Διασταυρώσεις στοιχείων Κτηματολογίου-Εφορίας για κρυμμένα ακίνητα Διασταυρώσεις στοιχείων Κτηματολογίου-Εφορίας για κρυμμένα ακίνητα
Πράσινο φως από ΑΑΔΕ για διασύνδεση του Taxisnet με το Κτηματολόγιο εντός του 2022 Τη διασταύρωση των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί στο Κτηματολόγιο με... Διασταυρώσεις στοιχείων Κτηματολογίου-Εφορίας για κρυμμένα ακίνητα

Πράσινο φως από ΑΑΔΕ για διασύνδεση του Taxisnet με το Κτηματολόγιο εντός του 2022

Τη διασταύρωση των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί στο Κτηματολόγιο με εκείνες που έχουν υποβληθεί στο περιουσιολόγιο του  Taxisnet, σηματοδοτεί η διασύνδεση των δύο υπηρεσιών.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής άναψε το πράσινο φως για τη διασύνδεση του συστήματος Taxisnet και συγκεκριμένα του Περιουσιολογίου, με το Κτηματολόγιο, με το έργο να ολοκληρώνεται εντός του 2022 και να ξεκινούν οι διασταυρώσεις.

Μιλώντας σε πρόσφατο στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ο κ. Πιτσιλής είπε συγκεκριμένα  ότι «έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για διασύνδεση της βάσης δεδομένων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο».

Άλλωστε, η σύνδεση Taxisnet και Κτηματολογίου εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, για το 2022 με τον τίτλο η «Διαλειτουργικότητα Κτηματολογίου με το αρχείο των δηλώσεων Ε9 που περιλαμβάνει τα στοιχεία ακίνητης περιουσίας».

Με τη διασύνδεση των δύο ηλεκτρονικών συστημάτων οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Εθνικού Κτηματολογίου και θα εντοπίζουν άμεσα όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κλπ) που υπάρχουν δηλωμένα τόσο στις εντός όσο και στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές και τα οποία δεν είναι δηλωμένα στο έντυπο Ε9.

Η διασταύρωση των στοιχείων ακινήτων που έχουν δηλωθεί στις δύο εφαρμογές, είναι πολύ εύκολη με βάση τους ΑΦΜ των φορολογουμένων.

Όπως έχει γράψει το Σin, στην ΑΑΔΕ έχουν υπόνοιες ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δήλωσαν τα ακίνητα στο Κτηματολόγιο, ώστε να τα κατοχυρώσουν ως ιδιοκτησία, αλλά δεν τα έχουν δηλώσει στην εφορία είτε ολόκληρα ή δεν εμφανίζουν το πραγματικό τους εμβαδόν ή την κατάσταση του ακινήτου, με στόχο την πληρωμή λιγότερων φόρων και συγκεκριμένα:

  • Να είναι μικρότερος ο ετήσιος ΕΝΦΙΑ
  • Να ξεφεύγουν από τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης. 
  • Να αποφύγουν κατασχέσεις για χρέη προς την εφορία ή τις τράπεζες.

Σε όσους εντοπιστούν διαφορές, θα σταλούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία θα τους καταλογίζεται ο επιπλέον ΕΝΦΙΑ, για όλα τα έτη, στα οποία η ακίνητη περιουσία που είχαν στην κατοχή τους ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που είχαν δηλώσει στο Ε9.

Επίσης, θα διασταυρωθούν οι τεκμαρτές τους δαπάνες των προηγουμένων δέκα ετών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν υψηλότερες των εισοδημάτων που δήλωναν και όφειλαν να πληρώσουν περισσότερο φόρο.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διασύνδεση των δύο συστημάτων, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν την ευχέρεια να προβούν σε διορθώσεις των στοιχείων των ακινήτων τους, που έχουν δηλωθεί στο Ε9, αλλά χρειάζονται επικαιροποίηση, χωρίς πρόστιμα, αλλά χωρίς να γλιτώσουν τους επιπλέον φόρους, εφόσον οι διορθώσεις αφορούν σε προηγούμενα έτη.

Εφόσον από τις διορθώσεις διαπιστωθεί ότι, με βάση τις εγγραφές στο Κτηματολόγιο ήταν μεγαλύτερης αξίας η ακίνητη περιουσία που κατείχαν όχι μόνο το 2021 αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, θα επανυπολογιστούν φόροι, όπως ο ΕΝΦΙΑτεκμήρια, δημοτικά τέλη ΤΑΠ κ.λπ.

sofokleousin.gr

error: Content is protected !!