Λογαριασμoί ρεύματος: Το «κόλπο» που σκέφτονται πολλοί για να τους μειώσουν Λογαριασμoί ρεύματος: Το «κόλπο» που σκέφτονται πολλοί για να τους μειώσουν
To κόλπο με την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού επεξεργάζονται πολλοί τελευταία, με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν φτάσει στα ύψη. Θυμίζουμε ότι η... Λογαριασμoί ρεύματος: Το «κόλπο» που σκέφτονται πολλοί για να τους μειώσουν

To κόλπο με την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού επεξεργάζονται πολλοί τελευταία, με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν φτάσει στα ύψη.

Θυμίζουμε ότι η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα για λογαριασμό σας και το στέλνει στην εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας «συμψηφίζεται» με το ρεύμα που καταναλώνετε.

Λογαριασμοί ΔΕΚΟ,ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και χαρτονομίσματα ευρώ, Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στην πράξη, ο ετήσιος λογαριασμός του ρεύματος μπορεί να ξεφουσκώσει σε σημαντικό στάδιο. Για παράδειγμα, από τα 1900 ευρώ τον χρόνο (σ.σ τόσα χρειάζονται πλέον για 4500 κιλοβατώρες) στα 300-400 ευρώ!

Έστω ότι η ετήσια κατανάλωση ενέργειας είναι 4500 kWh, και η “εγχεόμενη” (αυτή δηλαδή που πάει από το φωτοβολταϊκό στον πάροχο είναι 4000 KWh. Ο καταναλωτής θα χρεωθεί για τις 500 KWh. Και θα πληρώσει δύο ποσά:

Την τιμή της ενέργειας για την διαφορά των 500 KWh που στην είναι στην προκειμένη περίπτωση περίπου 52 ευρώ αν μια κιλοβατώρα χρεώνεται προς 0,0946 ευρώ

Τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις για την ενέργεια που καταναλώνει και όχι για την διαφορά της ενέργειας που καταναλώνεται από την ενέργεια που παράγει το φωτοβολταϊκό. Για κατανάλωση 4500 κιλοβατωρών ετησίως, οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις με βάσει τα ισχύοντα είναι περίπου 270 ευρώ. Άρα, η ετήσια χρέωση μετά την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού, θα διαμορφωνόταν στα 322 ευρώ.

Πόσα θα πλήρωνε το νοικοκυριό για 4500 κιλοβατώρες με τις σημερινές τιμές της ενέργειας ακόμη και με την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος που προσφέρει το κράτος;

Κοντά στα 1900-2000 ευρώ. Άρα, με τα σημερινά δεδομένα, το ετήσιο όφελος θα μπορούσε να ξεπεράσει και τα 1600 ευρώ. Πόσο θα κόστιζε ένα φωτοβολταϊκό που να παράγει 4500-5000 κιλοβατώρες; Όχι περισσότερα από 5000-6000 ευρώ. Οπότε η απόσβεση της επένδυσης μπορεί να γίνει και σε τρία τέσσερα χρόνια.

fresh-news.eu

error: Content is protected !!