Σενάρια επιστροφής του ΕΚΑΣ: Σε ποιους εξετάζεται να δοθεί λόγω ακρίβειας Σενάρια επιστροφής του ΕΚΑΣ: Σε ποιους εξετάζεται να δοθεί λόγω ακρίβειας
Σύμφωνα με την εισήγηση που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, θα μπορούσε να δοθεί ένα έκτακτο βοήθημα τουλάχιστον σε 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους ως άμεση εισοδηματική ενίσχυση... Σενάρια επιστροφής του ΕΚΑΣ: Σε ποιους εξετάζεται να δοθεί λόγω ακρίβειας

Σύμφωνα με την εισήγηση που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, θα μπορούσε να δοθεί ένα έκτακτο βοήθημα τουλάχιστον σε 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους ως άμεση εισοδηματική ενίσχυση

Yπό την πίεση της ακρίβειας στα τρόφιμα και του ράλι στις τιμές της ενέργειας, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σειρά προτάσεων για την ενίσχυση των νοικοκυριών. Σε αυτά που «σκανάρονται» προκειμένου να αποτυπωθεί το ακριβές δημοσιονομικό κόστος, έχει προστεθεί το σενάριο ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων, που αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την εισήγηση που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, θα μπορούσε να δοθεί ένα έκτακτο βοήθημα τουλάχιστον σε 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους ως άμεση εισοδηματική ενίσχυση. Η κρατική βοήθεια θα έφτανε απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς και θα τους έδινε μια ανάσα για να αντιμετωπίσουν κάποιες από τις συνέπειες του πρωτοφανούς τσουνάμι της ακρίβειας.

Το μειονέκτημα του μέτρου είναι ότι έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, περίπου 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αφορά μόνο ένα μέρος του πληθυσμού από όσους δοκιμάζονται.

Η πρόταση του ΚΙΝΑΛ

Τη θεσμοθέτηση μιας νέας μορφής ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους προτείνει το ΚΙΝΑΛ με το ετήσιο κόστος του να ανέρχεται στα 650 εκατομμύρια ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Μας λέτε λαϊκιστές, μας λέτε ότι δεν βγαίνει η εξίσωση και εκ των υστέρων συζητάτε και για μείωση συντελεστών στο ΦΠΑ, για αύξηση στον κατώτατο μισθό, αλλά και άλλες φοροελαφρύνσεις. Άρα μπορούμε, είναι θέμα επιλογών», τόνισε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.

Καταλογίζοντας τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ «μια τεράστια αγωνία γι’ αυτό που διαμορφώνεται στην κοινωνία, αλλά και για τη σοβαρή αντιπολιτευτική μας στάση απέναντι στα προβλήματα και κυρίως αυτά της ακρίβειας και τις αποτυχίες τη κυβέρνησης», ο κ. Σπυρόπουλος έδωσε απαντήσεις στον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη:

«Ο κ. Γεωργιάδης είχε κάνει 21 Δεκεμβρίου μια δήλωση ότι δεν έχει περάσει η ακρίβεια στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ και ότι αντίθετα του ζητάνε selfies. Πιστεύω ότι ενάμιση μήνα μετά έχει αναθεωρήσει και κυρίως η κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι με τα μέτρα που δεν έχει πάρει, δεν έχει βοηθήσει την πραγματική οικονομία και αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη».

«Προτείνουμε μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα, το έχουμε πει πολλές φορές. Η κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών, μια λέει δεν θα το κάνει γιατί έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, ενώ χθες μας είπε από εδώ πέρα ότι το σκέφτεται σοβαρά. Ας αποφασίσουν λοιπόν, εμείς λέμε να το κάνουν γρήγορα», είπε ο. κ. Σπυρόπουλος, αναπτύσσοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια και την οικονομία.

«Επίσης να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις, για να υπάρχει ελάφρυνση. Αύξηση του κατώτατου μισθού τώρα, ώστε να μπορέσει να πάει στον πραγματική οικονομία. Και να σας πω και κάτι καινούργιο γιατί ξέρω ότι ασχολείστε πολύ με τους χαμηλοσυνταξιούχους. Εμείς προτείνουμε μια νέα μορφή ΕΚΑΣ, με εισοδηματικά όμως κριτήρια, κριτήρια συγκεκριμένα που θα αφορούν αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Μιλάμε για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, και το ετήσιο κόστος είναι 650 εκατ. ευρώ στον ετήσιο προϋπολογισμό. Νομίζω είναι μια βασική πρωτοβουλία που πρέπει να λάβει αυτή η κυβέρνηση και να βοηθήσει τα χαμηλά στρώματα που έχουν ανάγκη», πρόσθεσε. «Δεν έχουν ανάγκη αυτήν τη στιγμή οι χαμηλοσυνταξιούχοι να ενισχυθούν; Έχουν. Ας το πάρει απόφαση η κυβέρνηση».

«Εμείς δεν έχουμε ίσες αποστάσεις, ούτε σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο. Εμείς έχουμε αυτόνομη πορεία, κρίνουμε την κυβέρνηση παραγωγικά, με έναν ορθό λόγο και με προτάσεις. Ο κ. Ανδρουλάκης με τη δήλωσή του στο Πρώτο Θέμα ξεκαθαρίζει ότι εμείς δεν έχουμε ίσες αποστάσεις με κανέναν, ούτε βάζουμε μεζούρα. Αυτά είναι ξεκαθαρισμένα για εμάς», υπογράμμισε ο κ. Σπυρόπουλος.

imerisia.gr

error: Content is protected !!