τις δημόσιες δομές υγείας του Λεκανοπεδίου η τομεάρχης περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην περιφερειάρχης Αττικής κα Δούρου, εκδίδοντας ανακοινώσεις κενές περιεχομένου, με τις οποίες κατηγορεί τη Διοίκηση Πατούλη ότι δήθεν καθυστερεί τις προσλήψεις προσωπικού για τις ΤΟΜΥ στην Αττική.

Στην αβάστακτη υποκρισία της τομεάρχου του ΣΥΡΙΖΑ, απαντάμε με αλήθειες:

Πρώτη Αλήθεια, η κα Δούρου θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η σημερινή Διοίκηση του Γ. Πατούλη δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις στις ΤΟΜΥ. Αυτή είναι ευθύνη και αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας.

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας είναι περήφανη γιατί κατάφερε αξιοποιώντας το ΠΕΠ Αττικής αλλά και ίδιους πόρους, να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας διαθέτοντας πάνω από 175 εκ. ευρώ, για αγορά εξοπλισμού και προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του covid-19.

Δεύτερη Αλήθεια, ο ρόλος της Περιφέρειας Αττικής είναι να εξασφαλίζει μέσω του ΕΣΠΑ τη χρηματοδότηση των ΤΟΜΥ. Κι αυτό κάνουμε. Μέχρι τις 31/1/2022 έχουν καταβληθεί πληρωμές ύψους 15 εκ. ευρώ, για τη λειτουργία των δύο ΤΟΜΥ στην Αττική. Επιπλέον, εξασφαλίσαμε μετά από διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  τη δυνατότητα συνέχισης της χρηματοδότησης και στο νέο Πρόγραμμα της Αττικής,  για την περίοδο 2021-2027.

Τρίτη Αλήθεια , στην πρόταση της Περιφέρειας Αττικής για το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027, προβλέπεται μεταξύ άλλων:

  • Διάθεση 50 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση κι επέκταση του εξοπλισμού υγειονομικής περίθαλψης για τις δημόσιες δομές υγείας της Αττικής.
  • Διάθεση 20 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία του Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής και νέων Κέντρων Υγείας.
  • Χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για υπηρεσίες υποστήριξης της ενεργού και υγιούς γήρανσης.
  • Από το ίδιο ταμείο 26,6 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΤΟΜΥ, κλπ).
  • Από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο επίσης ζητούμε να χρηματοδοτηθούν οι  Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης – ΣΥΔ Ηλικιωμένων ( 1 εκ. ευρώ) , η ενίσχυση Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (10 εκ. ευρώ), η  ανάπτυξη υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της εξάρτησης (Αλκοόλ, Ναρκωτικές ουσίες, κλπ., 18, 6 εκ. ευρώ), η ανάπτυξη ευφυούς συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης και παρακολούθησης περιβαλλοντικής υγείας με βάση τη επιδημιολογία λυμάτων ( 2 εκ. ευρώ) , δράσεις για τη προαγωγή και αγωγή υγείας, την πρόληψη και μακροχρόνια φροντίδα (ΚΕΠ Υγείας, 2 εκ. ευρώ),  καθώς και η ανάπτυξη μηχανισμού παρακολούθησης της κατάστασης της δημόσιας υγείας σε περιφερειακό – τοπικό επίπεδο (Παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας, με 1,5 εκ. ευρώ) .

Τέταρτη αλήθεια. Το 2017 ο π. πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κ. Α. Τσίπρας είχε εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ πως θα προχωρήσει στη δημιουργία 239 ΤΟΜΥ ανά την Ελλάδα και θα προσλάβει πάνω από 3000 μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές για τη στελέχωσή τους.

Μπορεί η τομεάρχης κα Δούρου να μας πει πόσες ΤΟΜΥ παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση και πόσεις προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έκανε μέχρι να παραδώσει την εξουσία στις εκλογές του 2019;

Μήπως αντί να κουνά το δάκτυλο στη σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, να κάνει την αυτοκριτική της για την ανοχή της απέναντι στα ψεύτικα λόγια και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της  προηγούμενης κυβέρνησης; Εκείνη μπορεί να θέλει να ξεχάσει, εμείς όμως δεν θα την αφήσουμε.  

Με τη Δημόσια Υγεία και τις ανάγκες των πολιτών της Αττικής, εμείς δεν παίζουμε κομματικά παιχνίδια.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

error: Content is protected !!