Γιώργος Αθανασίου: “Στην Ελλάδα το πιο δύσκολο πράγμα διαχρονικά είναι το εύκολο, το αυτονόητο” Γιώργος Αθανασίου: “Στην Ελλάδα το πιο δύσκολο πράγμα διαχρονικά είναι το εύκολο, το αυτονόητο”
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ TON ΓΙΩΡΓΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ στον Νίκο Γιαννόπουλο Τι σημαίνει ενεργός πολίτης κατά την άποψή σας;Στα πολιτικά του Αριστοτέλη περιγράφεται ο όρος του ενεργού... Γιώργος Αθανασίου: “Στην Ελλάδα το πιο δύσκολο πράγμα διαχρονικά είναι το εύκολο, το αυτονόητο”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ TON ΓΙΩΡΓΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ στον Νίκο Γιαννόπουλο

Τι σημαίνει ενεργός πολίτης κατά την άποψή σας;
Στα πολιτικά του Αριστοτέλη περιγράφεται ο όρος του ενεργού πολίτη ως μέλος που μετέχει ενεργά στην πολιτική, που επηρεάζει δηλαδή την άσκηση εξουσίας. Κατά την άποψή μου, τώρα, ενεργός πολίτης είναι κάθε πολίτης που έχοντας την απαιτούμενη γνώση ορθώνει ανάστημα, έχει πολιτικό λόγο και συμμετέχει ενεργά στην άσκηση εξουσίας, χωρίς να έχει προσωπικό όφελος. Δυστυχώς, όμως και ενώ κατά την προεκλογική περίοδο οι υποψήφιοι ζητούν την ενεργή συμμετοχή των πολιτών με σύνθημα ᾽᾽ενεργός πολίτης ο καλά ενημερωμένος πολίτης᾽᾽, όταν βρεθούν σε θέσεις εξουσίας το μόνο που αποζητούν είναι πολίτες που να συμφωνούν με τις αποφάσεις τους, χωρίς κανέναν αντίλογο.

Γιατί οι ενεργοί πολίτες είναι ο φόβος και ο τρόμος της εκάστοτε δημοτικής αρχής;
Οι δήμαρχοι φοβούνται τους ελεύθερους ενεργούς πολίτες, τις ανεξάρτητες φωνές, αυτούς που δεν μπορούν να τους βάλουν στο… μαντρί, ξεχνώντας τα όσα υποστήριζαν πριν εκλεγούν. Αν το καλοσκεφτείτε, για κάθε αντιπολιτευόμενο, ο ενεργός πολίτης που ασκεί κριτική στον εκάστοτε δήμαρχο αποτελεί κατά κάποιον τρόπο συμμαχό του. Όταν, όμως, αναλάβει την εξουσία οι μέχρι πρότινος ᾽᾽βολικές᾽᾽ φωνές γίνονται φωνές ενοχλητικές και μη αρεστές. Δύο μέτρα και δύο σταθμά, δηλαδή. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό, δεν είναι σοβαρό. Είτε θεωρείς τους ενεργούς πολίτες απαραίτητους για το καλό του τόπου, είτε όχι. Δεν γίνεται να είσαι μαζί τους μόνο όταν σε… βολεύει.

Τι γνώμη έχετε για την μόδα του μπλοκαρίσματος; Πιστεύετε πως είναι απλά… στρουθοκαμηλισμός;
Όποιος δεν έχει επιχειρήματα, προχωρά στην εύκολη λύση. Για τους απλούς πολίτες είναι μια απλή διαδικασία αλλά για τους άρχοντες του τόπου θα έλεγα πως είναι απαγορευτικό. Ο δήμαρχος θα έπρεπε να είναι για όλους, όχι μόνο για αυτούς που τα βλέπουν όλα καλά και ανθηρά. Πόσο δημοκρατικό είναι να διαγράφεις και να στερείς το δικαίωμα του δημοσίου λόγου, με όποιον διαφωνείς;

Ήσασταν από αυτούς που έτρεξαν τις διαδικασίες για τον Βλητικό Σταθμό και την παραχώρησή του στον δήμο Σαλαμίνας; Ποια είναι η άποψή σας επί του θέματος;
Στη πρώτη συνάντηση με τον κύριο Δραγουμάνοβιτς για την προετοιμασία του αγώνα τριάθλου που έγινε στην Κούλουρη μου εκμηστηρεύτηκε τον στόχο του για την διεκδίκηση του Βλητικού Σταθμού. Συμμετείχα τότε σε μια επιτροπή που πήγε στο υπουργείο οικονομικών και φτιάξαμε ένα φάκελο με φωτογραφίες και άλλα στοιχεία, τον οποίο και κατέθεσα στον ειδικό σύμβουλο του υπουργού και στον γενικό γραμματέα του ΥΕΝ, τον Χρήστο Λαμπρίδη. Εκεί σταματά η δική μου ανάμιξη. Σε κάποιο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε όσους ασχολήθηκαν με την εν λόγω υπόθεση, υπογραμμίζοντας πως δεν ξέραμε που καταθέσαμε τα χαρτιά. Μεγάλη ανακρίβεια.
Από κει και πέρα, σήμερα έχουμε ένα δεδομένο. Η περιοχή του Βλητικού Σταθμού ανήκει στην ΕΤΑΔ, άρα νομικά δεν μπορεί να παραχωρηθεί χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα. Επίσης από τα 30 στρέμματα της έκτασης, τα 20 αποτελούν υδροβιότοπο και έχουν χαρακτηριστεί προστατευμένο έδαφος. Στα υπόλοιπα 10 υπάρχουν πεύκα που απαγορεύεται να τα κόψεις. Άρα, λοιπόν, είναι ένα θέμα το αν συμφέρει τον δήμο να πάρει την έκταση. Θα περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον το πρότζεκτ που θα εκπονήσει η δημοτική αρχή για την αξιοποίηση της περιοχής, η οποία θα πρέπει το λιγότερο να αποφέρει 40.000 ευρώ τον χρόνο όσο είναι και το ενοίκιο.

Έγινε προσπάθεια, ώστε το ατυχές συμβάν της ματαίωσης των αγώνων στο Βουρκάρι να συνδεθεί με την επιλογή του σημείου. Τι λέτε για αυτό;
Ο αγώνας είχε συνδιοργανωτή τον Δήμο. Όποιος εκ των υστέρων προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες σχετικά με το σημείο, το κάνει μοναχά για έναν λόγο: Για να βγάλει από πάνω του, την μεγάλη, την πραγματική ευθύνη. Ο δήμαρχος ήξερε την τοποθεσία ένα χρόνο πριν. Ο πρόεδρος του ΑΚΟΙΠΟΠ, Θανάσης Αλαϊσκάς έκανε εργασίες προετοιμασίας και προς τιμήν του συμμετείχε ο ίδιος στον καθαρισμό του παραθαλλάσιου χώρου και όχι μόνο. Ανοίξαμε το ποδοσφαιρικό γήπεδο ‘‘Λευτέρης Κονσόλας’’ για να υποδεχθούμε 250 αθλητές, οι αιρετοί έβγαλαν φωτογραφίες πριν από την έναρξη των αγώνων. Δεν είχαμε καμία αντίδραση, καμία αντίρρηση, κανείς δεν μας είπε πως το σημείο είναι ακατάλληλο. Οι ομάδες που ήρθαν στο νησί μας ήταν ενθουσιασμένες από την οργάνωση. Αν δεν είχε συμβεί το περιστατικό με τα λύματα, τώρα θα μιλούσαμε και όχι μόνο εμείς αλλά και εκείνοι που μας κατηγορούν για το σημείο, πως ήταν μια μεγάλη επιτυχία του αθλητικού τουρισμού της Σαλαμίνας.
Θα σας πω, όμως και κάτι ακόμα. Πολύ πιο σημαντικό από την ματαίωση των αγώνων. Το μεγάλο πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τους αγώνες. Δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί μόνο αυτό και όσοι δεν βλέπουν την μεγάλη εικόνα, δυστυχώς δεν μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Μιλάμε για μία συστηματική μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η οποία ούτε ξεκίνησε αλλά ούτε και τελείωσε εκείνο το πρωί. Είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και δεκαετίες υπό την ανοχή όλων των δημοτικών αρχών, του κράτους και των πολιτών αυτού του νησιού. Ποιός δεν έχει περάσει από το παραλιακό μέτωπο και να έχει… συναντήσει τις υπέροχες μυρωδιές που αναβλύζουν από την περιοχή του Βουρκαρίου;
Κάποιοι με κατηγορούν για την επιλογή του σημείου. Εγώ δεν θα ᾽᾽αποσείσω τις ευθύνες μου᾽᾽. Ποια είναι η μεγαλύτερή μου ευθύνη; Πίστεψα και όπως αποδείχθηκε λανθασμένα, ότι το 2021 δεν θα υπήρχαν συνδέσεις βοθρολημάτων που θα κατέληγαν στην θάλασσα, πίστεψα πως δεν γίνεται να κάνεις ψηφοθηρία κλείνοντας τα μάτια σε μία τεράστια μόλυνση. Επίσης από το 2002 η Ε.Ε είχε στείλει την κοινοτική οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λημάτων. Είκοσι χρόνια πριν. Επίσης, το ευρωπαϊκό δικαστήριο επέβαλλε πρόστιμο 5.000.000 ευρώ στην Ελλάδα για τον δήμο Θριασίου, σχετικά με την εικοσαετή καθυστέρηση της σύνδεσης του αποχετευτικού δικτύου.

Γιατί πιστεύετε ότι κάθε δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια απαξιώνει την επιτροπή διαβούλευσης;
Είναι απλό. Θυμάστε καμία δημοτική αρχή να αξιοποιεί την επιτροπή διαβούλευσης; Καμία. Είναι η ίδια ιστορία με τους ενεργούς πολίτες. Υπάρχει απαξίωση του ελεύθερου δημότη. Είναι ένας θεσμός που δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος στον δήμο μας. Λίγο ο κορονοϊός, λίγο οι αντιδημοκρατικές πεποιθήσεις των δημάρχων και των αιρετών, λίγο η άγνοια της προσφοράς της πολυφωνίας, οδήγησαν την επιτροπή διαβούλευσης στο σκοτάδι. Στα δύομισι χρόνια της τωρινής δημοτικής αρχής έγινε μόνο μία συζήτηση. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την απάντηση του δημάρχου σε ερώτηση αιρετού σχετικά με το γιατί δεν γίνονται επιτροπή διαβούλευσης. Απάντησε πως ᾽᾽τα περισσότερα μέλη δεν έχουν e-mail᾽᾽. Τα συμπεράσματα, δικά σας. Δυστυχώς η πολυφωνία δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη στη πράξη.

Ναυπηγεία στη Σαλαμίνα. Ποια θεωρείτε την καλύτερη λύση και γιατί;
Ένας χαμένος αγώνα. Θέλω να επισημάνω κάτι. Τα ναυπηγεία είναι παράνομα για το υπουργείο Πολιτισμού και νόμιμα για το υπουργείο Ανάπτυξης. Μια ιστορία τουλάχιστον 2500 ετών, από τις κατασκευές και επισκευές των αρχαίων τριήρων μέχρι το σωτήριον έτος 2022 η ευρύτερη περιοχή της Κυνοσούρας συνδέεται με την επισκευή των πλοίων. Υπάρχουν πολλοί συνδημότες μας που αγωνίζονται για την αλλαγή χρήσης της γης, από επισκευαστική σε τουριστική, πολιτιστική. Τίποτα δεν είναι εύκολο και όλα είναι δύσκολα. Τα ναυπηγεία υπάρχουν και θα υπάρχουν μέχρι το 2052. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Τι μπορεί να αλλάξει; Η επιβολή ενός δημοτικού τέλους στα ναυπηγεία, ανταποδοτικό στον πολιτισμό. Ένα αίτημα στην διοίκηση του ΟΛΠ για την οικονομική ενίσχυση που θα αφορά την ανάδειξη του αρχαίου χώρου της Ναυμαχίας. Αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντολογικών όρων της λειτουργίας των ναυπηγίων. Ένα αίτημα δημιουργίας Λιμεναρχείου στη Σαλαμίνα. Επίσης, όπως έχει πει και γράψει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου, Νίκος Μπελαβίλας, ᾽᾽μπορούν να συνυπάρξουν τα ναυπηγεία με τους αρχαιολογικούς χώρους, όπως αυτό γίνεται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη αρκεί να τηρηθούν αυστηρά οι κανόνες᾽᾽.

‘’Είμαστε όλοι δήμος Σαλαμίνας᾽᾽. Τι σημαίνει για έναν απλό αλλά ενεργό πολίτη αυτή η φράση; Τι πραγματικά πιστεύετε πως εννοεί η δημοτική αρχή με αυτή την φράση;
Αυτή η φράση είναι μία πολύ ωραία… καραμέλα, η οποία στο τέλος της ημέρας αυτό που εννοεί είναι το εξής: ᾽Ὄσοι είναι μαζί μας είναι δήμος Σαλαμίνας, όσοι δεν είναι μαζί μας, είναι εχθροί᾽᾽. Θα πρέπει η παρούσα δημοτική αρχή αλλά και οι επόμενες, να καταλάβουν πως όσοι ασκούν κριτική, όσοι ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου, δεν είναι εχθροί. Περισσότερο κακό κάνει εκείνος που τα βλέπει όλα καλά, περισσότερο κακό προκαλούν οι κάθε λογής οσφυοκάμπτες παρά εκείνοι που δίχως κανένα προσωπικό όφελος, ασκούν εποικοδομητική και με επιχειρήματα κριτική.

Τι πρέπει να αλλάξει το τοπικό μας πολιτικό σύστημα για να έχουμε μια καλύτερη Σαλαμίνα;
Η αντίληψη για την εξουσία. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να μην έχεις διοικήσει ποτέ και να ξημερώσει μια μέρα και να πρέπει να διοικήσεις έναν ολόκληρο δήμο; Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος επιλογής των αιρετών και ο τρόπος σκέψης των πολιτών. Για παράδειγμα: Ο κάθε δήμαρχος θα πρέπει να εμπιστεύεται ανθρώπους σε καίρια πόστα, οι οποίοι να έχουν την γνώση για να μπορούν να βοηθήσουν. Όχι τον γνωστό του γνωστού, όχι εκείνον που πήρε τις περισσότερες ψήφους. Οι πολίτες, από την άλλη, θα πρέπει να εμπιστεύονται ανθρώπους που αποδεδειγμένα έχουν προσόντα για να πάνε τον τόπο ένα βήμα παρακάτω. Δυστυχώς, η τοπική κοινωνία είναι ένας καθρέφτης, μια μικρογραφία της χώρας και της νοοτροπίας που διακατέχει τον λαό μας.

Τι πιστεύετε για τα ανώνυμα σχόλια των blogs;
Τα σχόλια κάτω από τα κείμενα θα έπρεπε να δημιουργούν γόνιμους διαλόγους. Το μεγαλείο της δημοκρατίας είναι ακριβώς αυτό. Να μπορεί ο καθένας να εκφράζει την άποψή του. Αρκεί, βέβαια, αυτό να γίνεται σε κόσμια πλαίσια. Στην συντριπτική πλειοψηφία των ανώνυμων σχολίων που ασχολούνται με το πολιτικό γίγνεσθαι του νησιού, μιλάμε για σχόλια προσβλητικά, χυδαία, ποταπά και τις περισσότερες φορές, ποινικά κολάσιμα. Αυτό, δυστυχώς, είναι το επίπεδο και θα πρέπει να το αλλάξουμε.

Προβλήματα Παλουκιών. Τι θα έπρεπε να έχει γίνει και τι έχει γίνει για να παραμένει σε αυτή την κατάσταση;
Υπάρχει μια ζημιά από το 2017. Παρά τις προσωπικές διαμάχες με τον τότε πρόεδρο του δημοτικού λιμενικού ταμείου Σαλαμίνος, Μιχάλη Κορρό, καταφέραμε να μας επισκεφτεί κλιμάκιο του ΥΕΝ με επικεφαλής τον τότε γενικό γραμματέα, Χρήστο Λαμπρίδη. Μεταξύ των όσων συζητήθηκαν ήταν και η επισκευή του προβλήματα Παλουκίων. Ο Λαμπρίδης ενέκρινε ένα ποσό για την επισκευή του προβλήτα αλλά όπως μπορείτε να διαπιστώσετε καθημερινά, τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Μόνο προς το χειρότερο. Τώρα για το ποιος φταίει, το αφήνω στην κρίση σας. Από τότε πέρασαν ακόμη δύο πρόεδροι και το πρόβλημα παραμένει. Πιστεύω πως ο σημερινός πρόεδρος του λιμενικού ταμείου, ο κύριος Ευσταθίου. θα καταφέρει να δώσει την λύση.

Ποια είναι η άποψή σας για την δημοτική αρχή και το έργο της;
Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου. Τους πίστεψα, τους στήριξα, τους ψήφισα. Ήταν μία δύσκολη προεκλογική περίοδος, με έντονο το άρωμα των σκανδάλων. Ο πρώην δήμαρχος με ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις με ένα στικάκι να κατηγορεί την δήμαρχο, βρέθηκαν οι νέοι και άφθαρτοι να διεκδικούν τον δημαρχιακό θώκο. Την δεύτερη Κυριακή ο λαός τέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα. Να ψηφίσει τους νέους και άφθαρτους ή τον παλιό δήμαρχο με τις 44 ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις; Τελικά ο κόσμος ψήφισε τους νέους ενώ στο μέλλον ο τέως δήμαρχος αθωώθηκε. Σήμερα, λοιπόν, σε μία δημόσια τοποθέτηση του ο δήμαρχος είπε μία μεγάλη αλήθεια μετά από δυόμισι χρόνια. Υποστήριξε πως στη τρέχουσα τετραετια προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη πενταετία που θα αλλάξει την Σαλαμίνα. Μόνο που προεκλογικά είχε δεσμευθεί πως τα έχει όλα έτοιμα. Από κει και πέρα, δεν γίνεται να μην αποδώσουμε τα εύσημα στον αντιδήμαρχο καθαριότητας, Αντώνη Βακάλη, για την μεγάλη και αποτελεσματική προσπάθεια που καταβάλλει στον τομέα του.

Πόσο δυσνόητο μπορεί να είναι το αυτονόητο;
Στην Ελλάδα το πιο δύσκολο πράγμα διαχρονικά είναι το εύκολο, το αυτονόητο. Η παρούσα δημοτική αρχή, δυστυχώς για εκείνη αλλά και για εμάς, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα.

Μία από τις ασχολίες σας είναι ο αθλητισμός και συγκεκριμένα το Κανόε Καγιάκ, όπου η Σαλαμίνα είναι υπερδύναμη. Έχει ο αθλητισμός του νησιού και ειδικότερα ο ναυταθλητισμός την βοήθεια που χρειάζεται;
Παρόλο που το νησί διαθέτει αρκετούς εκπροσώπους σε διάφορες ομοσπονδίες του ναυταθλητισμού, ποτέ δεν μας κάλεσε ο δήμαρχος όλους μαζί για να μιλήσουμε και να ανοίξουμε δρόμους για τον αθλητικό τουρισμό του νησιού. Το έκανε μεμονωμένα. Η παρουσία του Θανάση Αλαϊσκα στο ΑΚΟΙΠΟΠ γέννησε πολλές ελπίδες και η βοήθειά του είναι πολύτιμη αλλά εδώ μιλάμε για ένα διαχρονικό πρόβλημα που είναι πολύ δύσκολο να το λύσει ένας άνθρωπος μόνος του. Ο ναυταθλητισμός παρά τις τεράστιες επιτυχίες που έχει φέρει στο νησί, συνεχίζει να αποτελεί τον… φτωχό συγγενή, καθώς η μερίδα του λέοντος σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις πηγαίνει στο ποδόσφαιρο κατά κύριο λόγο και στην συνέχεια στο μπάσκετ και το βόλει. Θα έπρεπε να υπάρχει ένα αξιοκρατική σύστημα χορηγιών ανάλογα με τους αθλητές και τις επιδόσεις, ώστε οι διοικούντες των ομίλων να μην παρακαλούν τους αιρετούς.

Λένε πως το Βουρκάρι βγάζει δήμαρχο. Έτσι είναι;
Είναι ένας μύθος.

Ζεύξη. Θα ωφελήσει ή θα καταστρέψει το νησί;
Yπάρχουν δύο απόψεις όπως γνωρίζετε. Των νέων και των μεγαλυτέρων. Οι νέοι θέλουν την γέφυρα ενώ οι μεγαλύτεροι την διατήρηση του νησιωτικού χαρακτήρα. Η αύξηση του πληθυσμού με την ζεύξη είναι ένας μύθος, καθώς δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 10.000 κατοίκους, μιας και με την ανάρτηση των δασικών χαρτών δεν υπάρχουν διαθέσιμα οικόπεδα για παραπάνω. Εάν ερμηνεύσουμε καλά τους δασικούς χάρτες το 80% της έκτασης της Σαλαμίνας έχουν χαρακτηριστεί δασικά. Ο πληθυσμός του νησιού είναι περίπου 80.000 και το καλοκαίρι πάνω από 200.000. Τι περισσότερο ᾽᾽κακό᾽᾽ μπορεί να μας προξενήσει η ζεύξη; Σίγουρα η ζεύξη δεν γίνεται για τους κατοίκους της Σαλαμίνας και σίγουρα δεν πρόκειται να σταματήσει στο Λύκειο Σαλαμίνας. Η σκέψη και ο προγραμματισμός για την ζεύξη κάνει λόγο για σύνδεση με την Cosco και την Εθνική οδό και αυτό θα γίνει. Όποιος δεν το καταλαβαίνει απλά εθελοτυφλεί. Το λάθος είναι πως μέχρι και σήμερα δεν έχουμε καταλήξει στα προαπαιτούμενα επί του θέματος. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη οράματος, δεν έχουμε καταλήξει τι νησί θέλουμε. Τουριστικό; Βιομηχανικό; Τι;

από την έντυπη μορφή
της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ [Ιαν. 2022]

error: Content is protected !!